Έξι αγόρια και ένα non-binary παιδί έκαναν μήνυση σε σχολική περιφέρεια του Τέξας, όταν πήραν αποβολή, επειδή είχαν μακριά μαλλιά. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Τέξας κατέθεσε αγωγή την περασμένη εβδομάδα, κατά της Ανεξάρτητης Σχολικής Περιφέρειας Magnolia για λογαριασμό των μαθητών, ηλικίας μεταξύ 7 και 17 ετών.

Σύμφωνα με την ACLU, η περιφέρεια έχει «εμπλακεί σε ρητές διακρίσεις λόγω φύλου» επιβάλλοντας κανόνες ενδυμασίας και περιποίησης για το σύνολο των μαθητριών/τών και «τιμωρώντας σκληρά» εάν δε συμμορφωθούν.

Το εγχειρίδιο της Magnolia ISD αναφέρει ότι τα μαλλιά δεν πρέπει «να είναι μακρύτερα από το κάτω μέρος του γιακά πουκαμίσου, το κάτω μέρος του αυτιού, και πάνω από τα μάτια για τα αγόρια» ενώ απαγορεύεται επίσης τα μαλλιά των αγοριών να «είναι πιασμένα αλογοουρά, σε κότσο, ή με άλλον τρόπο.»

Δεν υπάρχουν τέτοιοι κανόνες για τα κορίτσια

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι πολλοί μαθητές έχουν πάρει αποβολή ή βρίσκονται σε «πειθαρχικό πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης» λόγω του μήκος των μαλλιών τους. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της σχολικής περιφέρειας, το «πειθαρχικό πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης» χρησιμοποιείται για αδικήματα, όπως η ψευδής αναφορά τρομοκρατικής απειλής, ή ο εκφοβισμός άλλου μαθητή σε σημείο να αυτοκτονήσει.

Ο Brian Klosterboer, δικηγόρος του προσωπικού της ACLU του Τέξας, δήλωσε: «Σε μια εποχή που οι μαθήτριες/τές/@ έχουν ήδη περάσει τόσα πολλά λόγω της πανδημίας COVID-19, είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι διαχειρίστριες/στές της Magnolia ISD απωθούν τους μαθητές από το σχολείο λόγω της έκφρασης  φύλου τους, ή των μαλλιών τους.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την περιφέρεια ότι η πολιτική της για τα μαλλιά με βάση το φύλο παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά η περιφέρεια συνεχίζει να παραβιάζει τις ζωές των μαθητών και αρνείται το δικαίωμά τους σε δημόσια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.

«Η Magnolia ISD αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στο σύνθημά της «να είναι η καλύτερη περιοχή στην πολιτεία του Τέξας» και η περιφέρεια πρέπει να σταματήσει να βλάπτει τους μαθητές της.»

Το 11χρονο non-binary ενάγων παιδί πήρε αποβολή 9 ημερών από τη σχολική περιφέρεια λόγω των μακριών μαλλιά του. «Μερικές φορές το TM (έτσι ονομάζεται από τα μέσα) εκφράζει την ταυτότητα φύλου του περισσότερο σαν αγόρι, όμως άλλες φορές το ΤΜ εκφράζει την ταυτότητα φύλου του περισσότερο σαν κορίτσι», αναφέρει η μήνυση.

«Το TM έχει μακριά μαλλιά τα τελευταία δύο χρόνια, ως κρίσιμο στοιχείο της έκφρασης της ταυτότητας φύλου. Εάν το ΤΜ αναγκαστεί να έχει κοντά μαλλιά με βάση τα στερεότυπα των φύλων θα χάσει ένα ζωτικό μέρος αυτού που είναι και θα θυσιάσει ένα ουσιαστικό στοιχείο της έκφρασης του φύλου.»

Πρόσθεσε ότι το ΤΜ είχε «αποβληθεί και χωριστεί από τους φίλους του» η οποία έληξε μόνο αφού η μητέρα του προσέφυγε στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το TM πήρε ακόμη αποβολή 60 ημερών σχετικά με την επιβολή του ενδυματολογικού κώδικα με βάση το φύλο, η οποία σύντομα θα λήξει, θέτοντάς το σε «άμεσο κίνδυνο να επιστρέψει σε νέα [σχολική αποβολή] ή/και [πειθαρχικό πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης].»

Σύμφωνα με το Out, η Magnolia ISD ανέφερε ότι «αναμένει την ευκαιρία να απαντήσει» στην αγωγή στο δικαστήριο.

Συνέχισε: «Αυτό το σύστημα διαφοροποιημένων προτύπων ενδυμασίας και περιποίησης έχει επιβεβαιωθεί από δικαστήρια και δεν εμποδίζει την ίση πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες σύμφωνα με τον Τίτλο IX.

“Οι κανόνες περιλαμβάνονται στο μαθητικό εγχειρίδιο κάθε χρόνο και είναι παρόμοιοι με τους κανόνες περίπου των μισών από τις δημόσιες σχολικές περιφέρειες στο Τέξας.”

Την Τρίτη (26 Οκτωβρίου), ένας δικαστής μπλόκαρε προσωρινά την επιβολή της πολιτικής συμμόρφωσης με βάση το φύλο από τη σχολική περιφέρεια, ενώ οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.