Σε απάντηση στο γεγονός ότι η Disney αντιτάχθηκε στον νόμο της Φλόριντα “Don’t Say Gay”, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, διόρισε ένα νέο συντηρητικό κυβερνητικό όργανο για να επιβλέπει την περιοχή.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, υπέγραψε νομοσχέδιο τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, το οποίο τερματίζει το δικαίωμα της Walt Disney World να αυτοδιαχειρίζεται τη γη γύρω από τις ιδιοκτησίες του θεματικού πάρκου. Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στο γεγονός, ότι η Disney εξέφρασε την αντίθεσή της στον νόμο περί γονικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση της πολιτείας, πιο γνωστός ως νόμος «Don’t Say Gay» της Φλόριντα, ο οποίος απαγορεύει τη συζήτηση στην τάξη για θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας.

Από το 1967, η Disney είχε ένα ειδικό καθεστώς που επέτρεπε στο θεματικό πάρκο να κυβερνά τη γύρω περιοχή της Φλόριντα, που καταλαμβάνει μέσω μιας αυτοδιοικούμενης περιοχής, που ονομάζεται Reedy Creek Improvement District. Από τη Δευτέρα, ένα διοικητικό συμβούλιο, που ελέγχεται από το κράτος, διορίστηκε από τον DeSantis για να κυβερνήσει την περιοχή, η οποία θα ονομάζεται πλέον Περιοχή Εποπτείας Τουρισμού της Κεντρικής Φλόριντα.

Η νέα νομοθεσία παρέχει στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη την εξουσία να διορίζει και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Εποπτών και θα μπορούσαν να αποφασίσουν, ότι η Disney οφείλει στο κράτος εκατομμύρια χρέη. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Martin Garcia, του οποίου η επενδυτική εταιρεία, Pinehill Capital Partners, δώρισε 50.000 $ στην καμπάνια του DeSantis.

Άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνουν την Bridget Ziegler, συνιδρύτρια μιας συντηρητικής ομάδας που ονομάζεται “Moms for Liberty” που εκπαιδεύει και στρατολογεί συντηρητικούς ενήλικες, για να υποβάλουν υποψηφιότητα για τα σχολικά συμβούλια. Η Ziegler είναι παντρεμένη με έναν αντιπρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη λίμνη Buena Vista και ως απάντηση στο νέο νόμο, ο DeSantis είπε: «Το εταιρικό βασίλειο φτάνει επιτέλους στο τέλος του. Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη και η λογοδοσία θα γίνει η κανονικότητα».

Η Disney δεν έχει εκδώσει δημόσια απάντηση, αλλά πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το προηγούμενο που δημιουργεί ο DeSantis να στοχεύει άλλες εταιρείες, ειδικά εάν ο Ρεπουμπλικανός είναι υποψήφιος για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.