Ανώτερος ιερέας στη Σερβία ενθαρρύνει τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

«Αν είχα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα»

0
254
Ένας ανώτερος επίσκοπος στη Σερβία ενθάρρυνε τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον του Europride στο Βελιγράδι.

Τον Σεπτέμβριο, η σερβική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει το EuroPride – την πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αλλά ο επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Nikanor Bogunović του Μπανάτ, μια περιοχή που καλύπτει τμήματα της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, ορκίστηκε να «καταραστεί» όλους όσους βρεθούν στο φεστιβάλ που διαρκεί μια εβδομάδα.

«Θα καταραστώ όλους όσους οργανώνουν και συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο», είπε ο Nikanor σε δηλώσεις που έκανε στις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με το Balkan Insight.

«Μπορώ να κάνω τόσα πολλά. Αν είχα ένα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα, θα χρησιμοποιούσα αυτή τη δύναμη μόνο αν το είχα, αλλά δεν το έχω».

Πρόσθεσε ότι τα άτομα που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ «θα έρθουν στο Βελιγράδι και θα βεβηλώσουν την ιερή σερβική πόλη, γι’ αυτό και πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας εναντίον τέτοιων [ανθρώπων]».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić είπε ότι το κήρυγμα του Nicanor είχε έναν άλλο στόχο – τη λεσβία πρωθυπουργό της χώρας, Ana Brnabić, που εξελέγη το 2017.

«Ο επίσκοπος προσέβαλε τον εαυτό του και την εκκλησία μας, ταπείνωσε την εκκλησία μας, πολύ περισσότερο από ό,τι έκανε η Ana Brnabić ή οποιοσδήποτε άλλος», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva TV στις 12 Αυγούστου.

Μόλις τρεις μέρες μετά τα σχόλια του Nikanor, οι ομάδες «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «Σταματήστε την παρέλαση της ντροπής» βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου ως μέρος μιας διαμαρτυρίας κατά του EuroPride.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Πατριαρχείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πριν καταλήξουν στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Η διαδήλωση υποστηρίχθηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Η Σερβία, μια βαθιά συντηρητική χώρα στα Βαλκάνια. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ότι είναι ένα από τα λίγα έθνη που έχουν μία ανοιχτά γκέι ηγέτη.

Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζονται νομικά και η ισότητα του γάμου παραμένει αυστηρά απαγορευμένη από το σύνταγμα.

Αν και οι εποχές που σχεδόν οι μισοί Σέρβοι θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία ασθένεια έχουν περάσει προ πολλού, οι αξιωματούχοι παραμένουν νωθροί στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας, ενώ οι θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα μια αμαρτωλή μόδα που ήρθε από τη Δύση.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό να βλέπεις έναν επίσκοπο να υποκινεί την ένοπλη βία κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη», είπε στο PinkNews ο Nik Jovčić-Sas, Βρετανο-Σέρβος ακτιβιστής.

«Η απάντηση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην queerΟ Σέρβος επίσκοπος ζητά ένοπλη επίθεση σε άτομα LGBTQ+: «Αν είχα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα» κοινότητα τα τελευταία 20 χρόνια ήταν μια σιωπηρή και ρητή βία».

Ο Jovčić-Sas είπε ότι το πρώτο Pride του Βελιγραδίου που έγινε το 2001 έγινε γνωστό ως “Крви Прајд, “το αιματηρό Pride”, για την ακραία βία του”.

Η βία επαναλήφθηκε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα το 2010, όταν πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Belgrade Pride. Τραμπούκοι διέλυσαν την πορεία, πέταξαν βόμβες μολότοφ, τούβλα, πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και κροτίδες κατά των παρευρισκόμενων στο Pride και της αστυνομίας σε μια διαμαρτυρία που κινητοποιήθηκε από θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο Πατριάρχης Porfirije πρόσφερε στους ΛΟΑΤΚΙ+ Σέρβους ελπίδα για μια πιο ανεκτική Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα queer ζευγάρια που αγωνίζονται για νομική αναγνώριση.

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν καταδίκασε τον Επίσκοπο Νικάνορ για τα σχόλιά του και ότι επέτρεψε στην εκκλησία να είναι το σημείο συγκέντρωσης για την πορεία κατά του Pride, με κάνει να πιστεύω ότι δε θα δούμε  καμία αλλαγή από αυτόν τον Πατριάρχη».

με πληροφορίες από pinknews