Ο αμφιφυλόφιλος ηθοποιός Alan Cumming μόλις πρόσφατα γιόρτασε τα 58α γενέθλιά του. Για να γιορτάσει αυτό το ορόσημο, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram, με τη λεζάντα, που μας αναφέρει κάτι που έκανε πρόσφατα: επέστρεψε τον τίτλο του ως μέλος του Τάγματος ιπποσύνης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Το βραβείο του Αξιωματικού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις συνεισφορές στις τέχνες και τις επιστήμες και ο Cumming σημείωσε ότι ήταν «απίστευτα ευγνώμων που το έλαβε στη λίστα τιμών των γενεθλίων της Βασίλισσας το 2009».

 Σημείωσε, ότι έλαβε το βραβείο, όχι μόνο για τη δουλειά του ως ηθοποιός, αλλά και για τον «ακτιβισμό για την ισότητα των δικαιωμάτων για την ομοφυλοφιλική και λεσβιακή κοινότητα στις ΗΠΑ».

Όταν ο Cumming έλαβε το βραβείο, ο νόμος περί υπεράσπισης του γάμου απαγόρευε ακόμα τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριώ,ν και το “Don’t Ask, Don’t Tell” δεν είχε ακόμη καταργηθεί.

Τη στιγμή της παραλαβής του βραβείου, ο Cumming είπε: «Ο αγώνας για την ισότητα για την ΛΟΑΤ κοινότητα στις ΗΠΑ είναι κάτι, με το οποίο είμαι πολύ παθιασμένος, και θεωρώ αυτή την τιμή ως ενθάρρυνση, να συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτό που πιστεύω, ότι είναι το σωστό, και γι’ αυτό που θεωρώ δεδομένο, ως πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας και τις επακόλουθες συζητήσεις για τη μοναρχία, καθώς και το πώς η Βρετανική Αυτοκρατορία επωφελήθηκε, σε βάρος των αυτόχθονων πληθυσμών, όλα αυτά βοήθησαν τον Cumming να πάρει την απόφασή του να επιστρέψει το βραβείο.

«Ευτυχώς», είπε, «οι καιροί και οι νόμοι στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει και το μεγάλο καλό που έφερε το βραβείο στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα το 2009 είναι τώρα λιγότερο ισχυρό, από τους ενδοιασμούς που έχω σε σχέση με την τοξικότητα της αυτοκρατορίας».

Ολοκλήρωσε την ανάρτηση λέγοντας, “Έτσι, επέστρεψα το βραβείο μου, εξήγησα τους λόγους, και επανέλαβα τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη, που το έλαβα εξαρχής. Τώρα, επέστρεψα στον απλό γέρο Alan Cumming. Χρόνια μου πολλά!”