Αλέξης Πατέλης: “Δρομολογείται η απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη”

12/12/2021
από
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνέντευξη στη LIFO και τον Γιάννη Πανταζόπουλο έδωσε ο Αλέξης Πατέλης, ανακοινώνοντας την απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη, αλλά και των θεραπειών μεταστροφής. 

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, απαντώντας μια ερώτηση σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ, ανέφερε:

Όπως γνωρίζετε, με απόφαση του πρωθυπουργού από τον περασμένο Μάρτιο συστήθηκε η επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Είχα την τιμή να συμμετέχω στις εργασίες της επιτροπής σε συνεργασία με τον πρόεδρό της, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Η έκθεση αποτελεί έναν οδικό χάρτη με κύριο στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα για την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης όλων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Να σας θυμίσω ότι έχουμε επεκτείνει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και ότι έχουμε εντάξει σε αυτά τα διεμφυλικά πρόσωπα.

“Δεν σας κρύβω ότι διάβασα με μεγάλη συγκίνηση την ανάρτηση μιας τρανς γυναίκας, της Ραφαέλας, η οποία κρέμασε τις γόβες της αφού κατάφερε να βρει μέσω του ΟΑΕΔ δουλειά ως πωλήτρια, σταματώντας τη σεξεργασία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τρανς κρατούμενες μεταφέρονται για πρώτη φόρα σε γυναικείες φυλακές, μια ιστορική απόφαση η οποία πάρθηκε ύστερα από δεκαετίες σχετικών αιτημάτων.

Συγχρόνως, ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας για την ένταξη των οροθετικών στην άυλη συνταγογράφηση και στη δυνατότητα αναδοχής. Παράλληλα, δρομολογούνται, για να νομοθετηθούν στις αρχές του έτους, σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη, δηλαδή άτομα που γεννιούνται με παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου –όπως τα χρωμοσώματα, οι ορμόνες και τα γεννητικά όργανα‒, άλλο ένα πάγιο αίτημα της κοινότητας ίντερσεξ.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα ψηφιστεί και η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής», πρακτικών που επιδιώκουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων. Όλα αυτά τα έχει κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Και το αναφέρω επειδή με ρωτήσατε για δεξιές και αριστερές πολιτικές.

Από κει και πέρα, μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι ότι ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+ για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, το 2022 θα γίνει μετεκπαίδευση 17.000 αστυνομικών πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπάρχει ενότητα σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει στο πρόγραμμα των σχολικών σπουδών τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μια σταθερή θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.”

Όσον αφορά στη νομοθέτηση των γκέι γάμων, σχολίασε:

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα νομοθετηθεί και στην Ελλάδα ο γάμος για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το πότε και το πώς είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι ο γάμος είναι από τους πιο συντηρητικούς θεσμούς και από τους πιο αρχαίους. Είναι ένας τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, ο οποίος θα έπρεπε να είναι συμπεριληπτικός. Όσον αφορά την τεκνοθεσία, να πούμε ότι πλέον ένα άτομο της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδί με διάφορους τρόπους, απλώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν η νομική προστασία και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών.

Ως προς το δεύτερο θέμα που θίξατε, να σας πω ότι πριν δώσω εκείνη τη συνέντευξη, προφανώς και είχα στο μυαλό μου ότι θα δημιουργούνταν πιθανές αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τις πιο πολλές αντιδράσεις, τον βασικό πόλεμο, τον δέχτηκα από κάποιες λεγόμενες «ακτιβιστικές» οργανώσεις. Κι αυτό ήταν κάτι που με προβλημάτισε.”

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.
Δες και αυτό!