Ο όρος intersex αναφέρεται στις βιολογικές διαφορές του ανθρώπινου φύλου: δηλαδή διαφορές χρωμοσωμικές, ορμονολογικές ή ανατομικές. Δεν είναι μια ακόμα έμφυλη ταυτότητα (αν και κάποιοι intersex άνθρωποι υιοθετούν τον όρο και ως ταυτότητα φύλου), αλλά μια διαφορετική φυσιολογία που ποικίλει από άτομο σε άτομο. Δηλαδή intersex είναι όλα τα άτομα που γεννιούνται με μη τυπική (αντρική ή γυναικεία) φυσιολογία, είτε με μέρος και των δύο και αποτελεί (βιολογικό) όρο «ομπρέλα».

Η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα της intersex ταυτότητας

Υπέρ των δικαιωμάτων των intersex ατόμων ψήφισε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην κοινοβουλευτική συνέλευση (PACE) που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2017.  Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα αυτού του είδους που διεξάγεται από ένα διακυβερνητικό θεσμικό όργανο της Ευρώπης.

To Συμβούλιο της Ευρώπης γράφει ιστορία με το πρώτο ειδικό ψήφισμα για τα intersex άτομα

O Oii Europe είναι ο μόνος οργανισμός-ομπρέλα που διευθύνεται από ίντερσεξ άτομα και εργάζεται πάνω  στα ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ανθρώπων στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 12 Δεκεμβρίου 2012 στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια του 2ου International Intersex Forum. Το Πολύχρωμο Σχολείο παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο με χαρά τον οδηγό «Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ  ατόμων. Πώς μπορείς να βοηθήσεις;» στην ελληνική γλώσσα.

O πρώτος οδηγός στην ελληνική γλώσσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων

Η Ρηνιώ Συμεωνίδου, ανέβηκε στη σκηνή του #TEDxLesvos και με ευαισθησία και ενσυναίσθηση μίλησε για τα δικαιώματα των ίντερσεξ παιδιών, ως μητέρα και ακτιβίστρια.

Γνωρίζατε ότι το να είσαι ένα intersex άτομο είναι το ίδιο σύνηθες με το να έχεις γεννηθεί με κόκκινα μαλλιά; Περισσότερο από το 1.7% των παιδιών που γεννιούνται είναι intersex. Δείτε ένα σχετικό βίντεο από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!