Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και σε αυτή αναζητήσαμε τα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που κατεβαίνουν υποψήφια. Στόχος μας είναι αφενός να τα αναδείξουμε αφετέρου να ενδυναμώσουμε την παρουσία της κοινότητας μας, η οποία – ας είμαστε ειλικρινείς – εξακολουθεί να περιθωριοποιείται και να υποτιμάται στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Σημαντική σημείωση: στο αφιέρωμα θα διαβάσετε τις συνεντεύξεις των ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, απαντώντας τις (πέντε κοινές) ερωτήσεις μας. Σαφώς, οι ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφιότητες είναι περισσότερες.

Βενέτη – Κοττίκα Βανέσα
(συνδυασμός: Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, Δήμος Αθηναίων) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ονομάζομαι Βανέσα Κοττίκα – Βενέτη, είμαι τρανς γυναίκα, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φεμινίστρια, μέλος της συνέλευσης 8 Μάρτη και αρθρογράφος. Μέσα από την ακτιβιστική μου δράση και τους προσωπικούς μου αγώνες με τη βοήθεια της δικηγόρου μου και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και του φεμινιστικού κινήματος και πολλών συμμάχων, έχω καταφέρει να δημιουργήσω νομολογία για τη τρανς γονεϊκότητα, τέτοια που αποτρέπει την απομάκρυνση των τρανς γονέων από τα παιδιά τους.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Από μικρό παιδάκι πίστευα στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Όταν λοιπόν μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω σε μια κοινή προσπάθεια ενωμένων αριστερών δυνάμεων όπως είναι αυτή της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα με επικεφαλής τον γνωστό σε ολ@ μας για τους αγώνες του ενάντια στον φασισμό Κώστα Παπαδάκη, δεν υπήρχε περίπτωση να μη συστρατευθώ. Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία στην ισότητα και η δική μου συμμετοχή στο κεντρικό ψηφοδέλτιο για τον δήμο Αθηναίων φανερώνει τη σημασία που δίνουμε ως συνδυασμός στη τρανς ορατότητα. Όπως είδαμε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν υπήρχαν άλλες υποψηφιότητες εκτός εκείνης της εμβληματικής υποψηφιότητας της Πάολας Ρεβενιώτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΜέΡΑ25. Είναι καιρός λοιπόν να δούμε περισσότερες υποψηφιότητες τρανς ατόμων και στην αυτοδιοίκηση και στη κεντρική πολιτική σκηνή.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσαμε να απαντήσουμε τόσα πολλά, που πιθανότατα δεν θα μας έφτανε ο χρόνος. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχει «φροντίσει», ώστε η πόλη μας να έχει χιλιάδες προβλήματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρούμε πρώτα από πού θα ξεκινήσουμε ώστε να τα λύσουμε. Στην τοπική αυτοδιοίκηση ειδικά δε, όταν αναφερόμαστε στον μεγαλύτερο και πιο ιστορικό δήμο της χώρας μας δεν αρκούν οι προεκλογικές «φιέστες», τις οποίες εξήγγειλε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για να υπάρξει διαφάνεια η απελθουσα δημοτική αρχή με τη δημιουργία του ξενώνα φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (ενώ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει προεκλογικά) ή δέσμευση για δομή για τα αδέσποτα γενικά και αόριστα όταν είχε όλο τον χρόνο μπροστά της για να τα υλοποιήσει. Βέβαια «κατανοώ» ότι είχε στραμμένη την προσοχή της σε αυτό το τερατούργημα που ονόμασε μεγάλο περίπατο, που να έβρισκε χρόνο για να ασχοληθεί με άλλα σοβαρότατα προβλήματα; Είτε καταφέρω να εκλεγώ είτε όχι, ως ενεργή πολίτης θα ασχοληθώ με όσα προανέφερα όπως επίσης και με τη προσπάθεια να κάνουμε μια στάλα έστω καλύτερη τη ζωή των κατοίκων αυτής της πόλης, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τις οποίες η απερχόμενη δημοτική αρχή όχι απλά δεν βοήθησε, αλλά κάποιες εξ αυτών μπορούμε να πούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση αγνόησε επιδεικτικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ξενώνα φιλοξενίας αστέγων στη πλατεία Βάθης, η οποία μετατράπηκε σε ένα κοιμητήριο και κέντρο ημέρας, τόσα είχαμε ακούσει και γι’ αυτό και τελικά αυτό που υπάρχει δημιουργεί απογοήτευση, παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτή τη δομή.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Σαφέστατα η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα μου διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στο να πάρω την απόφαση να αποδεχτώ την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα. Το γεγονός ότι είμαι τρανς γυναίκα η οποία έχει υποστεί τεράστιους αποκλεισμούς όπως σχεδόν κάθε τρανς άτομο και ειδικά οι τρανς γυναίκες, σε κάθε επίπεδο, επαγγελματικό, κοινωνικό, οικογενειακό, οικονομικό, ακόμη και πολιτικό είχε ως αποτέλεσμα το να ασχοληθώ με τον ακτιβισμό και να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με πολλούς συμμάχους όπως το φεμινιστικό κίνημα, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και πολλά cis heterosexual άτομα για την άρση αυτών των αποκλεισμών. Θεωρώ πολύ σημαντικό για τη τρανς ορατότητα τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφια , είτε στη κεντρική πολιτική σκηνή, είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και ελπίζω να μου δοθεί η δύναμη ώστε να γράψουμε ιστορία και να είμαι η πρώτη τρανς γυναίκα εκλεγμένη στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, είτε εγώ είτε κάποια άλλη συνυποψήφια μου, ειλικρινά θα χαρώ το ίδιο. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να δούμε και στην Ελλάδα κάποια στιγμή τρανς γυναίκες εκλεγμένες όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και ευχαριστώ πολύ τον συνδυασμό μας που μου έδωσε την ευκαιρία να το διεκδικήσω. Είναι γνωστό το ότι η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα όπως αποδεικνύει και η επιλογή του γνωστού για τους αγώνες του ενάντια στον φασισμό δικηγόρου και συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δική της χρυσής αυγής Κώστα Παπαδάκη ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων έχει στραμμένο το βλέμμα της στη καταπολέμηση του ρατσισμού, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα χωρίς ταξικό πρόσημο.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Αν και έχω ήδη απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση θα πω ξανά ότι είναι πολύ σημαντικό το να συμμετέχουν στις εκλογές ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα γενικά, δεν είναι αρκετό όμως όπως άλλωστε μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία. Υπάρχουν και στην κυβέρνησηΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά δεν αρκεί η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα, χρειάζεται και ενσυναίσθηση και ταξική συνείδηση, ένας πλούσιος δεξιός cis gay άντρας ο οποίος είναι μέλος του συστήματος το οποίο καταπιέζει τη λοατκι κοινότητα δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ευκαιρία για pink washing πολλές φορές. Έχει γίνει κουραστικό πια το να ακούμε έχετε δίκιο αλλά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη και να γίνονται επιτροπές για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα οι οποίες επί της ουσίας δεν έχουν προσφέρει τίποτα. Έχω βαρεθεί αυτό το χτύπημα στη πλάτη και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι η συμμετοχή στα κοινά όσων περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων γίνεται με ενσυναίσθηση και με ταξική συνείδηση. Με την ευκαιρία να ευχηθώ καλή επιτυχία στ@ συνυποψήφι@ μου σε προσωπικό επίπεδο, όσο περισσότερο πολύχρωμα θα είναι τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το βήμα ως προς την ισότητα που ζητούμε ως κοινότητα όσον αφορά τα δικαιώματα μας, δεν είμαστε πολιτ@ δεύτερης κατηγορίας, όσο κι αν θέλουν να μας τοποθετήσουν εκεί.


Νικόλας Γιατρομανωλάκης
(συνδυασμός: Αθήνα Ψηλά, Δήμος Αθηναίων)

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Από το 2019 ως τις αρχές του 2021 ήμουν Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού και στη συνέχεια, μέχρι τον Μάιο του 2023 ήμουν Υφυπουργός Πολιτισμού, το πρώτο και μόνο, μέχρι στιγμής, ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ μέλος ελληνικής κυβέρνησης. Έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημόσια Πολιτική στο Harvard. Έχω εργαστεί μεταξύ άλλων σε διευθυντικές θέσεις στη Microsoft, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον Όμιλο RTL, σε ερευνητικές θέσεις στο Harvard και στο ΕΛΙΑΜΕΠ . Στο σπίτι είμαστε 5 αγόρια, συμπεριλαμβανομένου του Βρασίδα του σκύλου και του Πασχάλη και του Πάτρικ, των γάτων.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται όλο και πιο σημαντική και απαιτητική. Επέλεξα συνειδητά να μεταπηδήσω από την κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η αμεσότητα που έχει όπως και ο αντίκτυπός της με ενθουσιάζουν. Έχουν γίνει πολλά θετικά τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα ακόμα

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

1) Κλιματική κρίση – είναι το κρισιμότερο ζήτημα όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για τον πλανήτη
2) Κοινωνική αλληλεγγύη – κανένα άτομο στο περιθώριο, κανένα άτομο αβοήθητο, στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
3) Πολιτισμός – προσβάσιμος, ποιοτικός πολιτισμός για τους κατοίκους όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, επένδυση στη δημιουργικότητα των Αθηναίων
4) Επιχειρηματικότητα – στήριξη των μικρών επιχειρηματιών, παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνών
5) Αστική πανίδα – φροντίδα και μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς είτε κατοικούν σε σπίτια είτε όχι

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Από την πρώτη μέρα που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά επέλεξα να το κάνω ανοιχτά. Δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω διαφορετικά, και ας μου έλεγαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό στην Ελλάδα. Από το Ποτάμι το 2014, στη συνέχεια στην κυβέρνηση το 2019, και σήμερα για τον δήμο. Δεν ήταν πάντα εύκολο και συχνά δέχτηκα επιθέσεις για αυτό, και από τα αριστερά και από τα δεξιά αλλά δεν θα υπήρχε περίπτωση να το κάνω διαφορετικά. Χαίρομαι που είμαστε πια πολλά περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που διεκδικούμε μια θέση στα κοινά.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Είναι θέμα ορατότητας και συμπερίληψης. Δεν θέλω να υπάρχει μια νέα γενιά ατόμων που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+ θα βρει στο δρόμο της εμπόδια επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτικά ή άλλα. Θέλω να μπορούν να κάνουν όλα όσα επιθυμούν.


Γκελτής Θεοδόσης
(συνδυασμός: Κοινωνία Μπροστά, Δήμος Περιστερίου) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας,

Ονομάζομαι Θεοδόσης Γκελτής και είμαι εκπαιδευτικός. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι στην ιδιωτική εκπαίδευση και σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που προασπίζονται τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κατοικώ και εργάζομαι στο Περιστέρι. Είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «με την Κοινωνία Μπροστά» του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη. Ασχολούμαι με τον ακτιβισμό για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων από το 2010 οπότε εντάχθηκα στην «Colour Youth, Κοινότητα LGBT νέων Αθήνας», στην οποία αποτέλεσα και ιδρυτικό μέλος. Η συνάντηση αυτή ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην ζωή μου: κοινωνικοποίηση και προσωπική ενδυνάμωση σε ένα επίπεδο και άρθρωση ενός δημόσιου λόγου για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες σε ένα δεύτερο επίπεδο. Νομίζω πως έκτοτε συνειδητοποίησα πως η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο σεξισμός ήταν σημαντικά πολιτικά διακυβεύματα. Η αναμέτρηση με τις ομο/τρανς -φοβικές ρητορικές και πρακτικές πλέον διαπερνούσε την προσωπική και την κοινωνική μου ζωή. Τίποτα πλέον δε θα άφηνα να πέσει κάτω. Κανένα ομοφοβικό αστειάκι ασχολίαστο, κανένας σεξιστικός σχολιασμός αναπάντητος. Μετά το πρώτο πτυχίο μου στη Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας, ασχολήθηκα με τις σπουδές φύλου και σεξουαλικότητας. Στο μεταπτυχιακό είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να γοητευτώ από μεγάλα ονόματα στον χώρο των gender studies: τη Χαλκιά, τον Γιαννακόπουλο, τον Παπανικολάου, την Τζανάκη. Με είχαν συνεπάρει οι διαλέξεις τους, τα αναγνώσματά που μας πρότειναν, και κυρίως οι συζητήσεις στους πανεπιστημιακούς διαδρόμους και στην ευρύτερη κοινωνία. Μπορούσα να βαφτίσω με όρους θεωρίας τα βιώματά και τις εμπειρίες μου. Κατάφερα ένα μέρος από το ακαδημαϊκό αυτό ταξίδι, να το καταγράψω σε μερικούς συλλογικούς τόμους που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Με απασχόλησε κυρίως η ιστορία του «ΛΟΑΤΚΙ κινήματος» στην Ελλάδα – με όσα προβλήματα μπορεί να έχει ο όρος αυτός. Έγραψα ακόμα για ΛΟΑΤΚΙ αστέγους στην Ελλάδα(2019), για την αστυνομική βία σε βάρος της τρανς και γκέι κοινότητας(2020), αλλά και για μια μικρή όψη της ιστορίας του ΑΚΟΕ(2021). Νομίζω ότι σε ένα βαθμό εμπλούτισα την ακαδημαϊκή ελληνόφωνη βιβλιογραφία κομίζοντας στοιχεία από την υβριδική θέση του ακτιβιστή και του υποψήφιου διδάκτορα. Συμμετείχα σε αρκετά συνέδρια και ευρωπαϊκά προγράμματα. Για πολλά χρόνια αρθρογραφούσα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Φέτος ολοκληρώνω τις σπουδές μου στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς στο πρόσωπο του κοινωνικού λειτουργού βλέπω τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Η πρόταση που μου έγινε από τον Δήμαρχο Περιστερίου δεν επιδεχόταν άρνησης. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης είναι ένας, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένος πολιτικός που τα τελευταία είκοσι χρόνια κατάφερε να ενώσει το Περιστέρι και να υλοποιήσει εμβληματικά έργα. Χαίρει της εκτίμησης των πολιτών, κυκλοφορεί στην πόλη και την ζει στις καθημερινές πτυχές της. Είναι ένας πολιτικός sui generis, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της πολιτικής ζωής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει επιβάλλει με την παρουσία και το έργο του την διακομματική στήριξη και έχει αποδείξει ότι η αποκλειστική του μέριμνα είναι το Περιστέρι. Πολλά σημαντικά έργα πραγματοποιήθηκαν στο Περιστέρι και πολλά ακόμα είναι σε εξέλιξη (πεζοδρομήσεις, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, ο νέος πολυχώρος πολιτισμού, πάρκα, πλατείες, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.τ.λ) Με τη συμμετοχή μου στην παράταξη «Με την Κοινωνία Μπροστά» προσδοκώ ότι θα εμπλουτίσω τη δημόσια σφαίρα στο Περιστέρι, αρθρώνοντας ένα συντεταγμένο λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμπερίληψη πρέπει να δίνονται όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία. Το Περιστέρι είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πολυπληθέστερους δήμους της Ελλάδας, οπότε το διακύβευμα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Θέλω να θέσω την κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και να συνδράμω στην υλοποίηση έργων με μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο: εκπαιδεύσεις, ενίσχυση εργασιακών δεξιοτήτων για ευάλωτους ανθρώπους, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης για παιδιά και εφήβους. Ήδη στην προεκλογική εκστρατεία επέβαλλα κάποιους όρους : δε θα κατακλείσω το Περιστέρι με φυλλάδια, δεν θα υποδείξω ποτέ με την αναχρονιστική τακτική του σταυρωμένου ψηφοδελτίου σε κάποιον/α να με ψηφίσει, δε θα φέρω στο παρόν όρους τους παρελθόντος. Θέλω συνειδητές ψήφους από ανθρώπους που εμπιστεύονται ότι η εμπειρία μου στην κοινωνία των πολιτών και η κατάρτισή μου θα συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων καινοτόμων προγραμμάτων που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες των Περιστεριωτών.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Προτεραιότητά για εμένα θα είναι το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, της εκπαίδευσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω της πολυετούς ενασχόλησής με τα ζητήματα αυτά. Θεωρώ, άλλωστε, ότι ο πιο πολύτιμος πόρος του Περιστερίου είναι το ανθρώπινο κεφάλαιό του, το οποίο έχει ανάγκη πολιτικών συμπερίληψης και ενδυνάμωσης. Δράσεις εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργία κοινοτικών χώρων για τη νεολαία – αδιαμεσολάβητων από την αγορά – πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και επανακατάρτισης , είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους ανθρώπους του Περιστερίου και την τοπική κοινωνία. Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κοινωνία είναι η πιο αποδοτική, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έργο του Περιστερίου στο μέλλον: οι άνθρωποί του. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος Περιστερίου έχει κάνει ένα γενναίο βήμα εμπλουτίζοντας το ψηφοδέλτιο με νέα άτομα σαν και εμένα, έχοντας το βλέμμα στο μέλλον.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία; 

Από πολύ νέος πολιτικοποίησα την ταυτότητά μου, που ήταν πυρηνικό στοιχείο της προσωπικότητάς μου. Βίωσα στο πετσί μου τι πάει να πει ομοφοβία, διακρίσεις, άγνοια και μίσος. Βίωσα, εντούτοις, σε πολλαπλάσιες ποσότητες τι σημαίνει κοινότητα, αποδοχή, ενδυνάμωση, αλληλεγγύη. Βίωσα την απελευθερωτική δύναμη του να ζεις ελεύθερα, του να μην αφήνεις να σε ετεροπροσδιορίσουν. Του να επιβάλλεις την αποδοχή των άλλων και του να αποτινάσσεις την ενοχή που η κοινωνία σου έχει επιβάλλει. Το ταξίδι αυτό φυσικά δεν ήταν εύκολο. Πέρασα μια εφηβεία στην οποία τα μόνα ερεθίσματα που είχα για τις ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητες και ζωές ήταν κάποια sites, «10percent» και το «Αntivirus». Τότε που νόμιζα ότι να είσαι ομοφυλόφιλος είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί, να αρθρωθεί δημοσία. Απουσίαζε από τις συζητήσεις, απουσίαζε από το σχολείο. Μια κουλτούρα της αποσιώπησης. Οι ΛΟΑΤΚΙ ζωές αναπαρίσταντο από τα κυρίαρχες πολιτισμικές αφηγήσεις ως μια χαίνουσα πηγή δυστυχίας, ως μια ψυχιατρική παρέκκλιση, ως προβληματικές ζωές, λιγότερο ανθρώπινες, ανίκανες να δώσουν και να πάρουν αγάπη. Οι κοινωνικές εμπειρίες αυτές νομίζω αποτελούν έναν πολιτικό πλούτο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλω με τη συμμετοχή και την πολιτική μου ζωή οι ΛΟΑΤΚΙ νέοι να εμπεδώσουν με κάθε τρόπο πως οι ζωές τους, οι επιθυμίες τους, τα βιώματά τους μπορούν να ακουστούν. Η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι υπαρκτές, στερούν σε μερικά παιδιά την εφηβεία τους, σε πολλούς ανθρώπους την ψυχική τους υγεία, παράγουν αποκλεισμούς σε εργασία και υγεία. Οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι βιώνουμε ακόμα σημαντικές προκλήσεις και η παραδοχή αυτής της συνθήκης είναι εξόχως πολιτική πράξη.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; 

Εδώ ίσως χρειάζεται μια διάκριση. Το να είσαι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ είναι μια άσκηση προσωπικής παρρησίας με πολιτικές συνέπειες φυσικά. Αλλά δεν αρκεί. Για μένα είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογές άτομα που βλέπουν πως η αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας είναι στην καρδιά της πολιτικής. Άτομα που έχουν δουλέψει με τις κοινότητες των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, που συνομιλούν μαζί τους, που διαπιστώνουν τη συνθετότητα και τη διαπλοκή των διακρίσεων, που έχουν αυτό που λέμε «διαθεματική» ματιά στην πολιτική. Άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι το φύλο και η σεξουαλικότητα είναι πολυσύχναστα σταυροδρόμια στα οποία διαπλέκονται και άλλες διαιρέσεις και ταυτότητες: φύλο, φυλή, τάξη, αναπηρία, σωματοδομή κ.τ.λ. Η ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητα που δεν έχει δουλευτεί, που δεν έχει γίνει αντικείμενο αναστοχασμού για τα προνομία της, που δημόσια «ζητά πολλά και λίγα δίνει», που διαιρεί τους ανθρώπους δεν είναι κατ’ ανάγκη προοδευτική. Ένας γκέι άνδρας που εξαπολύει σεξιστικούς μύδρους δεν είναι προοδευτικός. Μια «φεμινίστρια» που αρνείται την ύπαρξη των τρανς γυναικών γυρνάει τους αγώνες χρόνια πίσω. Θέλω να πω με όλα αυτά πως η συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις εκλογικές διαδικασίες δε μπορεί να υποτιμηθεί, ωστόσο το κάθε άτομο από εμάς οφείλει να κριθεί πολιτικά: με ποιες πολιτικές συντάσσεται, πως αγωνίζεται για την ευρύτερη κοινωνική πρόοδο, ποιους συμπεριλαμβάνει στο «Εμείς» του και ποιους αποκλείει. Προσωπικά, κατεβαίνω για πρώτη φορά υποψήφιος σε μια ανεξάρτητη παράταξη πολιτών για αυτό και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ζητώ την ψήφο των ατόμων που ψηφίζουν στο Περιστέρι και συντάσσονται με τον αγώνα για πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. Συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία ως υπερήφανο μέλος της αθηναϊκής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.


Δόχτση Ρώμη Ηλέκτρα
(συνδυασμός: Αθήνα Τώρα, Δήμος Αθηναίων) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Έχω δύο ονόματα, Ηλέκτρα και Ρώμη, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1998, παίζω μουσική, ασχολούμαι αλλά και σπουδάζω την πολιτική ενώ έχω περάσει και από τον τομέα της πληροφορικής και είμαι τρανς γυναίκα που έλκεται κυρίως από θηλυκότητες. Πολιτικά δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια μέσω του πανευρωπαϊκού κινήματος Volt Europa που μάχεται για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προοδευτική ομοσπονδία και διετέλεσα Γραμματέας του ελληνικού τμήματός του. Συμμετέχω για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία, για τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Η «Αθήνα Τώρα» κι εγώ συναντιόμαστε γύρω από τρεις πυλώνες που αποτελούν τη βάση για τους στόχους που θέτουμε. Πρώτος είναι η βαθιά πράσινη κατεύθυνση των πολιτικών μας, με στόχους για μείωση της θερμοκρασίας της πόλης κατά 5 βαθμούς, αναζωογόνησή της με 25 χιλιάδες δέντρα και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Δεύτερος η τεκνοθεσία (και όχι υιοθέτηση) ευρωπαϊκών προτύπων στο σχεδιασμό της πόλης όπως τα προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους αλλά και η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων στο έπακρο (που θα έχει και ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών). Τρίτος αλλά ίσως σημαντικότερος είναι γιατί ο συνδυασμός προσφέρει τη μόνη αντιφασιστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διοίκησης.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Η διοίκηση Μπακογιάννη μας έδειξε ότι πολλές φορές δρα προσχηματικά, βιαστικά και χωρίς την ουσιαστική συνεισφορά των ανθρώπων που υποτίθεται θέλει να βοηθήσει. Μία από τις προτάσεις μας είναι να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην οποία και προτίθεμαι να δραστηριοποιηθώ. Επιπλέον μεγάλη προσωπική σημασία έχει και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται. Ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε την Αθήνα πιο ασφαλή για όλα μας. Ενα προσωπικό παράδειγμα από τη γειτονιά μου στα Πετράλωνα είναι τα πολλά σκοτεινά σοκάκια που πραγματικά φοβάμαι να περπατήσω τη νύχτα. Ο φωτισμός όλων των δρόμων αποδεδειγμένα μειώνει και την εγκληματικότητα και το αίσθημα του φόβου.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Ο μόνος συσχετισμός ανάμεσα στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτότητά μου και την απόφαση συμμετοχής μου είναι η ορατότητα που μπορεί να έρθει για όλη την κοινότητα. Ότι ξέρετε, ναι γεια σας, υπάρχουμε και εμείς τελικά, γιατί είμαστε σίγουρα σε ένα υποεκπροσωπούμενο κομμάτι της κοινωνίας σε ό,τι έχει να κάνει με την λήψη αποφάσεων για τις ζωές μας. Φυσικά αυτό που πρέπει να αποφεύγεται πάσει θυσία είναι μια προσχηματική υποψηφιότητα χάριν υποστήριξης μιας μειονότητας από τους συνδυασμούς, κάτι που ευτυχώς δεν συμβαίνει στη δική μας παράταξη γιατί αντικατοπτρίζεται στις θέσεις μας.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Φαινόμαστε, υπάρχουμε και τελικά παίρνουμε αποφάσεις για τις δικές μας ζωές. Όσο προοδευτικά μυαλά και αν υπάρχουν εκεί έξω, που θέλουν να έρθουν κοντά μας και να μας καταλάβουν, δεν θα μπουν ποτέ στις δικές μας θέσεις και δεν θα έχουν τα δικά μας βιώματα. Επομένως αυτά που ορίζουν τις ορθότερες πολιτικές για αλλαγή είμαστε εμείς. Ακόμα όμως και αν δεν εκλεγούμε, δημιουργείται ένα ρεύμα που μπορεί να δώσει το έναυσμα σε άλλα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα το κουράγιο να πάρουν και αυτά μέρος στο μέλλον. Στην τελική η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες έχει και ακτιβιστικό χαρακτήρα, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε έτοιμη μια κοινωνία που μας λένε ότι δεν είναι.


Ιωαννίδης Χάρης
(συνδυασμός: Θεσσαλονίκη για Όλους, Δήμος Θεσσαλονίκης) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Είμαι ο Χάρης ή και Charis δεν ξέρω αν είμαι εντάξει, αλλά σίγουρα, δεν έχω σκοπό να κάνω τον παραπάνω γλυκούλη, τον φιλόζωο, τον φιλάνθρωπο, τον παραπάνω χριστιανό, τον φουλ επιτυχημένο ή τον «ναι σε όλα», για να κερδίσω εύνοια. Έχω μια πολύ μεγάλη διαδρομή στην πόλη, ζω σχεδόν όλα μου τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη με επιτυχίες και αποτυχίες, με λάμψη και στραπατσαρίσματα. Διεκδικώ μια θέση, σε μια πολύ αξιόλογη ομάδα, όπως αυτή του Σπύρου Πέγκα. Έχω μεγαλώσει κι έχω συνδεθεί με ανθρώπους μέσα από σοβαρές φιλίες, διαδρομές και συνεργασίες. Δεν θα είμαι αυτός που θα υποσχεθεί μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά προσπάθεια και συμπάθεια προς κάθε κατεύθυνση. Έχω μάθει να ακούω και να αφουγκράζομαι και θα συνεχίσω να το κάνω, προσπαθώντας κι επιδιώκοντας μια πιο ευχάριστη πόλη, μια πόλη που πρωτίστως οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν μια επαρκή ποιότητα καθημερινότητας. Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι ίδια, τα τελευταία 20 χρόνια. Είμαστε ψεύτες, αν πούμε πως δεν αναγνωρίζουμε τη βρωμιά στην πόλη, τη μη προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, την έλλειψη συγκοινωνιών, το μηδαμινό πράσινο, την παντελής έλλειψη δημόσιων χώρων αναψυχής και πάρκων.

Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Γυρνώντας από ένα 3μηνο διάστημα απουσίας από την Θεσσαλονίκη, τις μέρες του 15αύγουστου, ξεκίνησα να κάνω τους αγαπημένους μου περιπάτους και πραγματικά η εικόνα της πόλης ήταν άκρως απογοητευτική. Ασυναίσθητα άρχισα να απαθανατίζω αμέλειες, λάθη, βρωμιά, απουσία, αδιαφορία και μέσα σε λίγη ώρα είχα στα χέρια μου υλικό, με πάνω από 150 φωτογραφίες. Σκεπτόμενος πως θα φανεί χρήσιμο, πέφτω σε μια χορηγούμενη δημοσίευση της παράταξης #thessalonikigiaolous. Πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε έναν ενδιαφέρον διάλογο και καταλήξαμε σε μια συνάντηση που έφτανε για να ενώσουμε δυνάμεις και να συμπορευτούμε για τις 8 Οκτώβρη. Η αμεσότητα, η ευθύτητα, η απλότητα και οι ξεκάθαρες σκέψεις του Σπύρου Πέγκα πιστεύω αφοπλίζουν κάθε ενδοιασμό και δειλία.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Οι τοποθετήσεις μου και η ενασχόληση μου είναι, πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Θέλω ανεξάρτητα από την ψήφο και την εμπιστοσύνη, να προβληματίσω τον κόσμο της πόλης με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Είναι λυπηρό σε μια συμπρωτεύουσα, ευρωπαϊκή μεγαλούπολη και κόμβο των Βαλκανίων, όπως θέλουμε να την αποκαλούμε, να μην υπάρχουν δίοδοι προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία καθώς και για μαμάδες με καρότσια. Είμαστε τόσο υποκριτές που όλο το χειμώνα οργανώνουμε ημερίδες και φιλανθρωπίες για ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα τους κλειδώνουμε στο σπίτι. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι συγκινητικά και αποκαρδιωτικά. Επίσης, ως gay, έχω ως τομέα μου την ενασχόληση με τα προβλήματα, τις ανησυχίες, την εξωστρέφεια, την επικοινωνία και το Πride στην Θεσσαλονίκη. Αν με ρωτάτε θεωρώ ακόμα δύσκολο, το να δηλώνεις την gay πλευρά σου στην πόλη. Πολλοί ίσως προτρέξουν και πουν πως δεν τους αφορά, μα η κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική, οικογενειακή πίεση πολλές φορές είναι μη διαχειρίσιμη. Μου πήρε πολύ καιρό να δημιουργήσω αντισώματα, να ξέρω να υποστηρίζω τον εαυτό μου, να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να υπάρχω σε μια αβαθή κοινωνία με λάθος πρότυπα, κάτω από μια διαρκή ομίχλη καθωσπρεπισμού που ευδοκιμεί μια συντηρητική επιφάνεια. Σαφώς και ακόμα υπάρχουν στιγμές που πέφτω αλλά υπόσχομαι να προσπαθώ να σηκώνομαι. Θέλω να σταθούμε όλοι αρωγοί σε ανθρώπους νέους, που δυσκολεύονται να ευδοκιμήσουν στο επαρχιακό περιβάλλον. Που ζουν κάτω από απίστευτο bullying που όλος ο κοινωνικός περίγυρος κλείνει τα μάτια (σχολείο, φίλοι, καθηγητές, γονείς) και καταλήγουμε σε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Με την ομάδα #thessalonikigiaolous αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε δομές εργασιακής και κοινωνικής στήριξης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης σε ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Σαφώς και έχει επηρεάσει την απόφαση μου για την υποψηφιότητα μου και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Είμαι ένας άνθρωπος με πολλές πτυχές και μια είναι και αυτή. Όντας ευαισθητοποιημένος γενικά προς την κοινωνία με κρίση ίσως και άποψη, αλλά κυρίως με συμπάθεια για τον άνθρωπο, για το πρόβλημα, για την υποστήριξη για τη συμπαράσταση – όσοι με ξέρουν νομίζω μπορούν να το βεβαιώσουν- θέλω να ενωθώ με ανθρώπους που έχουν πίστη σε μια ισότιμη και λιγότερο άσχημη κοινωνία. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι, λίγο πιο αλληλέγγυοι και λίγο ρεαλιστές. Δεν χρειάζεται να είμαστε συμβατοί με όλους αλλά όχι και κόντρα σε όλους, χωρίς λόγο.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να υπερασπιστεί ή να φροντίσει για θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα καλύτερα και πιο ουσιαστικά από κάποιον που τα έζησε, τα βιώνει και υπόσχεται να παλεύει σε ένα ζόρικο αύριο. Δε σας κρύβω ότι δέχτηκα ήδη πολλές φιλικές και μη επικρίσεις. Για το προφίλ μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη ζωή μου, για τον τρόπο μου, αυτό που δεν έφτασε ακόμα σε μένα είναι φωνές ενθουσιασμού που ένας άνθρωπος αντέχει να εκτεθεί και να υποστηρίξει κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Σε αναμονή λοιπόν.


Ιωσήφ Νίκος
(συνδυασμός: Θεσσαλονίκη για Όλους, Δήμος Θεσσαλονίκης) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Το όνομα μου είναι Νίκος Ιωσήφ και είμαι διακοσμητής και εικαστικός. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σπούδασα γραφιστικές τέχνες. Για πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκα στον χώρο της διακόσμησης και υπήρξα ιδιοκτήτης ενός απ’ τους πρώτους πολυχώρους της πόλης, του 2ConceptStore. Δεν έφυγα από την πόλη γιατί με συνδέει μια βαθιά αγάπη για αυτήν και πάντα την θεωρούσα φιλική και όμορφη.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές επέλεξα να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σπύρου Πέγκα, «Θεσσαλονίκη για Όλους», στον δήμο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζοντας προσωπικά τον Σπύρο και έχοντας δει το έργο που έχει κάνει, όχι μόνο για τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και για άλλους δήμους της χώρας, αλλά και βλέποντας την πόλη που αγαπώ να παρακμάζει τα τελευταία χρόνια της διοίκησης Ζέρβα, θέλησα να δώσω και εγώ τον αγώνα μου για μια Θεσσαλονίκη για Όλους. Μια Θεσσαλονίκη συμπεριληπτική, μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη ευρωπαϊκή. Η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια όχι απλά αδιαφορεί για τους πολίτες της, αλλά τους κατηγορεί ως τους μόνους υπεύθυνους για τα κακώς κείμενα της. Επί δημαρχίας Ζέρβα είχαμε μια πόλη βρώμικη, μια πόλη όπου οι συνοικίες, πέραν του κέντρου, δεν είδαν καμία ανάπτυξη, όπου οι άστεγοι συμπολίτες μας πέθαιναν στους δρόμους αβοήθητοι, όπου ο δημόσιος χώρος καταπατούνταν καθημερινά με τις ευλογίες του δήμου, όπου το παραλιακό μέτωπο της πόλης από στολίδι έγινε ένα παρατημένο μέρος χωρίς μέριμνα συντήρησης.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Σε μια βαθιά συντηρητική δημοτική διοίκηση Ζέρβα και οριακά ομοφοβική, ο Σπύρος Πέγκας μου έδωσε το δικαίωμα του λόγου και της εκπροσώπησης της ΛΟΑΤΚΙ+ φωνής αυτής της πόλης. Ο μόνος συνδυασμούς που στο πρόγραμμα του προβλέπει Πρόνοια και στήριξη προς κάθε επιλογή οικογενειακού σχήματος (μονογονεϊκές, διευρυμένες, με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, οικογένειες, Παιδικά χωριά SOS), Μηχανισμούς πρόληψης των διακρίσεων ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, Ειδικό πρόγραμμα για τις κοινότητες Ρομά. Στόχος μου είναι να ασχοληθώ με τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής καθώς και τα θέματα πολιτισμού.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Η ορατότητα μας είναι προϋπόθεση για ένα μέλλον ασφαλές και συμπεριληπτικό. Μόνο έτσι θα δείξουμε ότι ο λόγος μας στα κοινά έχει δύναμη.


Καμχή Ρεβέκκα
(συνδυασμός: Αθήνα Ψηλά, Δήμος Αθηναίων) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ζω εδώ και 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Από πολύ μικρή μόλις γύρισα από τις σπουδές μου και εργασιακή εμπειρία 10 χρόνων στο Παρίσι φανταζόμουν την Αθήνα να γινόταν μια ελεύθερη και όμορφη πόλη σαν αυτήν των φοιτητικών μου χρόνων. Ήμουν πάντα ανοικτή για τη σεξουαλικότητά μου και όργωνα τα μπαρ για να γνωρίσω την τοπική σκηνή! Άνοιξα την γκαλερί μου στην οδό Σοφοκλέους και Αθηνάς γωνία μια πολύ δύσκολη περιοχή και κατάφερα να αποκτήσω φήμη στον κύκλο της τέχνης με πρωτοποριακές για την Αθήνα τότε εκθέσεις με αποκορύφωμα μια προβολή διαφανειών στην ταράτσα της γκαλερί μου ενός έργου με τίτλο « The Ballad of sexual Dependency” H Μπαλάντα της σεξουαλικής εξάρτησης της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδος Ναν Γκόλντιν. ( Nan Goldin)

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Είχα πάρα πολλά παράπονα από τον Δήμο. Άρχισα τα μειλ, τα τηλέφωνα, τα μηνύματα στο Instagram και το Facebook, όπου μπορούσα. Το ύφος μου παρότι απηυδισμένη από τα προβλήματα της γειτονιάς μου παρέμενε πάντα κόσμιο και πάντα παράλληλα με το παράπονο πρότεινα και την συγκεκριμένη λύση. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ανταποκρίθηκε στα παράπονά μου αρχίσαμε να συζητάμε είδε πόσο νοιάζομαι και πορώνομαι και μου πρότεινε να μπω στον συνδυασμό του.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μου είναι η διακίνηση των ναρκωτικών και τα πορνεία. Είναι όλα παράνομα και καθιστούν τη ζωή μας αφόρητη – παρόλα αυτά σκεφτομαι και τα προβλήματα όλης της Αθήνας που είναι λίγα και συγκεκριμένα. Τα σκουπίδια, έλλειψη επαρκούς συστήματος ανακύκλωσης, σπασμένα πεζοδρόμια, έλλειψη πράσινου και τελευταίο και σημαντικότατο οι χρήσεις γης, η φωτορύπανση και η ηχορύπανση.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία; 

Είμαι πολύ ανοικτή για τον προσανατολισμό μου. Θεωρώ ως παράπλευρο όφελος το ότι αν εκλεγώ θα είναι ακόμα μια καλή αφορμή να είμαστε ορατοί ως μέλη της κοινωνίας μας σαν «κανονικοί άνθρωποι» χωρίς ιδανικά να δίνει στο τέλος σημασία ο κόσμος τι κάνουμε με τους συντρόφους μας αλλά ποιοι είμαστε ως άνθρωποι.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Όπως απάντησα και παραπάνω είναι πολύ σημαντικό και βοηθάει το ευρύ κοινό να καταλάβει ότι είμαστε σαν όλους με τα επαγγέλματά μας αλλά και σίγουρα αν προκύπτουν λόγοι που θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας θα το κάνουμε στην πρώτη γραμμή.


Κεσόγλου Αναστάσιος
(συνδυασμός: Πόλη Ανάποδα, Δήμος Θεσσαλονίκης) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ονομάζομαι Τάσος Κεσόγλου, μεγάλωσα και ζω στην Θεσσαλονίκη. Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα πολιτικών επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έκτοτε εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Στα φοιτητικά μου χρόνια και μέσα από την εμπλοκή μου σε αντισεξιστικές/αντιομοφοβικές ομάδες ένιωσα ότι ήταν η στιγμή να ξεπεράσω τον φόβο που ένιωθα ως προς τη σεξουαλική ταυτότητα του γκέι άνδρα, και να εμπλακώ ακόμα πιο έντονα με κινηματικές διαδικασίες.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Αρχικά να αναφέρω ότι το δημοτικό σχήμα η Πόλη Ανάποδα και συνεργαζόμενες κινήσεις ξεφεύγει από το μοτίβο των πολιτικών συνδυασμών που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, τόσο στην δομή αλλά κυρίως στον τρόπο λειτουργίας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν αποτελούν ενεργό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Επιπλέον πρόκειται για ένα σχήμα που λειτουργεί με γενικές συνελεύσεις και ομάδες εργασίας. Σημαντική μας διαφορά είναι, ότι τυπικά έχει τοποθετηθεί η Μαρία Κεκη ως επικεφαλής, γιατί αυτό ορίζει ο νόμος. Όμως κάθε 1-1.5 χρόνο υπάρχει εναλλαγή, όπως ακριβώς έγινε και στις προηγούμενες εκλογές.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Η Θεσσαλονίκη κατά την θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα, βίωσε ίσως τη χειρότερη περίοδο από πολλές απόψεις. Ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι χώροι πρασίνου, τεράστια ζητήματα ασφαλών και συχνών δρομολογίων από τα ΜΜΜ, και φυσικά εκκωφαντική απουσία δομών κοινωνικής προστασίας. Ενδεικτικά ο δήμος διαθέτει μόλις ένα υπνωτήριο αστέγων και μία δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Δομή φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ υποκειμένων ούτε για αστείο, λες και δεν δεν ακούμε μέσα από τις παρέες μας για ανηλίκους που πετιούνται από τα σπίτια τους γιατί τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό που είναι. Ας μην μιλήσουμε για τα ακόμα που εργάζονται ως σεξεργατριες-ες εκεί μιλάμε για τους αόρατους αυτής της κοινωνίας.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Η Θεσσαλονίκη ιστορικά αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές. Στην πορεία δυστυχώς εξελίχθηκε σε μια αφιλόξενη και βαθιά συντηρητική πόλη, οπου κάθε τι που δεν υπηρετούσε το δόγμα Πατρίς θρησκεία οικογένεια στοχοποιούταν. Στο σήμερα η παρουσία ολοένα και περισσότερων ακροδεξιών μορφωμάτων δημιουργεί ακόμα πιο έντονα την ανάγκη τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκειμενα να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Δεν μας αρκεί μια μέρα χρονομετρημενης «ελευθερίας» (Pride parade). Διεκδικούμε να κυκλοφορούμε χωρίς φόβο, να ερωτευόμαστε χωρίς ενοχές, και να ζούμε ως ισότιμα μέλη.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο, ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα πλαισιώνουν ψηφοδέλτια συντηρητικά, εμποτισμένα με πατριαρχικές αντιλήψεις, άρα δεν αρκεί να είσαι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά και να έχεις μια ταξική συνείδηση συμπεριληπτική. Τι να το κάνω αν είσαι πχ ομοφυλοφιλος άνδρας ανοιχτά, όμως ο λόγος σου είναι τρανσφοβικος; Η συμμετοχή των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων τόσο στις εκλογές αλλά όσο και στις καθημερινές μάχες που δίνονται στην κοινωνία, είναι και αυτή που θα καθορίσει ποτέ επιτέλους θα σταματήσει ο φόβος, ποτέ επιτέλους θα βάλουμε φωτιά στην “ντουλάπα της ενοχής” και θα ζήσουμε ελεύθερα.


Κέφαλος Θωμάς
(συνδυασμός: Καβάλα Μπροστά, Δήμος Καβάλας) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.
Ονομάζομαι Θωμάς Κέφαλος, είμαι 22 ετών και κατάγομαι από την Καβάλα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο τομέα human rights and multi-level governance του πανεπιστημίου της Padova. Παράλληλα, είμαι συντονιστής του τμήματος advocacy στο Thessaloniki Pride, εκπρόσωπος του οργανισμού στο Εθνικό Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μέλος της υποστηρικτικής ομάδας του για τις εισηγήσεις που έθεσε ο οργανισμός στην Επιτροπή που συντάχθηκε από την κυβέρνηση για την Εθνική Στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα το 2021. Επίσης, είμαι ο Έλληνας εκπρόσωπος στο European Citizens Initiative on banning the Conversion Therapy in the EU, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα και Greek Ambassador στο European Student Think Tank. Τέλος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα ως trans άνδρας κατάφερα να επιτύχω τα παραπάνω.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Ποτέ μου δεν είχα στόχο να κατέβω στις εκλογές. Έχοντας ήδη συναναστραφεί με πολιτικούς, είχα σχηματίσει την άποψη ότι κανείς τους δεν είχε πραγματική πρόθεση να υλοποιήσει όλο το εύρος των υποσχέσεών του, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η γνώμη μου άλλαξε όταν γνώρισα τον Γιάννη Εριφυλλίδη, ο οποίος δεν είναι από τους ανθρώπους που θα υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Αντιθέτως, έχει ένα όραμα για την πόλη που θα εξυψώσει την εικόνα της ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να διατηρήσει την κληρονομιά της, να προστατέψει το περιβάλλον της και να σεβαστεί και να προωθήσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλέποντας τον τρόπο εργασίας του, το προεκλογικό του πρόγραμμα, την ομάδα του και τον χαρακτήρα του είμαι σίγουρος ότι η συμμετοχή μου στον συγκεκριμένο συνδυασμό είναι η σωστή απόφαση. Η Καβάλα χρειάζεται μία καινούργια αρχή, μία αλλαγή, την οποία έχει στερηθεί την τελευταία περίπου 20ετία. Η Καβάλα πάνω απ’ όλα χρειάζεται την ανάπτυξη που της αρμόζει.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Κατά τη γνώμη μου όταν ο κόσμος σε ψηφίζει, σε ψηφίζει για να ασχοληθείς με το αντικείμενο στο οποίο έχεις εξειδικευτεί, καθώς εκεί μπορείς να προσφέρεις τα μέγιστα. Στην περίπτωσή μου το αντικείμενο αυτό είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων, και με αυτό το αντικείμενο θα ασχοληθώ. Θεωρώ ότι με βάση όσα έχω ήδη κάνει στον τομέα αυτο θα μπορέσω να προσφέρω πραγματικά στην κοινωνία της Καβάλας ευελπιστώντας να βελτιώσω την υπάρχουσα δυσμενή – κατά την άποψή μου- κατάσταση. Στην πόλη οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα όπως και οι επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ο σεβασμός στα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μηδαμινός και η πραγματική υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία και το κοινωνικό σύνολο είναι τουλάχιστον ελλιπής. Για την βελτίωση αυτής της κατάστασης χρειάζονται άτομα με εξειδίκευση, όρεξη και ένας δήμαρχος υποστηρηκτικός με στόχο μία καλύτερη πόλη, μία πόλη στην οποία κανένας δεν θα είναι μόνος.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Ποτέ μου δεν έκρυψα το γεγονός ότι ανήκω στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς νιώθω υπερήφανος για αυτό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν αρκετα σκεπτικός για το κατά πόσο θα ήταν καλό να κατέβω ως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφιος. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποίησα το πόσο πολύ με βοήθησε η ύπαρξη ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, όπως του κυρίου Καπουτζίδη και του κυρίου Κασσελάκη που μου έδωσαν θάρρος να συνεχίσω να προσπαθώ να αλλάξω προς το καλύτερο τη χώρα μας. Κατεβαίνοντας σε αυτές λοιπόν τις εκλογές θέλω να δείξω στους συνδημότες μου ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υπάρχουμε και δεν χρειάζεται πλέον να κρυβόμαστε επειδή κάποιοι δεν θέλουν να μας αποδεχτούν. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ, θα σπουδάζουμε, θα εργαζόμαστε και θα προοδεύουμε. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως μας αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα η τοπική και η κεντρική διοίκηση. Είμαστε ίσοι καθώς δεν μετράει αν είσαι ΛΟΑΤΚΙ+, γυναίκα, πρόσφυγας, μετανάστης, ΑΜΕΑ ή αλλοδαπός. Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι και ταυτόχρονα είμαστε όλοι διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητά μας είναι που μας κάνει μοναδικούς και ταυτόχρονα ίσους.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Τόσο στην τοπική όσο και στην κεντρική διοίκηση αναγκαία είναι η ύπαρξη ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές ομάδες με στόχο την πληρέστερη εκπροσώπηση του πληθυσμού και των αναγκών όλων. Όπως παρατηρήθηκε και στις εθνικές εκλογές, υπήρξε μία αρκετά αυξημένη συμμετοχή ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ανθρώπων από άλλες μειονοτικές ομάδες, γεγονός που υποστηρίζει και τονώνει τις ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες. Η εκπροσώπηση αυτή είναι καίριας σημασίας τόσο συμβολικής όσο και πρακτικής για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων αυτών των κοινωνικών ομάδων.Δυστυχώς στην Ελλάδα δύσκολα τίθενται στο τραπέζι ζητήματα για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις λήψης αποφάσεων, οι αποφάσεις είναι συνήθως ελλιπείς ή υπεκφεύγουν επαρκούς επίλυσης των ζητημάτων, για την αποφυγή του πιθανού πολιτικού κόστους που μπορεί να έχουν. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη σθεναρότερη υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, είναι σημαντική η συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις εκλογές με στόχο να γίνει κατανοητό απο όποιον δεν το έχει αποδεχτεί ακόμα, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανάγκες, όνειρα και δυνατότητες, δεν κρύβονται, αλλά είναι ενεργοί πολίτες, πολιτικοποιημένοι, συνειδητοποιημένοι και ικανοί να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και την ισότητά τους με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που διδάχτηκα σε αυτή τη ζωή είναι πως αν θέλεις κάτι πρέπει να το κυνηγήσεις και να μην το περιμένεις από τους άλλους. Γι’ αυτό και όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και ο καθένας από τον τομέα του να προσπαθεί να κάνει αυτή τη χώρα ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές. Ένα μέρος που δεν θα φοβάσαι να χωρίσεις μήπως και σε δολοφονήσει ο/η πρώην σου, ένα μέρος που οι ράμπες αναπήρων θα είναι όντως διαθέσιμες προς χρήση, ένα μέρος που οι άνθρωποι από άλλες χώρες θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι αλλά και ένα μέρος που δεν θα σε σκοτώνουν επειδή ανήκεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Γι’ αυτό, το καλύτερο μέλλον πρέπει να πολεμήσουμε όλοι μαζί, να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκινώντας από τις πόλεις μας να επιδιώξουμε μία Ελλάδα που σέβεται τους πολίτες της.


Κουλάκογλου Νικόλας
(συνδυασμός: Δύναμη Προοπτικής, Δήμος Ν. Ιωνίας) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ονομάζομαι Νικόλας Κουλάκογλου, είμαι 34 ετών, Γραφίστας και καλλιτεχνικός επιμελητής στον τομέα του Graphic Design. Αποφοίτησα από το Middlesex University of London και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά πάνω από μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα. Έχω καταβολές από την Σμύρνη και την Καππαδοκία από τον πατέρα μου και την Αλάγια και το Αϊβαλί από την μητέρα μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία Αττικής, στον Βόρειο τομέα Αθήνας όπου και είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στης ερχόμενες Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 με την ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” που ήδη διατελεί ως Δημοτική αρχή στην πόλη μας. Επικεφαλής και Δήμαρχος είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε με αυτό το αξίωμα στην πόλη μας το 2019, η κ. Δέσποινα Θωμαΐδου. Είμαι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας στην Ελλάδα του 2023, όπου προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου αλλά και σε εθελοντικό επίπεδο, να οχυρώνομαι, να ενημερώνομαι και αντίστοιχα να υποστηρίζω ανθρώπους κάθε ηλικίας που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες. Έχω επίσης μεγάλη αδυναμία στα παιδιά, όντας και εγώ ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που προσπαθεί να μεγαλώσει την οικογένειά του.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Την τελευταία τριετία δραστηριοποιήθηκα εθελοντικά σε κοινωνικά και καλλιτεχνικά θέματα στην πόλη μου και μοιραία ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους της Δημοτικής Αρχής και κατ’ επέκταση της παράταξης. Ο πρώτος λόγος λοιπόν, είναι γιατί έβλεπα και βλέπω καθημερινά με τα ίδια μου τα μάτια, την ηθική, την ειλικρίνεια και την εργατικότητα των ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την προσεκτική τους μελέτη για κάθε ζήτημα που προκύπτει στην Νέα Ιωνία μας, προσπαθώντας για το βέλτιστο δυνατόν. Και όλα αυτά, χωρίς αγκυλώσεις με στόχο το προσωπικό συμφέρον και την κατάχρηση εξουσίας. Μην ξεχνάμε ότι στην πλειοψηφία, τα άτομα της δικής μου γενιάς είμαστε βαθιά απογοητευμένοι και καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Βλέποντας λοιπόν τον καθημερινό αγώνα αυτών των ανθρώπων αλλά και τα πλούσια έργα τους μέσα σε τρία δύσκολα χρόνια (βλ. πανδημία), απλά κάνοντας μια βόλτα στις γειτονιές της πόλης μας, ναι, με έπεισαν. Ο δεύτερος λόγος είναι η επικεφαλής της παράταξης η κ. Δέσποινα Θωμαΐδου. Είναι μια γυναίκα Δήμαρχος που έχει ζήσει από πρώτο χέρι την κοινωνική ανισότητα και τον σκληρό, αθέμιτο και πολλές φορές ανήθικο πολιτικό ανταγωνισμό της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο από τις προηγούμενες εκλογές, που το καθιστά ευνόητο το πόσο δύσκολο είναι για μια Δήμαρχο να καταφέρει να προσφέρει αυτά που οι συνδημότες της δικαιούνται. Είναι μια γυναίκα ταπεινή, αλλά με πλούσιο όραμα, υποστηρίζει πολύ την διαφάνεια, την ειλικρίνεια και την μη τοξικότητα. Προσωπικά, αυτό το θαύμασα από την πρώτη στιγμή και κατάλαβα ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για κάθε άνθρωπο, με μηδενική διάκριση και θεωρώ ότι ήταν ένας από τους λόγους που με τίμησε και την τίμησα με την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο της «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» για την Νέα Ιωνία μας.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Το πιο σημαντικό για εμένα είναι η κοινωνική προσφορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν καθορίσει και τη ζωή μου ως απλός πολίτης. Ως καλλιτέχνης από την άλλη, με συγκινεί ιδιαίτερα η βαθιά ιστορία των προσφύγων προγόνων μας, φροντίζοντας να εμπλουτίζω πάντοτε τις γνώσεις μου με την ιστορία της καταγωγής μας και της πόλης μας. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές, έχω παραλληλίσει μέσα μου τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απαξίωση που βίωσαν οι πρόγονοι της πόλης μας, όταν έφθασαν εδώ, με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απαξίωση που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σήμερα, σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους. Είναι ευχής έργον λοιπόν με την ιστορία που έχει ο Δήμος μας να μπορώ να εργαστώ τόσο στα κοινωνικά όσο και στα καλλιτεχνικά θέματα, ώστε όλοι μαζί να δημιουργούμε όνειρα και αξίες αναλλοίωτες στον χρόνο. Είναι η κληρονομιά μας και πρέπει να τις περνάμε και στις νέες γενιές, γιατί ένας άνθρωπος χωρίς ρίζες και χωρίς ανθρωπιά, είναι ένας άνθρωπος χωρίς όραμα.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία; 

Δεν την επηρέασε καθόλου! Ήμουν έτοιμος, αισιόδοξος και σίγουρος από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πολύ τιμητική αυτή πρόταση. Η ορατότητα, η αλήθεια μου, η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά μου δεν με εμποδίζει στο να βοηθάω και να θέλω να συνεχίσω να βοηθάω από την πλευρά μου και εγώ τους ανθρώπους της πόλης μου. Να σας αναφέρω βέβαια, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι ήταν και ένα στοίχημα για εμένα, γιατί η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, έχοντας στον πυρήνα της, καλά ριζωμένες τις αξίες της οικογένειας. Θεωρητικά λοιπόν, είναι μια πρόκληση για κάθε υποψήφιο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο. Σαφώς οι οικογενειακές αυτές αξίες έχουν θετικό πρόσημο, αλλά πολλές φορές έχουν και αρνητικό, αναφορικά στα συντηρητικά βαρίδια του παρελθόντος, που σχημάτισαν τα δικαιώματα και τους ρόλους των ανθρώπων μέσα σε μια οικογένεια. Εγώ από την πλευρά μου ανήκω στους πλέον τυχερούς, έχοντας μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με απλόχερη αγάπη και αποδοχή. Σε αυτήν την γονεϊκή στήριξη πίστεψα και πιστεύω. Και όπως η δική μου οικογένεια, με τη μακρά της ιστορία με στήριξε, το ίδιο πιστεύω ότι μπορεί κάθε οικογένεια. Ο κόσμος στην πόλη μας μετράει πολύ την αγάπη, την εργατικότητα, την ειλικρίνεια και την ανθρωπιά. Και το έχω βιώσει όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρνουμε στο να μην υπάρχουν ανισότητες και διακρίσεις!

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; 

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να ισχυροποιούν την παρουσία τους στην κοινωνία και με πραγματική αλληλεγγύη να βοηθούν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, με την αλήθεια τους, την αγάπη τους και την διαφάνεια τους. Μόνο έτσι θωρακίζεσαι και διεκδικείς. Το να εκτίθεσαι σε μια τέτοια διαδικασία, νιώθω ότι πολλαπλασιάζει εκθετικά το κουράγιο σου και την αποφασιστικότητά σου, ώστε να μπορείς να το μεταλαμπαδεύεις και σε άλλα άτομα, πιο πονεμένα από την κοινωνία και την ίδια τη ζωή! Μέσα από την υποψηφιότητά μου στις δημοτικές εκλογές στην Νέα Ιωνία μας, αποζητώ να τοποθετήσω και εγώ έναν ακόμη λίθο στην ορατότητα και στα πραγματικά αναγκαία δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.


Κυρίλλου Δήμητρα
(συνδυασμός: Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ – Ενότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη, Δήμος Χαλανδρίου) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ζω με τη σύντροφό μου στη βόρεια Αθήνα και εργάζομαι σαν πολιτικός μηχανικός υδραυλικών έργων. Όσο μπορώ (θα ήθελα πολύ περισσότερο) παρακολουθώ, μελετώ και γράφω για την ιστορία και την αισθητική της τέχνης του σινεμά. Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ΠΕΚΚ. Δραστηριοποιούμαι στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα μέσω της συλλογικότητας «Proud Seniors Greece – Ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50+», με στόχο την έμπρακτη αλληλεγγύη μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και γενικότερα: Να αντιμετωπιστεί ο καθημερινός σεξισμός και ρατσισμός απέναντι στους queer ανθρώπους, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους ανάπηρους, τους διαφορετικούς, όλους αυτούς που συχνά βρίσκονται σε θέση αποδιοπομπαίου τράγου.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Ασχολούμαι με τα κοινά και τα ζητήματα πόλης εδώ και πολλά χρόνια και, έχοντας βιώσει την υποβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής στο Χαλάνδρι για την πλειοψηφία του κόσμου, δεν μπορώ παρά να κάνω κάτι γι’αυτό. Ο φονικός συνδυασμός «πυρκαγιές – πλημμύρες» που βίωσε η χώρα φέτος δεν είναι και τόσο μακριά από την Αθήνα και τις γειτονιές της, είναι καμπανάκι ότι χρειάζεται ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση σε βασικές επιλογές μελετών, έργων, υπηρεσιών, λήψης αποφάσεων. Ως πολιτικό ον διάλεγα πάντα πλευρά, ακόμα κι αν ήξερα ότι η δική μου δεν θα νικήσει (αυτή τη φορά τουλάχιστον). Με το δημοτικό σχήμα «Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ – Ενότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη» και τον πρόδρομό του «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου» έχουμε δώσει και δίνουμε καθημερινά μάχες για μια πόλη στα χέρια και το μπόι των κατοίκων της, για ενεργή συμμετοχή των πολιτών: για μια στρατηγική που να μπορεί να υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο και την πρόσβαση ΟΛΩΝ σε αυτό, για το πράσινο, τα ρέματα και το φυσικό περιβάλλον, τη άμεση δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Τα ζητήματα που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν άμεσες προτεραιότητες. Κλειδί για να πάμε μπροστά είναι το να ενεργοποιηθεί ο κόσμος. Αλλά και για να σταματήσουν πρακτικές έργων «βιτρίνας» και «εξευγενισμού» που υποσκάπτουν συστηματικά τον χαρακτήρα της πόλης, εκτοξεύουν τα ενοίκια για κατοικία και εκτοπίζουν τους κατοίκους. Οι τομείς στους οποίους εκτιμώ ότι θα μπορούσα να συμβάλω είναι, αφενός περιβάλλον και υποδομές, λόγω τεχνικής εμπειρίας, και δεδομένου ότι την πόλη του Χαλανδρίου διασχίζουν δυο σημαντικά ρέματα (Χαλανδρίου και Ποδονίφτης), αφετέρου η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα, με στόχο την ορατότητα και τη δικαιοσύνη για όσους την στερούνται.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία; 

Για να είμαι ειλικρινής, η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά μου δεν επηρέασε την απόφασή μου να πάρω μέρος στην εκλογική διαδικασία. Καθόρισε ωστόσο την απόφαση, αυτή τη φορά  ηΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά μου να είναι ορατή στη συμμετοχή μου, στην ατζέντα των ζητημάτων και στις αιχμές που θέτω στο λόγο μου.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; 

Στον δημόσιο βίο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στερούμαστε ορατότητας με την πλήρη μας ταυτότητα Ακόμη και τα πιο δημοφιλή από εμάς είναι γνωστά χωρίς (και συχνά παρά και ενάντια) τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Είναι σημαντικό αυτό να αλλάξει, όχι επειδή τα δικαιώματά μας είναι αποκομμένα από το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά για τον αντίθετο λόγο: Επειδή χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα μας μακριά από κλισέ και καρικατούρες, και επειδή η αντιμετώπιση των σε βάρος μας διακρίσεων περνάει από το σύνολο της κοινωνίας. Οι εκλογές είναι μια στιγμή, μια ευκαιρία να θυμίσουμε ποιες είμαστε και τι ζητάμε.


Λαμπρόπουλος – Λεβισιάνος Γιάννος
(συνδυασμός: Ανατρεπτική Συμμαχία, Δήμος Αθηναίων)

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ονομάζομαι Γιάννος (he/him), γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχω μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις (Birkbeck) και στην Πολεοδομία-Χωροταξία (ΕΜΠ). Οργανώθηκα στην Αριστερά από τα μαθητικά μου χρόνια στην οποία βρίσκομαι μέχρι σήμερα. Είμαι επίσης μέλος της φεμινιστικής και ΛΟΑΤΚΙ ομάδας Κιουρί@. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και έτσι εμπλέκομαι ενεργά με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα χωρικά όρια του Δήμου της Αθήνας..

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Εξαρχής ένιωσα πως πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο, τόσο η Ανυπότακτη Αθήνα, η δημοτική παράταξη στην οποία συμμετέχω όσο και η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα την οποία συγκροτούν από κοινού 3 αριστερές δημοτικές παρατάξεις. Επιπλέον η παρουσία του Κώστα Παπαδάκη στη θέση του υποψήφιου δημάρχου έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό συμβολισμό: υπήρξε συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής και σήμερα κατεβαίνει στο Δήμο απέναντι από το καταδικασμένο μέλος εγκληματικής οργάνωσης, τον Κασιδιάρη. Τα αντιφασιστικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου αυτού είναι ο βασικός λόγος που αποφάσισα και εγώ να συμμετέχω.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Όσα από εμάς κινούμαστε στην πόλη, στους δρόμους και στις γειτονιές γνωρίζουμε βιωματικά τα προβλήματα της πόλης: την απουσία ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου, την απουσία υποδομών για τα ανάπηρα άτομα, την κακή συντήρηση των υποδομών στις γειτονιές που δεν είναι «βιτρίνα», τη δυσκολία εύρεσης αξιοπρεπούς και φτηνής κατοικίας, το πρόβλημα του μετασχηματισμού του χαρακτήρα των γειτονιών λόγω του Airbnb, την ασφάλεια στην πόλη, όχι την αστυνομική ασφάλεια αλλά τη δυνατότητα να περπατάμε χωρίς το φόβο ομοφοβικής ή ρατσιστικής επίθεσης. H δημοτική παράταξη θα θέτει αυτά τα ζητήματα αν εκλέξει μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο (είτε εμένα είτε όποιο άλλο) αφού αποτελούν κοινές επεξεργασίες και είναι κομβικά σημεία στο πρόγραμμα μας.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Γράφει ο Εντουάρ Λουί σε ένα από τα βιβλία του πως για τους κυρίαρχους η πολιτική είναι ζήτημα αισθητικής και για τους φτωχούς είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Νομίζω ότι το να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ είναι ένα πράγμα, το να διεκδικεί όμως ίσα δικαιώματα και να παλεύει για τα υπόλοιπα ΛΟΑΤΚΙ είναι άλλο. Το να διεκδικείς για την κοινότητα σου λοιπόν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Το γεγονός ότι είμαι γκέη με κάνει να θέλω να διεκδικώ για όσα άτομα δε μπορούν αν βγουν ακόμα από τη ντουλάπα τους και για όσα άτομα δε μπορούν να ζούνε πλήρως out. Αναγνωρίζω το προνόμιο μου να μπορώ να κατέβω ως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ αλλά δε μου αρέσει που άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν νιώθουν άνετα να είναι υποψήφια.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Ο βασικότερος λόγος που πρέπει ΛΟΑΤΚΙ άτομα να είναι υποψήφια είναι η ορατότητα της κοινότητας. Ωστόσο δεν είναι καθόλου λιγότερo σημαντικό τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να φέρουν μαζί τους και ΛΟΑΤΚΙ πολιτικές που θα πηγαίνουν την δημόσια συζήτηση ένα βήμα πιο μπροστά και θα βάζουν στην ατζέντα τα αιτήματα μας. Επιπλέον δεν είναι άνευ σημασίας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να έχουν ένα λόγο συμπεριληπτικό, φροντιστικό, διεκδικητικό και queer και όχι να αντιγράφουν συμπεριφορές και αναπαραστάσεις του κυρίαρχου. Ορατότητα λοιπόν, όχι των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων αλλά των ΛΟΑΤΚΙ πολιτικών.


Πηλιχός Σταύρος
(συνδυασμός: Πορεία Δημιουργίας, Δήμος Κύμης- Αλιβερίου)

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Γαβαλά Αλιβερίου Ευβοίας. Στα 18 μου έτη και έχοντας πετύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έφυγα για σπουδές στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο πεδίο της επιστήμης έχω ολοκληρώσει 2 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Γενετική του Ανθρώπου – Μεταφραστική Έρευνα στην Βιοϊατρική) και πολλαπλά επιμορφωτικά σεμινάρια μιας και είμαι θιασώτης της «Δια Βίου Μάθησης». Ταυτόχρονα με την επιστήμη και αφουγκραζόμενος τις πολλές εσωτερικές μου συναισθηματικές εκφάνσεις, σπούδασα από μικρός πιάνο, βυζαντική μουσική και ορθοφωνία και φωνητική τέχνη. Από πολύ μικρός (προ γυμνασιακής ηλικίας) συνειδητοποίησα πως είμαι ένα cis gay αγόρι. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των γκέι ανδρών που γνωρίζω, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία στο θέμα της αποδοχής από την οικογένεια και το περιβάλλον τους, η δική μου οικογένεια δεν μου προκάλεσε ποτέ και ούτε μία στιγμή ενοχή για οποιοδήποτε χαρακτηριστικό μου. Σαφέστατα, μεγαλώνοντας, δέχτηκα εκφοβισμό στο σχολείο, ο χλευασμός όμως που ήθελαν ορισμένοι να κάνουν δεν στάθηκε τροχοπέδη στο να ισχυροποιήσω τόσο τους δεσμούς με το Εγώ μου όσο και με την οικογένειά μου. Μετά τις σπουδές μου επέστρεψα στην γενέτειρά μου όπου επαγγελματικά διδάσκω τα μαθήματα του κλάδου μου σε μαθητές Β’θμιας εκπαίδευσης και είμαι ιδιοκτήτης εστιατορίου. Ταυτόχρονα κάνω και τα βήματα μου στην ελληνική μουσική βιομηχανία, έχοντας στο πλευρό μου αξιόλογους συνεργάτες όπως ο Νίκος Μερτζάνος, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Teo Pouzbouris και άλλοι.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Αρχικά θα ήθελα να εξηγήσω στους αναγνώστες του περιοδικού, λίγα πράγματα για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Το Αλιβέρι ανήκει στον δήμο Κύμης- Αλιβερίου με μια ιδιαίτερη γεωγραφία. Παρότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Στερεάς Ελλάδας, η βασική δομή του περιλαμβάνει πολυάριθμα διαφορετικού μεγέθους χωριά και κωμοπόλεις, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την διοίκησή του. Όπως είχε πει ο Τσώρτσιλ (και μας θύμισε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας) «η πολιτική είναι events my dear». Μία τέτοια συγκυρία, ήτοι η απόσυρση από την ενεργό πολιτική σκηνή του παρόντος Δημάρχου και η ανάληψη πρωτοβουλίας από έναν νέο και εργατικό Αντιδήμαρχο για δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Παράταξης, αναπτέρωσε την ελπίδα στον τόπο μου, κέρδισε την εμπιστοσύνη μου και αποτέλεσε τον λόγο της δικής μου συνεισφοράς. Δεν έχω σκοπό να αναπαράγω τα τετριμμένα κίνητρα που αναφέρουν οι περισσότεροι υποψήφιοι τύπου «αγαπώ τον τόπο μου» ή «για το καλό του τόπου», όχι γιατί δεν τα πιστεύω αλλά γιατί τα θεωρώ αυτονόητα. Ο επικεφαλής της Παράταξής μας (Πορεία Δημιουργίας) Νίκος Μπαράκος, με προσέγγισε κατά την διάρκεια του σχηματισμού του ψηφοδελτίου αναγνωρίζοντας την προσφορά μου τα τελευταία χρόνια στον τόπο και τις δυνατότητές μου ως νέο επιστήμονα και καλλιτέχνη. Ουδέποτε υπονόησε οτιδήποτε ρατσιστικό, ομοφοβικό κλπ. αλλά αντιθέτως καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Όσο περνάει ο καιρός και γνωριζόμαστε περισσότερο συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με υψηλά ιδανικά, που θεωρεί την συμπερίληψη και την συνεργασία απαραίτητα εφόδια για να παλέψουμε για ένα πιο δίκαιο μέλλον, ειδικά στα στενά όρια μιας μέσης επαρχιακής περιοχής όπως ο δήμος μας. Θεωρώ πως η συνεισφορά μου στην «Πορεία Δημιουργίας», ανεξάρτητα από το αν εκλεγώ ή όχι, θα είναι δεδομένη και σίγουρα δημιουργική.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Σε περίπτωση που εκλεγώ, θα ήθελα να ασχοληθώ με έργα που αφορούν τόσο στις υποδομές, όσο και στον πολιτισμό. Ένα από τα βασικά προβλήματα του Δήμου μας είναι η ύδρευση και η υδροδότηση των κατοικιών, ένα πρόβλημα το οποίο εντείνεται κατά τους θερινούς μήνες. Δυστυχώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, χρονιές όπως η περσινή με χαμηλό επίπεδο κατακρημνίσεων, εντείνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της λειψυδρίας σε πολλές περιοχές του Δήμου. Εκτός από τα φυσικά φαινόμενα, το πρόβλημα έρχεται να οξύνει και ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που διατίθεται στον Δήμο. Βασική δέσμευση της παράταξής μας είναι η ολοκλήρωση του φράγματος των Μανικίων και η κατασκευή του πρώτου δικτύου μεταφοράς νερού από το φράγμα. Επιπρόσθετα, η παράταξή μας προγραμματίζει την διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε πολλαπλά σημεία του Δήμου, προκειμένου να αποφορτιστεί μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα. Έτερο βασικό πρόβλημα του δήμου είναι το οδικό δίκτυο, ένα θέμα το οποίο δεν άπτεται άμεσα του δήμου, παρόλα αυτά όμως αποτελεί τροχοπέδη στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του τόπου. Η παράταξή μας, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την περιφέρεια και τους λοιπούς φορείς για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Χαλκίδας-Κύμης, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει παρεμβάσεις για την βελτίωση του οδικού δικτύου των κοινοτήτων. Ένα ακόμα πρόβλημα που θα ήθελα να τονίσω είναι η άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος του δήμου, ένα πρόβλημα που ταλανίζει γενικότερα το νησί της Εύβοιας. Περιοχές αναμφίβολου φυσικού κάλλους καθώς και περιοχές natura κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μια εθνική «μπαταρία», γεγονός καθολικά απορριπτέο. Ως δημοτική παράταξη δεσμευόμαστε ότι θα προσφύγουμε με κάθε νόμιμο μέσο στην Ελληνική Δικαιοσύνη έναντι κάθε νέας αίτησης για ανεμογεννήτριες, παρότι όπως όλοι γνωρίζουν με την ισχύουσα νομοθεσία από 2020 η αρμοδιότητες των δήμων στον έλεγχο της τοποθέτησης ανεμογεννητριών είναι μηδαμινές. Στον τομέα του πολιτισμού και εκτός από την κατασκευή αμφιθέατρου 400 θέσεων στο Αλιβέρι, θα επιθυμούσα να κατασκευαστούν μουσεία, μιας και ο τόπος διαθέτει πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, καθώς και αίθουσες πολιτισμού όπως Δημοτικά Θέατρα και Δημοτικά Ωδεία. Επίσης μιας και η Κύμη είναι η γενέτειρα του ευεργέτη Ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, προγραμματίζεται η κατασκευή συνεδριακού κέντρου που θα φέρει το όνομά του. Η διοίκηση ενός Δήμου είναι μια δυναμική διαδικασία, γιατί οι βελτιώσεις σε ήδη υπάρχουσες υποδομές και η κατασκευή νέων υποδομών υπαγορεύονται από τις σύγχρονες ανάγκες. Η ομάδα των υποψηφίων της παράταξής μας και όσοι καταφέρουν να εκλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο στις προσεχείς εκλογές, θα προσανατολίσουν όλη τους την ενέργεια, διάθεση και εργασία, για να μετατρέψουν τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου σε έναν Δήμο που θα θέλεις να ζεις, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε προσωπικό χαρακτηριστικό σου.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, πέρα από λίγες παραφωνίες που υπήρξαν κατά την διάρκεια της ζωής μου, η ταυτότητά μου δεν αποτέλεσε ούτε κίνητρο, ούτε εμπόδιο στην προσωπική μου εξέλιξη. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η παγκόσμια γνώμη δείχνει σημαντικά βήματα προς την συμπερίληψη , πράγμα το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον δήμο μας. Παρότι υπάρχει αναμφίβολα μια πολιτική συντηρητική στροφή, κυρίως στην Ευρώπη, θέλω να πιστεύω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αδιαμφησβήτητα κεκτημένα. Εγώ σε οποιαδήποτε περίπτωση θα συνεχίσω να αποτελώ ένα κομμάτι ενός ευρύτερου δικαιωματικού αγώνα.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Η μαζικότητα της εκπροσώπησης σε εκλόγιμες θέσεις των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μόνο θετικά μπορεί κάποιος να το αξιολογήσει, διότι η δύναμη της δικής μας φωνής φτάνει σε ευρύτερα ακροατήρια. Ένα βασικό στοιχείο καταπολέμησης της ομοφοβίας, είναι ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου δεν επηρεάζει την παραγωγικότητα, την επιστημοσύνη και γενικότερα την υπόληψη. Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που ασχολείται με την πολιτική και ίσως την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα καταπολέμησης της εσωτερικευμένης ομοφοβία που ορισμένοι μπορεί να βιώνουν. ΈΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!


Προβιάς Βαγγέλης
(συνδυασμός: Αθήνα Ψηλά, Δήμος Αθηναίων)

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Είμαι ο Βαγγέλης Προβιάς, (στο ψηφοδέλτιο γραμμένος Ευάγγελος, αυτός που φέρνει καλά νέα…), συγγραφέας, μεταφραστής και εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και λογοτεχνίας. Είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, στο συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. Η ομάδα των υποψηφίων είναι εξαιρετικά συμπεριληπτική με πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και επαγγελματικές καταβολές. Πολλοί με ξέρουν και ως πρόβατο, από το blog που είχα την δεκαετία του 2000 και αποδεικνύεται εντυπωσιακά (στα μάτια μου τουλάχιστον) δύσκολο να ξεχαστεί. Ακόμη μου λένε παλιοί αναγνώστες «ωωωω, εσύ είσαι το πρόβατο;». Για μένα η Αθήνα είναι μια πόλη μαγική, που παρά τις παραξενιές της μας κρατάει αιώνια ερωτευμένους μαζί της.

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Ας πω τρεις από τους βασικότερους λόγους: Πρώτον, διότι η τωρινή δημοτική αρχή έχει σημαντικό έργο στήριξης των ευάλωτων, εκείνων που δεν είναι τόσο τυχεροί όσο πολλοί από εμάς (ενδεικτικά αναφέρω τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και τη δομή φιλοξενίας αστέγων). Δεύτερον, επειδή η αυτοδιοίκηση είναι η πιο «εφαρμοσμένη» εκδοχή της πολιτικής, στην καθημερινότητά μας, και μας δίνει την δυνατότητα να συνεισφέρουμε έμπρακτα. Και τρίτον, διότι ο Κώστας Μπακογιάννης στηρίζει το pride, αλλά και την lgbtq+ κοινότητα με κάθε τρόπο και με συνέπεια.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι τομείς του βιβλίου, της ψυχικής υγείας, καθώς και της συμπερίληψης και της αλληλεγγύης. Τρεις θεμελιώδεις πεποιθήσεις που θα διαμορφώσουν την θητεία μου είναι: 1. Η δημιουργική γραφή και η ανάγνωση είναι εργαλεία για καλή ζωή και χαρά, είναι δημιουργοί κοινότητας αλλά και αισθητικής. 2. Η έμπρακτη, απτή υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στις παρυφές της κοινωνίας λόγω φύσης, θέσης ή συγκυριών– για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, ταξικούς. Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος, χωρίς αστερίσκους. 3. Η ψυχική υγεία μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την καθημερινότητά μας στον τόπο όπου ζούμε. Λαμβάνοντας υπόψη ότι υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας, πώς μπορούμε η πόλη μας με μικρά, καθημερινά πράγματα, να συνεισφέρει στην καλή Ψυχική Υγεία του κάτοικου και του επισκέπτη της; Κατά την γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γειτονιά μου, το trendy Παγκράτι, είναι το πρόβλημα της στέγης – τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά, η βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς έλεγχο απειλεί τον ιστό της πόλης. Χρειάζονται πολύ επινοητικές λύσεις.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Με υπερηφάνεια λέω πως η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα. Πέρα από τα προφανή (δείτε την επόμενη απάντηση) υπάρχει και μια προσωπική αιτία: Όταν κανείς έχει υποστεί αποκλεισμό και διάκριση, έστω και ήπιο, και του δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχει σε κεντρική διαδικασία της κοινωνικής ζωής… αν μη τι άλλο αισθάνεται μιας μορφής δικαίωση αλλά και ευθύνη για την ευκαιρία να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε: πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ότι η διάκριση βάσει στερεοτύπων είναι αντικοινωνική και υπονομεύει την συλλογική ευημερία.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Διότι η συμμετοχή/ορατότητα δημιουργεί εξοικείωση, και με την σειρά της η εξοικείωση ελαττώνει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και αυξάνει την αποδοχή. Διότι έτσι θα βιώσουν όλοι ότι είμαστε, και εμείς οι “διαφορετικοί”, ένα χαμογελαστό πρόσωπο, εργατικό, με προτάσεις και με ιδέες, και όχι ένας χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ασαφής, εχθρός της κοινωνίας.


Σακελλαρίου Μαίρη 
(συνδυασμός: Δύναμη Δημιουργίας, Δήμος Λουτρακίου) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Το όνομα μου είναι Μαίρη Σακελλαρίου, έχω πτυχίο πάνω στην Συνθετική Συμβουλευτική Υγείας, στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία και την Εποπτεία. Οι ψυχοθεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζω είναι προσανατολισμένες στο Ανθρωπιστικό μοντέλο. Έχω παρακολουθήσει κύκλους σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Ψυχοθεραπεία και στην Διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων, όπως, και πλήθος σεμιναρίων, ιδιαίτερα για την Σεξουαλικότητα, την Ταυτότητα φύλου και θέματα HIV. Πραγματοποιώ ατομικές συνεδρίες και βιωματικά σεμινάρια στο Αιγάλεω στα νότια προάστεια και στο Λουτράκι. Πιστεύω σε ότι αφορά την θεραπεία, στην πλήρη αποδοχή και στις δυνατότητες και ικανότητες που ο άνθρωπος πάντα κρύβει μέσα του. Επίσης οι πρώτες μου σπουδές ήταν πάνω στην Φωτογραφία, και έχω τελέσει καθήκοντα καθηγήτριας φωτογραφίας. Έχω αρθρογραφήσει σε sites, και έχω δραστηριοποιηθεί σε εθελοντικές κοινότητες και οργανισμούς όπως το Κέντρο Ζωής που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ψυχική υγεία των Οροθετικών. Είμαι ιδρυτικό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων 50 και ‘Ανω-. Το 2020 συνδημιούργησα μαζί με την Ξένια Ντάνια και την Αικατερίνη Κονταρίνη τον οργανισμό HUMAN CAST που έχει ως πεδίο την ανθρώπινη ποικιλομορφία σε όλο το ψυχαγωγικό φάσμα με ωφελούμενους καλλιτέχνες καθώς και την ψηφιακή πλατφόρμα διασύνδεσης καλλιτεχνών και παραγωγών όπως και εκπαιδεύσεις και σεμινάρια για την ορατότητα και την συμπερίληψη. Μία σημαντική δράση του οργανισμού είναι το Πολυθεματικό φεστιβάλ “Human Cast Inclusive Art Festival” που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά φέτος 7 με 10 Δεκεμβρίου με σκοπό την ορατότητα καλλιτεχνών με αναπηρία, διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ+, μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας και θα περιλαμβάνει Θέατρο, Χορό, Μουσική συναυλία και Έκθεση Εικαστικών. Όραμα της ομάδας είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα στις ελληνικές καλλιτεχνικές παραγωγές και στα ΜΜΕ που να ενσωματώνει ισότιμα και με σεβασμό την ποικιλομορφία των καλλιτεχνών. Από το 2021 πραγματοποιώ μαζί με την Αικατερίνη Κονταρίνη εβδομαδιαίο podcast με τίτλο “That’s so Human” στο Pride Radio με θεματολογία σχετική με κοινωνικά και καλλιτεχνικά θέματα.

Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Αποφάσισα να συμμετάσχω ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, στο πλευρό της κυρίας Μαρίας Πρωτοπαππά με τον συνδυασμό “Δύναμη Δημιουργίας”. Ο συνδυασμός είναι ανεξάρτητος και αποτελείται από άτομα που έχουν ως όραμα να δημιουργηθεί μία νέα πόλη πιο φιλόξενη και συμπεριληπτική στους δημότες και τους επισκέπτες της και όχι μία πόλη που ως επίκεντρο έχει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον περιοδικό τουρισμό όπως συμβαίνει τα τελευταία 13 χρόνια. Ένας δεύτερος και πιο προσωπικός λόγος είναι ότι η μητέρα μου στο παρελθόν στον ίδιο δήμο είχε αναλάβει τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου στον τομέα της καθαριότητας. Με περηφάνια θα πω πως το έτος 1987-8 ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας βγήκε στις καθαρότερες πόλεις της Ευρώπης. Θα μπορούσα να πω πως είναι και ένας φόρος τιμής από μένα προς την ίδια.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Όραμα μου είναι ο Δήμος Λουτρακίου όπως και η ευρύτερη περιοχή να αποτελέσουν πόλο συμπερίληψης και ορατότητας στα θέματα κοινωνικής ισότητας όπως και σεβασμού προς την προσβασιμότητα. Προσωπικοί μου στόχοι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προσβασιμότητα για όλα τα ανάπηρα άτομα. Πολιτιστικά συμπεριληπτικά δρώμενα, η αισθητική αναβάθμιση και φυσικά η καθαριότητα. Σίγουρα ο Δήμος Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων έχει πολλές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί και σε πολλούς τομείς έχει τρομερές ελλείψεις. Η ομάδα του συνδυασμού Δύναμη Δημιουργίας αποτελείται από ανθρώπους που έχουν όρεξη και διάθεση να διαφοροποιήσουν την κατάσταση του τόπου τους. Μαζί θεωρώ πως θα καταφέρουμε αξιόλογα πράγματα και έργα.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Είμαι ανοιχτά ομοφυλόφιλη και ζω σε μία πολύ αγαπημένη οικογένεια που παρακινεί και στηρίζει. Με την σύντροφο μου αποφασίσαμε φέτος να προχωρήσουμε σε σύμφωνο συμβίωσης μιας και είναι η μόνη επιλογή για την ώρα για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα να αντιμετωπιστεί ισότιμα από το κράτος η οικογένεια που έχουν δημιουργήσει.
Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που σκέφτεται αρκετά πριν πάρει μία απόφασή, Παρόλα αυτά δεν είχα κανένα ενδοιασμό και η απόφασή μου είναι απόλυτα συνειδητή.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Πιστεύω ότι οι αλλαγές που επιθυμούμε να έρθουν δημιουργούνται αρχικά από εμάς τους ίδιους. Αν θες να ζήσεις την αλλαγή πρέπει να είσαι η αλλαγή. Έτσι η ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας στις πόλεις που έχουμε μεγαλώσει, ζούμε και αγαπάμε είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή στην νοοτροπία της «κανονικότητας» και του «δεν με νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους». Η ζωή μας και η πραγματικότητα μας χρειάζεται να είναι μέρος της κοινωνίας και είναι απαράδεκτο να βιώνουμε κάθε είδους διακρίσεις είτε μέσα από την ίδια μας την οικογένεια είτε στο μέρος που ζούμε. Η ταυτότητα μας έχει αξία και θέλουμε να είμαστε ενεργά μέλη στις πόλεις μας.


Τριανταφύλλου Γιώργος
(συνδυασμός: Κοζάνη τόπος να ζεις, Δήμος Κοζάνης) 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Είμαι ο Γιώργος Τριανταφύλλου, είμαι καλά και επειδή έχω το αίσθημα δικαιοσύνης και συμπόνιας μέσα μου, όσο μπορώ τουλάχιστον, θέλω να κάνω τον Δήμο Κοζάνης πιο θελκτικό για τα άτομα της δικιάς μου γενιάς, τα οποία με εκτιμούσαν για την δράση μου στα κοινά απ’ όταν ήμουν 16, και ασχολούμουν με τα δημοσιογραφικά ή τα συμβούλια νεολαίας. Είναι ωραίο πολλές φορές να νιώθεις χρήσιμος για τους άλλους, αρκεί να μην βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα και αλλοιώσεις την αλήθεια σου.

Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Ο Χάρης Κουζιάκης, ο Λευτέρης Ιωαννίδης και όλη η ομάδα της δημοτικής κίνησης «Κοζάνη τόπος να ζεις» υπάρχουν στη βιόσφαιρα μου απ’ το 2019. Άνθρωποι με ευαισθησία, όρεξη να ακούσουν, και χρόνια σε αυτήν την ομάδα η οποία κατά καιρούς μαζεύει τρόφιμα για πληγείσες περιοχές, διοργανώνει εκδηλώσεις για την συμπερίληψη και την απολιγνητοποίηση, λειτουργεί άκρως δημοκρατικά ακούγοντας άπαντες σε γενικές συνελεύσεις, ενώ έχει ασκήσει και διοίκηση 5 χρόνια με πλήρως ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Δεν έχω άλλη επιλογή απ’ το να στηρίξω αυτήν την ελπιδοφόρα ομάδα.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην έλλειψη υποδομών για να στελεχωθούν οι δημιουργικές δραστηριότητες των νέων ανθρώπων. Θέατρο, μουσική, πάρτι. Έλλειψη αθλητικών υποδομών, είμαι φαν του αθλητισμού, κάνω γυμναστική αρκετές φορές τη βδομάδα και ας είμαι καπνιστής. Χρειάζεται παραπάνω πράσινο και χώρους αναψυχής, προσβάσιμα στα ΑΜΕΑ πεζοδρόμια, λιγότερο καυσαέριο και εννοείται ενημέρωση και στήριξη για την νεανική επιχειρηματικότητα, ούτως ώστε να δοθούν κίνητρα και έδαφος για νέες επενδύσεις και δουλειές, οι οποίες όμως θα ΣΥΝΑΔΟΥΝ με τις ανάγκες της κοινωνίας τώρα. Έχουμε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο, ας το εκμεταλλευτούμε και αυτό. Ο Χάρης και η κίνηση έχουν πρόγραμμα και εγώ.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Λοιπόν, η ερώτηση που περίμενα. Αρχικά ήμουν σε φάση «να πω πριν τις εκλογές ότι είμαι αμφιφυλοφιλος δημόσια ή όχι;». Είναι γνωστό, δεν θέλω όμως να κάνουν ερωτήσεις στον πατέρα μου και να κουράζεται, αν και όπως βλέπω πλέον δεν πτοείται. Η κίνηση που συμμετέχω τοποθετείται ανοιχτά υπέρ, και αυτό είναι καλό, αν και πραγματικά θεωρώ ότι μπορεί κάποιοι ψηφοφόροι που δεν έχουν νιώσει την σημαντικότητα του ζητήματος μπορεί να το θεωρήσουν κάτι αρνητικό το να είναι ένας υποψήφιος ΛΟΑΤΚΙ+. Δεν υπάρχει λόγος , όταν ανήκω όμως σε μια κοινότητα να μην την εκπροσωπώ! Αν και είναι επίπονο να υπάρχει καν διαχωρισμός, όμως στην Ελλάδα ζούμε!

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Είναι πολλοί οι λόγοι, έπρεπε επιτέλους να κάνω σαφές ότι εγώ, ο άνθρωπος που μες στην Κοζάνη, έχω φάει ξύλο, απειλές για τη ζωή μου, επίθεση από εκπαιδευτικό και χλευασμούς σε λεωφορεία, επειδή απλά μ’αρέσουν και τα αλλά αγόρια, δεν το βάζω κάτω και θέλω να δώσω δύναμη σε όλα τα παιδιά στην ντουλάπα τους ή και έξω γνωρίζοντας ότι κάποιος σαν αυτούς θέτει εαυτόν στην κρίση των πολιτών. Και το κάνει αυτό, συνολικά ως Γιώργος, δεν είναι εμπόδιο η ταυτότητα αυτήν σε ό,τιδήποτε και πρέπει αυτό να το καταλάβουν ΌΛΟΙ. Πολλές φορές νιώθω ότι η Κοζάνη και η Ελλάδα με διώχνουν, όμως δεν θα πτοηθώ.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!