Μία συσπείρωση 136 οργανώσεων ζητά ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν την τελευταία εβδομάδα.

Η LGBTQ advocacy group, και η ILGA, προσχώρησαν σε περισσότερες από 130 άλλες οργανώσεις ζητώντας προστασία γυναικών, παιδιών, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και άλλων ευάλωτων ατόμων στο Αφγανιστάν.

Αυτή την εβδομάδα είδαμε δραματικές σκηνές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, και την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

«Σεβαστείτε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων»

Στην ανοιχτή επιστολή, οι 136 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ILGA World και ILGA Asia, δηλώνουν ότι ανησυχούν «για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των περιθωριοποιημένων ομάδων στη χώρα», μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν.

Κάνουν πέντε εκκλήσεις:

«να τηρούνται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα · τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «δεν πρέπει να υπονομεύονται για μια πολιτική ειρηνευτική συμφωνία» · η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και οι χώρες να αποδεχθούν πρόσφυγες, με προτεραιότητα σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γυναίκες, και άλλες ευάλωτες ομάδες. Τέλος, προέτρεψαν τον κόσμο να κάνει δωρεές, ειδικά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, λόγω έλλειψης σχετικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν.» 

Ξεχωριστά ως απάντηση στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, μια σελίδα crowdfunding έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 22.000 λίρες για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους της χώρας. Δημιουργήθηκε από τον Bobuq Sayed, έναν αυστραλιανό συγγραφέα της αφγανικής διασποράς και τους φίλους του Qais Munhazim, Wazina Zondon και Ahmad-Bilal Askaryar.

Μιλώντας στο Star Observer της Αυστραλίας, ο Sayed είπε: «Πολλοί φοβούνται την επιστροφή στην προηγούμενη εποχή, υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν πριν από είκοσι χρόνια, όταν οι γυναίκες δεν είχαν άδεια να πάνε στο σχολείο, ενώ η μουσική κι ο χορός είχαν απαγορευτεί, και τα ΛΟΑΤ άτομα σφάζονταν για «ανήθικες πράξεις.» 

Tρομακτική η δίωξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τους Ταλιμπάν