Αλαμπάμα: Νομοθέτες θέλουν να μειώσουν τη χρηματοδότηση στα κρατικά αρχεία λόγω ΛΟΑΤΚΙ+ διάλεξης

65
Οι συντηρητικοί νομοθέτες στην Αλαμπάμα προσπαθούν να κόψουν τη χρηματοδότηση του Τμήματος Αρχείων και Ιστορίας επειδή φιλοξένησε μια διάλεξη για την ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Η διάλεξη της 15ης Ιουνίου, με τίτλο «Invisible No More: Alabama’s LGBTQ+ History», διερεύνησε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης πορείας υπερηφάνειας της πολιτείας και της συμβολής και των επιτευγμάτων των κουήρ ατόμων στην Αλαμπάμα.

Διεξήχθη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής σειράς του Τμήματος, Food for Thought (Τροφή για Σκέψη), και παρουσιάστηκε από τη Δρ. Maigen Sullivan, συνιδρύτρια του Invisible Histories Project, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που καταγράφει την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο βαθύ Νότο.

Σε απάντηση, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Chris Elliott επιβεβαίωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία στην ειδική συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος την επόμενη εβδομάδα, αφαιρώντας 5 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση του Τμήματος Αρχείων και Ιστορίας.

Ο γερουσιαστής Elliott δήλωσε ότι η πρόθεσή του ήταν να «πάρει πίσω» ένα συμπληρωματικό κονδύλι ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το τμήμα.

«Μην κάνετε λάθος, η κίνηση αυτή συμβαίνει για να στείλουμε ένα μήνυμα στο Τμήμα Αρχείων και Ιστορίας, και σε άλλες γραφειοκρατίες σε όλη την πολιτεία, καθώς δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα κατάλληλο για το συγκεκριμένο Τμήμα της Αλαμπάμα», δήλωσε ο Elliott, όπως αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με τον Elliott, περίπου 10 νομοθέτες αντιτάχθηκαν τόσο έντονα στη διάλεξη, που είχαν ζητήσει την ακύρωσή της, αλλά το Τμήμα Αρχείων και Ιστορίας προχώρησε στην εκπαιδευτική ομιλία.

Άλλα θέματα της σειράς «Τροφή για σκέψη» φέτος περιλάμβαναν τον Martin Luther King, το πολιτειακό θηλαστικό της Αλαμπάμα, τη μαύρη αρκούδα, και τον κιθαρίστα της ροκ και μπλουζ Duane Allman.

Αν και ο ίδιος ο Elliott δεν είχε παρακολουθήσει τη διάλεξη, δήλωσε ότι ήταν ακατάλληλο να συζητηθεί η ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επειδή «ο βασικός διαφοροποιητικός παράγοντας είναι το φύλο». Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής δήλωσε ότι υπάρχουν «όλων των ειδών τα άλλα μέρη για να συζητηθούν αυτά τα θέματα».

Σε επιστολή του προς τους νομοθέτες την Παρασκευή (14 Ιουλίου), ο διευθυντής του Τμήματος Αρχείων και Ιστορίας της Αλαμπάμα, Steve Murray, έγραψε ότι η διάλεξη «ήταν σύμφωνη με την αποστολή του Αρχείου» να εκπαιδεύσει σχετικά με την ιστορία και τους πόρους της νοτιοανατολικής πολιτείας.

Ο Murray εξήγησε ότι το πρόγραμμα της σειράς διαλέξεων δεν έλαβε δημόσια χρηματοδότηση, εκτός από μια ομοσπονδιακή επιχορήγηση μέσω της Συμμαχίας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Αλαμπάμα για την καταβολή ενός μισθού σε κάθε εισηγητή.

Σύμφωνα με τον Murray, τα 5 εκατομμύρια δολάρια κρατικής χρηματοδότησης που σκοπεύει να πάρει ο Elliott από το υπουργείο είναι χρήματα που έχουν προγραμματιστεί για την αναβάθμιση του μουσείου. Τα μετρητά προορίζονται για μια νέα στρατιωτική γκαλερί, μια νέα παιδική γκαλερί και τον επανασχεδιασμό των εκθεμάτων των ιθαγενών Αμερικανών.

«Τα Αρχεία σέβονται την εξουσία και την ευθύνη του νομοθέτη να διαθέσει τα κονδύλια όπως εσείς κρίνετε σκόπιμο», έγραψε ο Murray. «Ελπίζουμε ότι θα λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση με βάση την εξοικείωση με το πρόγραμμα της 15ης Ιουνίου και την επίγνωση της δέσμευσης της υπηρεσίας μας για ακεραιότητα και εξυπηρέτηση στην προώθηση της τεκμηριωμένης ιστορίας».

Παρόλο που η ειδική σύνοδος της επόμενης εβδομάδας επικεντρώνεται στην κατάρτιση του νέου χάρτη του Κογκρέσου και θα απαιτήσει την υποστήριξη των δύο τρίτων των νομοθετών για να περάσει νομοθεσία για άλλα θέματα, ο Elliot φέρεται να πιστεύει ότι έχει τους αριθμούς.

Η ομιλία «Invisible No More: Invisible No More: Alabama’s LGBTQ+ History» είναι διαθέσιμη για να την παρακολουθήσετε online.