Αντισυνταγματική η απαγόρευση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών στην Ιαπωνία

14/03/2024
από
Δευτεροβάθμιο δικαστήριο της βόρειας ιαπωνικής περιφέρειας του Σαπόρο έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση εφετείου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα μέλος των G7 που δεν προστατεύει νομικά τις ενώσεις των ομόφυλων ζευγαριών. Αν και υποστηρίζονται από το 70% της κοινής γνώμης,  το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με πρωθυπουργό τον Fumio Kishida δεν συμφωνεί.

Οι κανόνες του ιαπωνικού αστικού κώδικα που περιορίζουν τον γάμο σε άτομα του αντίθετου φύλου είναι «αντισυνταγματικοί» και «συνιστούν διάκριση», ανέφερε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο του Σαπόρο, αλλά απέρριψε την αίτηση των εναγόντων για αποζημίωση από την κυβέρνηση.

«Η θέσπιση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν φαίνεται να προκαλεί μειονεκτήματα ή επιβλαβή αποτελέσματα», δήλωσε το δικαστήριο.

«Πίστευα ότι η απόφαση θα ήταν συντηρητική, αλλά τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ενάγων, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, μετά την απόφαση. «Δεν μπορούσα παρά να κλάψω».

Οι ενάγοντες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να διευκρινίσουν την αντισυνταγματικότητα του υφιστάμενου νόμου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος Tsunamori Fumiyasu.

Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί άλλες επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα, δήλωσε ο κορυφαίος εκπρόσωπός της, Yoshimasa Hayashi, σε συνέντευξη Τύπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική την απαγόρευση, καθώς το ίδιο έκανε περιφερειακό δικαστήριο της Ναγκόγια – το οποίο όμως επίσης δεν προχώρησε με την αποζημίωση των εναγόντων από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες από Reuters. 
Δες και αυτό!