Οι Ρώσοι γιατροί αναφέρουν, ότι ο Alexei Navalny, αρχηγός αντιπολίτευσης, παραμένει πολύ άρρωστος για να μεταφερθεί στη Γερμανία.

Ο Navalny βρίσκεται σε κώμα, από χθες Πέμπτη, όταν αρρώστησε ενώ βρισκόταν σε πτήση. Οι υποστηρικτές του χαρακτήρισαν την απόφαση των γιατρών «άμεση απειλή για τη ζωή του» . Έχει αναφερθεί έκθεσή του σε “μια θανατηφόρα ουσία” , επικίνδυνη, όχι μόνο για τον Navalny, αλλά και για όλα τα άτομα γύρω του.

Ωστόσο, ένας γιατρός ανέφερε ότι “δεν έχουν εντοπιστεί δηλητήρια” στις εξετάσεις του.

Ο Navalny είναι βασικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin

Η ομάδα του υποψιάζεται ότι ένα τσάι που ήπιε σε καφετέρια του αεροδρομίου.

Ακτιβιστές στη Γερμανία έστειλαν ένα αεροπλάνο για να φέρουν τον Navalny στο Βερολίνο για θεραπεία. Ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου της Σιβηρίας, όμως, δεν επιτρέπει τη μεταφορά του. Αναφέρει ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά ότι ήταν ακόμα ασταθής. H ομάδα του Navalny αναφέρει ότι είναι «θανατηφόρο» για να παραμένει στο νοσοκομείο.

“Η απαγόρευση της μεταφοράς του Navalny είναι μια απόπειρα που απειλεί τη ζωή του, η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή από γιατρούς και τις παραπλανητικές αρχές που επέβαλαν κυρώσεις” , έγραψε η εκπρόσωπος του Navalny, Kira Yarmysh στο Twitter.

Τι συμβαίνει με το αεροπορικό ασθενοφόρο;

Το Ίδρυμα Κινηματογράφου για την Ειρήνη που εδρεύει στο Βερολίνο δήλωσε ότι είχε οργανώσει ένα αεροπλάνο για να παραλάβει τον Navalny και να τον φέρει στο Βερολίνο, όπου το νοσοκομείο Charite ήταν έτοιμο να τον θεραπεύσει. Ανέφερε ότι το αεροσκάφος είχε ιατρικό εξοπλισμό και μια ομάδα ειδικευμένη στη θεραπεία ασθενών με κώμα.

Γαλλία – Γερμανία δίπλα του

Το Ίδρυμα Cinema for Peace ιδρύθηκε από τον ακτιβιστή και σκηνοθέτη Jaka Bizilj. Το 2018, διοργάνωσε τη θεραπεία του Pyotr Verzilov – ακτιβιστή στη ρωσική ομάδα διαμαρτυρίας Pussy Riot – που είχε -επίσης- συμπτώματα δηλητηρίασης. Το αεροπορικό ασθενοφόρο έφτασε στην πόλη της Σιβηρίας Omsk σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσης.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα  ήταν ευτυχείς να βοηθήσουν στη θεραπεία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είπε ότι «μπορεί να λάβει από εμάς όλη τη βοήθεια και την ιατρική υποστήριξη που απαιτείται» .

Ένας εκπρόσωπος του Putin είπε την Πέμπτη ότι το Κρεμλίνο θα βοηθούσε τη μεταφορά του Navalny στο εξωτερικό, εάν ήταν απαραίτητο, και του εύχεται “ταχεία ανάκαμψη” .


Τι συνέβη με τον Alexei Navalny;

Ο Navalny αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης από το Tomsk προς τη Μόσχα και το αεροπλάνο του έκανε μια επείγουσα προσγείωση στο Omsk της Σιβηρίας.

“Ο Alexei έχει τοξική δηλητηρίαση” , ανέφερε η εκπρόσωπός του, Yarmysh.

Βίντεο δείχνουν ότι ο Navalny μεταφέρεται με φορείο σε ασθενοφόρο στο διάδρομο του αεροδρομίου.

Ένα άλλο βίντεο φαίνεται να καταγράφει τη φωνή του Navalny που υποφέρει δυνατούς πόνους κατά την πτήση. Ο επιβάτης Pavel Lebedev είπε ότι άκουσε τον ακτιβιστή να “φωνάζει στον πόνο”.

Μια άλλη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι ο Navalny πίνει από ένα φλιτζάνι τσάι σε μια καφετέρια του αεροδρομίου του Tomsk.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου η Yarmysh είπε ότι βρισκόταν με αναπνευστήρα και σε κώμα. Αστυνομικοί γέμισαν το νοσοκομείο και τα υπάρχοντά του κατασχέθηκαν, πρόσθεσε.

Η σύζυγος του Navalny, Yulia Navalnaya έφτασε εκεί. Αρχικά της απαγορεύτηκε η πρόσβαση, επειδή οι αρχές δήλωσαν ότι ο ασθενής δεν είχε συμφωνήσει για την επίσκεψή της (!!) , είπε η Yarmysh, παρόλο που αργότερα της επετράπη να μπει στο θάλαμο.

Η γιατρός του Anastasia Vasilyeva δήλωσε νωρίτερα ότι οι γιατροί του νοσοκομείου αρνούνται να της παράσχουν αρχεία για την κατάστασή του.


Ποια είναι τα τελευταία νέα για την κατάστασή του;

Η οικογένεια του Nalvany θέλει να τον μεταφέρει σε άλλη κλινική για λόγους ασφαλείας, είπε η Yarmysh.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Δρ. Murakhovsky αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν είχε δηλητηριαστεί, λέγοντας μόνο ότι υπήρχαν πέντε πιθανές διαγνώσεις και ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ήταν διαθέσιμα σε δύο ημέρες.

Αλλά σε δηλώσεις αργότερα το πρωί, ο αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός Anatoly Kalinichenko είπε ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη δηλητηρίου σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στον Navalny. Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο είχε ήδη διάγνωση, αλλά δεν μπορούσε να την αποκαλύψει ακόμα.

Ο Ivan Zhdanov, συνεργάτης του Navalny, νωρίτερα σήμερα, είπε ότι ένας αξιωματούχος του μετέφερε την πληροφορία ότι είχε χρησιμοποιηθεί «θανατηφόρα ουσία» , γεγονός που αποτελούσε απειλή όχι μόνο για τη ζωή του αντιπολιτευόμενου, αλλά και για όλα τα άτομα γύρω του.

Η Yarmysh είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Echo of Moscow ότι “είμαι σίγουρη ότι ήταν σκόπιμη δηλητηρίαση” .

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε έναν αστυνομικό λέγοντας, “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ήπιε, ή πήρε ο ίδιος κάτι χθες” .

Η Yasmysh το απέρριψε αυτό ως “πλήρη σκουπίδια” και είπε ότι είχε κολυμπήσει σε ένα ποτάμι το προηγούμενο βράδυ και ήταν νηφάλιος.

Ποιος είναι ο Alexei Navalny;

Έγινε γνωστός εκθέτοντας τη διαφθορά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την Ενωμένη Ρωσία του Putin ως «κόμμα απατεώνων και κλεφτών» , και έχει εκτίσει αρκετές ποινές φυλάκισης.

Τον Ιούνιο, περιέγραψε μια ψηφοφορία για τις μεταρρυθμίσεις που επέτρεψε στον Putin να υπηρετήσει δύο ακόμη θητείες – μετά τις τέσσερις θητείες που είχε ήδη – ως «πραξικόπημα» και «παραβίαση του συντάγματος» .

Σπάνιος υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη Ρωσία

Ο Navalny είναι επίσης υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, επικρίνοντας τους φοβερούς νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας του Putin.

Κατά τη διάρκεια μιας ματαιωμένης πορείας του για την προεδρία το 2017, ο Navalny κατήγγειλε τον λεγόμενο νόμο κατά της «γκέι προπαγάνδας» που εμποδίζει τα παιδιά να μάθουν για την ύπαρξη των κουήρ ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, όπως η προπαγάνδα των γκέι. Εφευρέθηκε, για να βρει κάποιο είδος εχθρού, που να αποσπά την κοινωνία από προβλήματα» , είπε τότε.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών ο Navalny δεσμεύθηκε να επιτρέψει περιφερειακά δημοψηφίσματα για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Φέτος τον Ιούνιο, κατηγόρησε τον Putin, ότι ήταν «εντελώς παλαβός» όταν οι σύμμαχοί του κυκλοφόρησαν ένα ενοχλητικό κομμάτι προπαγάνδας, με σκοπό να ενισχύσουν το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ συναίσθημα πριν από τις εκλογές.

Το 2011 συνελήφθη και φυλακίστηκε για 15 ημέρες μετά από διαμαρτυρία για νοθεία του κόμματος του Putin στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Navalny φυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013 για κατηγορίες υπεξαίρεσης.

Προσπάθησε να σταθεί στον προεδρικό αγώνα του 2018, αλλά αποκλείστηκε λόγω προηγούμενων καταδίκων απάτης με πολιτικά κίνητρα. Ο Navalny έλαβε, επίσης, ποινή φυλάκισης 30 ημερών τον Ιούλιο του 2019, μετά από έκκληση για μη εξουσιοδοτημένες διαμαρτυρίες.

Ήταν άρρωστος κατά τη διάρκεια αυτής της ποινής φυλάκισης. Οι γιατροί τον διάγνωσαν με «δερματίτιδα εξ επαφής» , αλλά είπε ότι δεν είχε ποτέ αλλεργικές αντιδράσεις. Η δική του γιατρός πρότεινε ότι ενδέχεται να είχε εκτεθεί σε «κάποιον τοξικό παράγοντα» . Ο Navalny είπε, επίσης, ότι πίστευε ότι μπορεί να έχει δηλητηριαστεί.

Ο Navalny υπέστη, επίσης, σοβαρό χημικό έγκαυμα στο δεξί του μάτι το 2017 σε επίθεση με πράσινη αντισηπτική βαφή.

Πέρυσι, το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς κηρύχθηκε επίσημα “ξένος πράκτορας”. Αυτό επέτρεψε στις αρχές να το υποβάλουν σε περισσότερους ελέγχους.

Με πληροφορίες από το BBC