Μετά από δύο χρόνια συζήτησης, το χαμηλότερο νομοθετικό σώμα της Γαλλίας ψήφισε νόμο την Τρίτη 29/06/21 για να επιτρέψει σε γυναίκες που ζουν μόνες, αλλά και σε ζευγάρια γυναικών να λάβουν θεραπείες γονιμότητας. Μέχρι σήμερα αυτό στη Γαλλία, επιτρεπόταν μόνο ετερόφιλα ζευγάρια.

Γαλλία, ζευγάρια γυναικών, λεσβιακά ζευγάρια

Οι γαλλικές ακτιβιστικές οργανώσεις για τα ΛΟΑΤΚ+ δικαιώματα γιόρτασαν τον νόμο ως την πιο πρόσφατη νίκη τους για ίσα δικαιώματα στη χώρα, ανέφερε ο The Guardian.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν προώθησε το νομοσχέδιο μετά από χρόνια διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης και πάνω από 500 ώρες συζήτησης. Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία με 160-116 ψήφουε τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή τη φορά η ψηφοφορία ήταν 326-115 υπέρ του νομοσχεδίου περνώντας και από την Εθνική Συνέλευση της Γαλλίας.

Η θεραπεία γονιμότητας προσφέρεται δωρεάν στη Γαλλία, οπότε ο νόμος θα επιτρέψει στα λεσβιακά ζευγάρια και στις ανύπαντρες γυναίκες να έχουν, επίσης, δωρεάν πρόσβαση.

Οι γυναίκες στη Γαλλία, μέχρι σήμερα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ισπανία ή στο Βέλγιο για να λάβουν θεραπεία γονιμότητας, σύμφωνα με το BBC, με την όλη διαδικασία να είναι πολύ ακριβή.

Πρόσφατα, μια δημοσκόπηση του Ifop ανακάλυψε ότι το 67% των Γαλλίδων και Γάλλων πολιτών υποστήριξαν το μέτρο.

Πάνω από 25.000 παιδιά – ή 3,3% των γεννήσεων – έχουν συλληφθεί μέσω θεραπείας γονιμότητας στη Γαλλία, ανέφερε το BBC, σύμφωνα με έρευνα από τον εθνικό φορέα ασφάλισης υγείας της Γαλλίας.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα πρώτα παιδιά που θα συλληφθούν για ανύπαντρες γυναίκες και ζευγάρια λεσβιών θα είναι μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα ισχύει, εκτός κι εάν οι δεξιοί πολιτικοί επιχειρήσουν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

Εκπρόσωπος της ομάδας των ΛΟΑΤΚ+ δικαιωμάτων Inter-LGBT, Matthieu Gatipon, δήλωσε στο Associated Press ότι ο νόμος ήταν «μια πολυαναμενόμενη πρόοδος.»

Πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένα που γίνεται αυτό… αλλά ήταν μια επώδυνη γέννα.»