Ο πρώτος δημόσιος LGBT+ Οίκος Ευγηρίας του κόσμου στην Ισπανία

29/11/2018
από

Ο Federico Armenteros Avila, ένας άντρας γύρω στα 60, απομακρύνει τις βαριές αλυσίδες από την πόρτα ενός μεγάλου εγκαταλελειμμένου κτιρίου στη Μαδρίτη. Εκεί έχει οριστεί να γίνει ο πρώτος LGBT+ Οίκος Ευγηρίας της Ισπανίας.

Τώρα, βλέπεις μόνο ερείπια, ένα σπασμένο τζάμι και μια φωλιά πουλιών, με δύο αυγά.

“Βλέπετε, 10 χρόνια είναι άδειο!” λέει γελώντας ο Avila. Το ερειπωμένο κτίριο αναμένεται να ανακαινισθεί σε Οίκο Ευγηρίας για την LGBT + κοινότητα, με χρηματοδότηση από την περιφέρεια της Μαδρίτης.

Αυτό θα είναι η πρώτη δημόσια χρηματοδότηση κατοικίας αυτού του είδους στον κόσμο” , αναφέρει στο PinkNews ο Avila.

Ένα σπίτι που θα καλωσορίζει τους ανθρώπους που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να τα βγάλουν πέρα και που η μόνη τους επιλογή είναι να πεθάνουν στο δρόμο, ή στη μοναξιά του σπιτιού τους” .

Ο οίκος ευγηρίας θα διοικείται από το 26th December Foundation, του οποίου το όνομα αποτελεί υπενθύμιση της ιδιαίτερα δύσκολης ιστορίας της ισπανικής LGBT + κοινότητας για την καταπολέμηση των ίσων δικαιωμάτων.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1979, η Ισπανία είδε τελικά την κατάργηση, ενός νόμου που είχε χρησιμοποιηθεί για τη φυλάκιση ατόμων, που είχαν υποψιαστεί διακρίσεις, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, κατά τη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

«Ήταν μια περίοδος σκληρής δίωξης της σεξουαλικής ελευθερίας» θυμάται ο Avila, ο οποίος ανακαλεί από τη μνήμη του τον φόβο που αισθανόταν ως gay εκείνη την περίοδο.

“Δεν θα μπορούσατε να μιλήσετε σε κανέναν” , λέει και συνεχίζει, «Μαθαίνεις ότι πρέπει να δείχνεις ότι είσαι κάτι που δεν είσαι, είναι ένα είδος θεατρικής παράστασης» .

Τι θα προσφέρει η κατοικία των ομοφυλόφιλων;

Αυτές οι δεκαετίες καταστολής της σεξουαλικής ταυτότητας έχουν αφήσει μια μακρά κληρονομιά ζητημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την ψυχολόγο Susana Guimarães, η οποία εργάζεται στο 26th December Foundation:

“Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν πολύ, οι άνθρωποι ζούσαν στη ντουλάπα όλη τους τη ζωή, τώρα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της εσωτερικοποιημένης ομοφοβίας” , αναφέρει η ίδια στο PinkNews.

Η νέα κατοικία, εξηγεί η Guimarães, θα προσφέρει έναν ασφαλές χώρο:
“Θέλουμε να δώσουμε εξειδικευμένη φροντίδα, ώστε οι άνθρωποι να μη χρειαστεί να μπουν ξανά στη ντουλάπα.” 




Δες και αυτό!