Έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας συμπεριληπτικών οίκων ευγηρίας

53
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Σκωτία ανησυχούν για το ότι μπορεί να χρειαστεί να κρύψουν την ταυτότητα τους όταν ξεκινήσουν να λαμβάνουν φροντίδα σε οίκους ευγηρίας ή στο σπίτι τους.

Η μελέτη που διεξήχθη από τη φιλανθρωπική οργάνωση «LGBT Health and Wellbeing», ζητά τη δημιουργία οίκων ευγηρίας ή δομές υποβοηθούμενης διαβίωσης ειδικά για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Άτομα που έχουν ζήσει σε τέτοιες μονάδες δήλωσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά ως προς τη σεξουαλική τους ταυτότητα και επίσης ότι βίωσαν περιστατικά διακρίσεων.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοια μονάδα για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Σκωτία.

Η έκθεση περιέχει ανώνυμες προσωπικές μαρτυρίες, όπως ενός άνδρα που περιέγραψε μια επίσκεψη από έναν υπάλληλο φροντίδας, ο οποίος έφυγε αφού είδε φωτογραφίες από τον γκέι γάμο του και σχέδια που απεικόνιζαν εκείνον και τον σύντροφό του σε τρυφερές στιγμές.

Ένας άλλος άνδρας, συνταξιούχος δάσκαλος, ζούσε ως ανοιχτά γκέι άνδρας μέχρι που αναγκάστηκε να μετακομίσει σε μια αντίστοιχη μονάδα και έχασε κάθε επαφή με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στη μελέτη, η ομάδα αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός για την αντιμετώπιση των αναγκών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας των ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων.

Ο Donald MacAskill, διευθύνων σύμβουλος της Care Scotland, η οποία εκπροσωπεί τον ανεξάρτητο τομέα της φροντίδας, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι του τομέα να επιδεικνύουν πεποιθήσεις, στάσεις ή συμπεριφορές που δημιουργούν διακρίσεις εις βάρος ατόμων.

«Το ίδρυμα φροντίδας (care home) είναι ένας χώρος εργασίας», δήλωσε.

«Εάν έχετε προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές που δεν συμφωνούν με το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε, οφείλετε να τις αφήσετε απέξω.

«Όλοι οι εργοδότες στον τομέα της περίθαλψης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η φροντίδα είναι θετική, ιδίως επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε τέτοιες εγκαταστάσεις όταν είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους».

Ο βουλευτής του SNP Kevin Stewart δήλωσε ότι είχε συναντήσει την ομάδα δράσης για τα ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Δήλωσε στην εκπομπή Drivetime του BBC Scotland: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ανταποκριθούμε στη φιλοδοξία μας να κάνουμε την υπηρεσία φροντίδας της Σκωτίας ανθρωποκεντρική και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα και να ακούσουμε τα άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους.

«Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κρύψετε αυτό που είστε στο μέρος που ζείτε, τότε αυτό είναι σοκαριστικό.

«Σίγουρα με έκανε να σκεφτώ, ως ένας γκέι άνδρας που μεγαλώνει, τι θα μου συμβεί όταν γεράσω και χρειαστώ φροντίδα; Είναι κάτι που πρέπει να το φτιάξουμε σωστά για όλο τον κόσμο».

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ίδια κατάσταση υπάρχει και στο ελληνικό πλαίσιο. Ελπίζουμε η Σκωτία να αποτελέσει το παράδειγμα και για εμάς.