Ένας νέος νόμος για την αποποινικοποίηση των ομόφυλων σεξουαλικών σχέσεων τέθηκε σε ισχύ χθες (10/02/21) στην Αγκόλα (χώρα της Κεντρικής Αφρικής). Ο νέος νόμος ανέτρεψε μια διάταξη περί «παρά φύσει φαυλότητας» της αποικιακής εποχής, που θεωρήθηκε απαγόρευση των ομόφυλων σχέσεων.
Οι αλλαγές εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 από το κοινοβούλιο της Αγκόλας, αλλά δεν είχαν υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Ο νέος νόμος απαγορεύει, επίσης, τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου.
La loi dépénalisant l’homosexualité adoptée en #Angola en 2019 a pris effet aujourd’hui.
👉 La discrimination sur la base de l’orientation sexuelle est désormais répréhensible et même passible de prison.
Une belle avancée pour les #DroitsHumains qui en appelle d’autres 🇦🇴🏳️🌈 pic.twitter.com/lplesllEl5
— Jean-Luc Romero-Michel (@JeanLucRomero) February 9, 2021
Ο ακτιβιστής Jean-Luc Romero-Michel έγραψε στο Twitter ότι η κίνηση ήταν «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» στον αγώνα κατά των διακρίσεων.
Οι αλλαγές προήλθαν από την πρώτη επανεγγραφή του ποινικού κώδικα της χώρας από τότε που αποκτά ανεξαρτησία το 1975. Η Αγκόλα ήταν προηγουμένως αποικία της Πορτογαλίας και οι τροποποιημένοι νόμοι υπήρξαν κατάλοιπα της αποικιακής εποχής.
Σύμφωνα με την Human Rights Watch, οι προηγούμενοι νόμοι για τις σεξουαλικές σχέσεις του ιδίου φύλου είχαν σπάνια διωχθεί, αλλά χρησίμευαν ως βάση για αδικαιολόγητο έλεγχο και διακρίσεις. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει φυλάκιση έως δύο ετών για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
«Πρόκειται για πράξη κυριαρχίας από το κράτος της Αγκόλας, το οποίο, μετά από 134 χρόνια διοίκησης, με έναν κώδικα που ισχύει από το 1886, έχει τώρα τον ποινικό κώδικα εμπνευσμένο από την πολιτική, νομική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της Αγκόλα», δήλωσε ο Francisco Queiroz, υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κίνηση έρχεται με φόντο τη συνεχιζόμενη βία κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚ+ στην ήπειρο. Το 2019, ο ηγέτης της Ουγκάντα εξομοίωσε τους κουήρ ανθρώπους με τους «τρομοκράτες» και πέρυσι η αστυνομία επιτέθηκε βίαια σε κουήρ Νιγηριανά άτομα που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την αστυνομική βία κατά της κοινότητας.