40 χρόνια από τη δολοφονία του Χάρβεϊ Μιλκ

27/11/2018
από

Σαν σήμερα, δολοφονήθηκε πρίν από 40 χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου του 1978 ο Χάρβεϊ Μιλκ, ο πρώτος ανοιχτά gay εκλεγμένος πολιτικός ρτης Αμερικής σε ηλικία 48 ετών.

Γεννημένος στις 22 Μαίου 1930, ο Harvey Bernard Milk ήταν αμερικανός πολιτικός που έγινε ο πρώτος ανοιχτά gay, που εξελέγει σε δημόσια θέση στην Καλιφόρνια, όταν κέρδισε μια θέση ως δημοτικός σύμβουλος στο San Francisco. Η πολιτική και ο ακτιβισμός για τα gay δικαιώματα δεν ήταν από τα πρόωρα ενδιαφέροντά του. Δεν ήταν ανοικτός στο θέμα της ομοφυλοφυλίας του και δεν συμμετείχε σε πολιτικά θέματα μέχρι περίπου την ηλικία των 40.

Ο Milk μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο San Francisco το 1972, την εποχή που πολλοί gay μετακόμιζαν στην περιοχή του Castro. Εκμεταλλεύτηκε την πολιτική ανάπτυξη και την οικονομική δύναμη της γειτονιάς για να προωθήσει τα gay θέματα, και συμμετείχε ανεπιτυχώς τρεις φορές σε εκλογές για το πολιτικό αξίωμα τρεις φορές. Οι εκστρατείες του κέρδισαν αυξανόμενη δημοτικότητα, και κέρδισε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο το 1977.

Η εκλογή του αποτέλεσε ισχυρό χτύπημα στο στομάχι της πουριτανικής αμερικανικής κοινωνίας, μια λάμψη στον σκοταδισμό που εκπροσωπούσαν άνθρωποι όπως η τραγουδίστρια Anita Bryant, η οποία έγινε γνωστή κυρίως για τη σκληροπυρηνική στάση της εναντίον της ισότητας των ομοφυλοφίλων (η οποία ήθελε να περάσει νόμος σύμφωνα με τον οποίο η ομοφυλοφιλία θα εθεωρείτο ψυχική ασθένεια). Βέβαια, χάρη σε ανθρώπους όπως η Anita Bryant, ο Harvey Milk βρήκε πλούσιο έδαφος για να δράσει κατά της μισαλλοδοξίας.

Από τη θέση του δημοτικού σύμβουλου, ο Harvey Milk μετατράπηκε σε γνήσιο οραματιστή, ένθερμο ακτιβιστή στο πλευρό των μειονοτήτων και συνάμα λαοφιλή πολιτικό.

Αλλά στις 27 Νοεμβρίου 1978, πέντε σφαίρες έβαλαν τέλος στη ζωή και την πολλά υποσχόμενη καριέρα του και του τότε δημάρχου της πόλης George Moscone. Ο πρόσφατα παραιτηθής δημοτικός σύμβουλος, ο υπερσυντηρητικός Dan White, μπήκε στο δημαρχείο και δολοφόνησε τον δήμαρχο George Moscone και τον Harvey Milk.

Ο Dan White αργότερα θα υποστηρίξει ότι το κίνητρο του για τη δολοφονία ήταν το γεγονός ότι ο δήμαρχος δε δέχτηκε να του επιτρέψει την επιστροφή του στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό επειδή ο Milk δραστηριοποιήθηκε έντονα. Πολλοί υποστηρίζουν οτι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ομοφοβία του Dan White, μιας και ο Harvey Milk ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Παρά τη σύντομη σταδιοδρομία του στην πολιτική, ο Harvey Milk έγινε σύντομα ένα gay icon στο San Francisco και «ένας μάρτυρας για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα» , σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του San Francisco , Peter Novak.

Η Anne Kronenberg, η διευθύντρια πολιτικής εκστρατείας του, έχει δηλώσει:

«Φαντάστηκε έναν δίκαιο κόσμο και έπειτα καταπιάστηκε να τον δημιουργήσει, να τον κάνει πραγματικό για όλες/ους/α μας.» 

Το 2009, ο πρόεδρος Obama του απένειμε μεταθανάτια το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας.

https://avmag.gr/46450/an-zouse-simera-o-harvey-milk/




Δες και αυτό!