Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καταδικάζει πρόεδρο σχολικού συμβουλίου που αποκάλεσε τον Χάρβεϊ Μιλκ “παιδόφιλο”

0
62
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, καταδίκασε την «προσβλητική» δήλωση ενός «αδαούς» προέδρου σχολικού συμβουλίου, ο οποίος αποκάλεσε τον Χάρβεϊ Μιλκ «παιδόφιλο» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την απαγόρευση βιβλίων.

Το μισαλλόδοξο σχόλιο έγινε όταν το σχολικό συμβούλιο της Temecula Valley στην Καλιφόρνια ψήφισε την απόρριψη ενός βιβλίου κοινωνικών σπουδών με συμπληρωματικό υλικό που περιείχε πληροφορίες για τον Μιλκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στην πολιτεία και πρωτοπόρος ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Σύμφωνα με το PinkNews, το σχολικό συμβούλιο ψήφισε (3-2) στις 16 Μαΐου για την απόρριψη των βιβλίων, αλλά το θέμα άρχισε να γίνεται αντικείμενο προσοχής μόλις αυτήν την εβδομάδα, αφού τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρθηκαν στις παρατηρήσεις των μελών.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δύο μέλη του σχολικού συμβουλίου δήλωσαν ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αναφορά του Μιλκ στο συμπληρωματικό υλικό του σχολικού βιβλίου και εξέφρασαν την αβάσιμη κατηγορία ότι το ΛΟΑΤΚΙ+ είδωλο ήταν «παιδόφιλος».

Ένα άλλο μέλος που ψήφισε κατά του συμπεριληπτικού βιβλίου κατήγγειλε το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο του βιβλίου που προορίζεται για μαθητές από το νηπιαγωγείο έως και την πέμπτη τάξη.

Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου της Temecula Valley, Τζόζεφ Κομρόσκι, ήταν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά του υλικού και κυκλοφόρησαν τις μισαλλόδοξες κατηγορίες κατά του Μιλκ, ανέφερε η τοπική ειδησεογραφική θυγατρική του CBS.

«Το ερώτημά μου είναι, γιατί να αναφερθεί καν ένας παιδόφιλος;», δήλωσε ο Κομρόσκι.

Ο Νιούσομ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, καταδίκασε την «προσβλητική δήλωση» του προέδρου του σχολικού συμβουλίου και δήλωσε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν την «ελευθερία να μαθαίνουν», σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Μια προσβλητική δήλωση από έναν αδαή άνθρωπο», έγραψε ο Νιούσομ. «Εδώ δεν είμαστε Τέξας ή Φλόριντα. Στη Χρυσή Πολιτεία, τα παιδιά μας έχουν την ελευθερία να μαθαίνουν».

«Συγχαρητήρια κ. Κομρόσκι, έχετε την προσοχή μας. Μείνετε συντονισμένος», πρόσθεσε.

Ο Χάρβεϊ Μιλκ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας στις ΗΠΑ που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, όταν ψηφίστηκε στο συμβούλιο των εποπτών της πόλης του Σαν Φρανσίσκο το 1977.

Τραγικά, ένα χρόνο αργότερα, δολοφονήθηκε από τον Νταν Γουάιτ, έναν άλλο δημοτικό επόπτη που είχε χάσει τη δουλειά του.

Η κληρονομιά του ως υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων έχει τιμηθεί σε βιβλία, μια όπερα, μια ταινία που κέρδισε Όσκαρ και ένα γραμματόσημο. Υπάρχει ακόμη και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που πήρε το όνομά του προς τιμήν του.

Η απόφαση να μην ακολουθηθεί το νέο πρόγραμμα σπουδών θα μπορούσε να αφήσει 11.397 μαθητές χωρίς βιβλίο το επόμενο έτος, ανέφερε το KABC.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών της κοιλάδας Temecula, Έντγκαρ Ντίαζ.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ μια περιφέρεια με κορυφαίες επιδόσεις ή οποιαδήποτε περιφέρεια να λέει ξέρετε τι, θα παρακρατήσουμε αυτά τα υλικά».

Η σχολική περιφέρεια δήλωσε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι παρατείνει ένα παράθυρο για την ανατροφοδότηση της κοινότητας και των γονέων σχετικά με το υλικό των σχολικών βιβλίων.

A black and white photo of Harvey Milk, who is wearing a suit and tie, as he speaks to people off camera

Οι συντηρητικοί σε όλες τις ΗΠΑ έχουν επιτεθεί κατά της συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ+ αναφορών στα σχολεία.

Αρκετές πολιτείες -μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, η Αλαμπάμα και η Αϊόβα- έχουν ψηφίσει νόμους που περιορίζουν τις συζητήσεις για τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία, γνωστούς και ως νόμους «Don’t Say Gay» (Μη Λες Γκέι). Παρόμοια νομοθετήματα που επιδιώκουν να απαγορεύσουν τις συζητήσεις για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα έχουν εισαχθεί από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες σε όλη τη χώρα.

Δεξιοί νομοθέτες και συντηρητικές ομάδες προσπάθησαν επίσης να απαγορεύσουν βιβλία με ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες ή θέματα από τα σχολεία.