Η πρώτη πολιτεία του νότου των ΗΠΑ αποφάσισε να απαγορεύσει την κακοποιητική  αντιεπιστημονική και στα όρια του βασανιστηρίου (ψευτο-) “θεραπεία μεταστροφής” για τα άτομα κάτω των 18 ετών.
Με την προσθήκη και της πολιτείας της Βιρτζίνια, που είναι η 20η πολιτεία που απαγορεύει επίσημα τη λεγόμενη (ψευτο-) “θεραπεία μεταστροφής” το ποσοστό των πολιτειών που τάσσονται κατά αυτών των μορφών ψυχολογικών βασανιστηρίων, και που αντιεπιστημονικά ισχυρίζονται ότι μπορούν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, αγγίζει το 40%.
Ralph Northam
Ralph Northam
Ο κυβερνήτης Ralph Northam υπέγραψε το νομοσχέδιο House Bill 386, το οποίο απαγορεύει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική. Κι ενώ η απαγόρευση της Βιρτζίνια ανοίγει το δρόμο και για τις άλλες πολιτείες του νότου να πράξουν το ίδιο, οι δικηγόροι που είναι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων (κι όμως, υπάρχουν και τέτοιοι) προσπαθούν συνεχώς να ανατρέπουν τις κρατικές αυτές απαγορεύσεις, ως παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου.

Το νομοσχέδιο της Βιρτζίνια απαγορεύει στους κρατικούς συμβούλους ψυχικής υγείας να παρέχουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες, που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν την ταυτότητα ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ανηλίκου ατόμου, κάτω των 18 ετών. Οποιοσδήποτε (ψευτο-) “θεραπευτής” διαπιστωθεί, ότι κατά παράβαση της απαγόρευσης, το πράττει θα αντιμετωπίζει πειθαρχικές συνέπειες από το υπουργείο Υγείας. Το νομοσχέδιο απαγορεύει, επίσης, στην κυβέρνηση του κράτους, να παρέχει κονδύλια σε οποιαδήποτε ατομικότητα ή ομάδα εφαρμόζει (ψευτο-) “θεραπεία” μεταστροφής, ή αναφέρεται σε ανήλικους παρέχοντας τέτοιες υπηρεσίες.

“Η “θεραπεία” μεταστροφής στέλνει το επιβλαβές μήνυμα, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ποιος είσαι” , δήλωσε ο Northam. “Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν είναι εντάξει όπως είναι – ειδικά ένα παιδί. Είμαι περήφανος που υπογράφω αυτήν τη απαγόρευση στο νόμο.” 
Το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το φως της πρόσφατα δημοσιευθείσας Εθνικής Έρευνας για την Ψυχική Υγεία των ΛΟΑΤΚ Νέων, που έδειξε ότι το 67% των νεαρών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚ άτομα, είχε κάποιο άτομο, που το ενθάρρυνε να προσπαθήσει να αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

Οι θρησκευτικές αντι-ΛΟΑΤΚ ομάδες, όπως η Συμμαχία για την Προάσπιση της Ελευθερίας (Alliance Defending Freedom) και ο Σύμβουλος της Ελευθερίας (Liberty Counsel), προσπάθησαν να καταπολεμήσουν την απαγόρευση αυτή, ως παραβίαση της «ελευθερίας του λόγου» και της «θρησκευτικής ελευθερίας» , δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να απαλλαγούν από “το μπέρδεμα ως προς το φύλο” (gender confusion) και από την ομόφυλη έλξη (same-sex attraction).

Αλλά οι μέθοδοι της (ψευτο-) “θεραπείας μεταστροφής” των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι κακοποιητικές και αντιεπιστημονικές. Περιλαμβάνουν λεγόμενα και πρακτικές, όπως η συμβουλή να μην αυνανίζεσαι, να ασκείς τις διδαχές της θρησκείας αυστηρά και να μελετάς τη Βίβλο. Ακόμη, χρησιμοποιείται η «συγκεκαλυμμένη αποστροφή» (καθιστώντας την ταυτότητα του ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου επικίνδυνη, ανθυγιεινή και απωθητική) και «ανασχηματίζοντας την επιθυμία» στα «ετεροφυλόφιλα υποκατάστατα» (επαναπροσανατολίζοντας” τη σεξουαλική επιθυμία σε άτομα του αντίθετου φύλου ακόμη και με ηλεκτροσόκ). Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν το να μην ακουμπάς με τα χέρια σου κανένα άτομο του ίδιου φύλου με εσένα, μέχρι και το να μην ακούς μουσική.
Μια έρευνα του 2013 έδειξε ότι το 84% των πρώην “ασθενών” της πρώην ομοφυλοφιλικής λεγόμενης (ψευτο-) “θεραπείας” δήλωσε ότι η ψευτοθεραπεία αυτή τους προκάλεσε μόνιμη ντροπή και συναισθηματική βλάβη. Μάλιστα, πολλοί υποστηρικτές της (ψευτο-) “θεραπείας” μεταστροφής έχουν κάνει coming out αργότερα ως ομοφυλόφιλοι και ζήτησαν συγνώμη για τη βλάβη που προκάλεσαν.
Διαβάστε ακόμη: