Πίνακας με τον Ιησού έχει προκαλέσει ομοφοβικές αντιδράσεις στην Ισπανία

13/02/2024
από
Ένα νέο πορτρέτο του Ιησού έχει προκαλέσει θύελλα ομοφοβικών αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή είναι «πολύ θηλυπρεπές».

Ο πίνακας του Ισπανού καλλιτέχνη Salustiano García Cruz, παρουσιάστηκε πρόσφατα ως η επίσημη αφίσα της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σεβίλλη της νότιας Ισπανίας.

Η εικόνα απεικονίζει έναν νεαρό μυώδη Ιησού που φοράει ένα πανί στη μέση του, και δημιουργήθηκε με τον γιο του καλλιτέχνη να αποτελεί έμπνευση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις πιο συνηθισμένες απεικονίσεις του Ιησού, η συγκεκριμένη εικόνα δεν απεικονίζει τον πόνο και έχει προκαλέσει διαμάχη στο διαδίκτυο μεταξύ θρησκευτικών ομάδων.

Όπως δήλωσε στο BBC ο γκαλερίστας της Βαρκελώνης Artur Ramon, αυτή η εκδοχή του Ιησού είναι αμφιλεγόμενη επειδή, σύμφωνα με τη νότια ισπανική παράδοση, ο Χριστός συνήθως απεικονίζεται ως πάσχων και βουτηγμένος στο αίμα.

«Είναι ένας Χριστός που θα έλεγα ότι είναι θηλυπρεπής ή με ανδρόγυνο στυλ κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο Ramon. «Η Ισπανία είναι μια χώρα που εξακολουθεί να είναι αρκετά ομοφοβική, και στους ανθρώπους δεν αρέσει που αναπαρίσταται με αυτόν τον τρόπο, για μια γιορτή που σηματοδοτεί το πάθος του Χριστού στις τελευταίες στιγμές της ζωής του».

Απαντώντας στην εικόνα στο X, η συντηρητική καθολική ομάδα The Institute of Social Policy τη χαρακτήρισε «πραγματική εκτροπή», υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση είναι τόσο «σεξουαλικοποιημένη» όσο και «θηλυπρεπής». Απαίτησε την αφαίρεσή της, όπως και μια αίτηση υπογραφών που κυκλοφόρησε στο Change.org, η οποία δηλώνει ότι ο πίνακας δεν αντιπροσωπεύει «χριστιανικές αξίες». Μέχρι στιγμής, έχει λάβει 14.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Le Point, το ισπανικό Ίδρυμα Χριστιανών Δικηγόρων εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του πίνακα και του καλλιτέχνη του, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια κίνηση φιλική προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και κατηγορώντας τον ότι προωθεί την «ακολασία».

Σε άλλο σημείο, σε συνέντευξή του στην ισπανική έκδοση El Mundo, μιλώντας για τη διαμάχη, ο Cruz σημείωσε ότι «ο κόσμος λέει ότι μοιάζει γκέι. Το να χρησιμοποιούν την ομοφυλοφιλία ως όπλο το 2024, πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν θα άρεσε στον Ιησού Χριστό».

«Γκέι Χριστός επειδή φαίνεται γλυκός και είναι όμορφος, έλα τώρα! Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα».




Δες και αυτό!