Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Postpartum Plan αποκαλύπτει τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, που χρηματοδοτείται από το NHS, σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από το Postpartum Plan, η οποία χρησιμοποίησε την πιο πρόσφατη έκθεση του NHS (3 Αυγούστου), που δείχνει αποφάσεις χρηματοδότησης για την υποστήριξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, διαπίστωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πληρώνουν πολύ περισσότερα από ό,τι τα ετεροφυλόφιλα, για να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μελέτη τόνισε ότι πολλά προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρηματοδοτούνται από το NHS απαιτούσαν από τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κάνει 6-12 κύκλους αυτοχρηματοδοτούμενης τεχνητής γονιμοποίησης, προτού εξεταστούν για υποστήριξη εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε μια ιδιωτική κλινική στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας κύκλος θα μπορούσε να κοστίσει σε ένα ζευγάρι μεταξύ 350-1.600 £. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούσαν να πληρώσουν έως και 25.000 £ πριν αποκτήσουν πρόσβαση στην υποστήριξη εξωσωματικής γονιμοποίησης, που χρηματοδοτείται από το NHS.

Ωστόσο, η έρευνα που διεξήχθη διαπίστωσε ότι δεν θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, με πολλά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου να τους προσφέρουν εγγυημένη επιλεξιμότητα για υποστήριξη εξωσωματικής γονιμοποίησης, χωρίς προηγούμενους κύκλους.

Το Cambridgeshire, το Peterborough, η Cornwall και τα Isles of Scilly βρέθηκαν να είναι τα χειρότερα μέρη για ομόφυλα ζευγάρια, στο να λαμβάνουν υποστήριξη εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όλοι αυτοί οι τομείς απαιτούν από τα λεσβιακά ζευγάρια να έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον 12 κύκλους αυτοχρηματοδοτούμενης τεχνητής γονιμοποίησης, πριν καν πληρούν τις προϋποθέσεις για υποστήριξη NHS.

Το Postpartum Plan διαπίστωσε ότι τα λεσβιακά ζευγάρια, που επιλέγουν την ιδιωτική οδό έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο.

Η Meg Murray Jones από το Postpartum Plan είπε: «Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια εξαιρετικά προκλητική διαδικασία, με ασθενείς που χρειάζονται πρόσθετη σωματική και συναισθηματική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια. Τα τρέχοντα κριτήρια εξωσωματικής γονιμοποίησης του NHS είναι περιοριστικά, ειδικά για ομόφυλα ζευγάρια, και σοκαριστήκαμε, όταν είδαμε πώς διέφερε κάθε περιοχή με βάση τη διαθέσιμη υποστήριξη και χρηματοδότηση. Χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να παρέχεται φροντίδα σε άτομα που θέλουν να κάνουν το ταξίδι γονιμότητας, και να προσφέρεται συνεχής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία».

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα ευρήματα κάντε κλικ εδώ.