Η απάντηση στη δήλωση Ραγκούση ότι «και στην εκκλησία υπάρχουν ομοφυλόφιλοι» και η τοποθέτησή του για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει την διόρθωση ταυτότητας φύλου μίλησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, χαρακτηρίζοντας “αρρώστια τη διαταραχή ταυτότητας φύλου και σχολιάζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου” στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Είναι ένα είδος ασθενείας ας πούμε. Εάν για παράδειγμα ένα παιδί γεννηθεί με πρόβλημα στο πόδι του και κουτσαίνει, δεν θα κάνουμε θεραπεία; Δεν θα το αποδεχθούμε; Θα το αποδεχθούμε. Η Σύνοδος λέει «όχι» σε περιπτώσεις που έχουν ξεχωριστά γνωρίσματα» , είπε χαρακτηριστικά ο ιεράρχης.

Όπως είπε είναι δικαίωμα του προσώπου για τον εαυτό του να καθορίζει αυτά που τον απασχολούν ή τον προβληματίζουν ή του είναι εμπόδιο στη ζωή.

«Αυτά μόνος του δεν μπορεί να τα διορθώσει, πρέπει να πάει ή στον γιατρό του ή στον πνευματικό του και να πει ότι έχει πρόβλημα πχ με την ανδρική του υπόσταση» , είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο πνευματικός να τον διώξει ή να τον κάνει να χάσει την ελπίδα του.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή επισήμανε ότι «το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να συζητηθεί διεξοδικά με επιστήμονες και να υπάρξει και η άποψη εκπροσώπου της εκκλησίας» .

Όπως είπε τη στιγμή που η κοινωνία που ταλαιπωρείται από οικονομικά προβλήματα «δεν μπορεί να δημιουργείται ένα θέμα “πολυτελείας” που διχάζει τον κόσμο» .

«Πώς έζησε μια κοινωνία τόσα χρόνια, η ελληνική, η αμερικάνικη και σήμερα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την αναγκαία εφεύρεση-απόφαση να ακυρωθεί δια νόμου η μετατροπή του φύλου. Δεν υπήρξε ποτέ, λάθος κάναμε τόσα χρόνια; Δηλαδή στα 2.000 εκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχε τέτοιο θέμα;”

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για την στάση, που θα κρατήσει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που θα προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία, επισήμανε ότι:

«Ποτέ η εκκλησία δεν αποκλείει τους ανθρώπους από τη ζωή της και από την διδασκαλεία της εφόσον ομολογούν ότι είναι πιστοί. Αυτή τη στιγμή εάν ένα πρόσωπο υποστεί αυτή τη διαδικασία που ψηφίστηκε χθες και αρχίσει και κινείται ως άνθρωπος μέσα στην κοινωνία κι εκδηλώσει την πίστη του εγώ νομίζω ότι τότε η εκκλησία θα αποφανθεί ότι έχει δικαίωμα να είναι σε αυτή. Εφόσον είναι ακέραιον πρόσωπον διανοητικά, σωματικά και ο ίδιος ζητεί να προσέλθει στην εκκλησία, μπορεί να γίνει» .

Σχετικά με το άρθρο που προβλέπει την διόρθωση ταυτότητας φύλου σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη:

«Ο θεός εποίησε τον άνθρωπο εκ του μηδενός, πρώτη του δημιουργία είναι ο αγγελικός κόσμος, μετά από την δημιουργία του αγγελικού κόσμου έχουμε την δημιουργία του ανθρώπου. Άρρεν και θήλυ εποίησεν αυτά. Όταν η εκκλησία μιλάει σήμερα δεν είναι γιατί το αποφασίσαμε εμείς ή ο αρχιεπίσκοπος, βασιζόμαστε πάνω στην Αγία Γραφή» .

Σχετικά με την δήλωση του κ. Ραγκούση ότι και «στην εκκλησία υπάρχουν ομοφυλόφιλοι» απάντησε:

«Τότε κι εμείς μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι πολιτικοί που ήταν χθες στη Βουλή μπορεί να έχουν σεξουαλικές ιδιαιτερότητες» .