Ελεύθεροι με εγγύηση οι άνδρες που συνελήφθησαν στην Τανζανία

12/11/2018
από
MAHONDA, TANZANIA, UNITED REPUBLIC OF: A Tanzanian policeman reloads his tear gas rifle after firing at supporters of the main Tanzanian opposition party CUF (Civic United Front), 09 October 2005 during a demonstration in Mahonda, Zanzibar (Tanzania). Supporter clashed with special field force unit of the Tanzanian police after they were refused to conduct a political rally in the nearby village of Donge, 26 km north of Stone Town. AFP PHOTO/MARCO LONGARI (Photo credit should read MARCO LONGARI/AFP/Getty Images)

Οι 10 άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τις αρχές της Τανζανίας, με την υποψία ότι συμμετείχαν σε ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, σύμφωνα με το Thomas Reuters Foundation.

Photo: MARCO LONGARI/AFP/Getty Images

Οι άνδρες συνελήφθησαν, όταν είχαν συγκεντρωθεί για την τέλεση ενός ομόφυλου γάμου. Τα LGBT+ άτομα στην Τανζανία αντιμετωπίσουν την ποινή της φυλάκισης, αν καταδικαστούν για την κατηγορία του ομόφυλου σεξ.

Μετά από αναφορά, η αστυνομία έκανε επιδρομή στην παραλία που γινόταν ο γάμος (Pongwe), στην ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στην Ανατολική Αφρική, Ζανζιβάρη, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Το Reuters δημοσίευσε ότι τελικά την Πέμπτη οι άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, σύμφωνα με αναφορές του γραφείου της αστυνομίας, καθώς και μετά από επιβεβαίωση με τον δικηγόρο τους.

Ωστόσο, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και συνεχίζονται οι έρευνες, επομένως, οι άνδρες μπορεί να είναι προσωρινά ελεύθεροι, αλλά υπάρχει περίπτωση να ξανασυλληφθούν, αν βρεθούν στοιχεία εναντίον τους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, Suleiman Hassan, δήλωσε στο Reuters, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις “αυτών των παράνομων πράξεων. Συνεχίζονται οι έρευνες κι αν βρεθούν αποδείξεις, τότε πιθανόν θα ξανασυλληφθούν και θα κατηγορηθούν.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης των 10 ανδρών -που δε θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά του- επιβεβαίωσε στο Reuters, ότι πράγματι οι άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται: “Έχω διαχειριστεί πολλές παρόμοιες υποθέσεις και, δεδομένων των υψηλών επιπέδων ομοφοβίας της χώρας, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το τέλος για τους πελάτες μου” δήλωσε, προσθέτοντας ότι “είναι πιθανόν να ενοχληθούν ξανά από τις αρχές και να ξανασυλληφθούν.” 

Photo: MARCO LONGARI/AFP/Getty Images

Τέλος, ο συντονιστής της Διεθνούς αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, Seif Magango, δήλωσε στο Reuters, ότι η κατάσταση γι’ αυτούς οι άνδρες, αλλά και για την LGBT+ κοινότητα της Τανζανίας, εν γένει, είναι αβέβαιη:

“Η κυβέρνηση πρέπει δημοσίως να καταδικάσει την κακοποίηση των ανθρώπων, που θεωρήθηκε ότι ανήκουν σε μία σεξουαλική μειονότητα και πρέπει να απαγορεύσει τις συλλήψεις τους.” Μάλιστα, ο ίδιος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε σε απαράδεκτες πρακτικές από την πλευρά των αρχών, όπως τη βίαιη πρωκτική εξέταση κατά τη σύλληψη.

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Οκτωβρίου, όταν ο Paul Makonda, ο κυβερνήτης της μεγαλύτερης πόλης της Τανζανίας και πρώην πρωτεύουσα, Νταρ ες Σαλάμ, ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας ομάδας εφόδου, που θα πατάξει την LGBT+ δραστηριότητα της πόλης, μέσα σε μία εβδομάδα. Έπειτα, προχώρησε σε προγκρόμ και προέτρεψε τους πολίτες να “καρφώσουν” τους συμπολίτες τους στις αρχές:

“Δώστε μου ονόματα. Η ομάδα εφόδου μου θα τους έχει πιάσει μέχρι και τη Δευτέρα (06/11).”

https://avmag.gr/97521/noikokuraioi/




Δες και αυτό!