Νέος μάρτυρας καταθέτει πως ο κοσμηματοπώλης εγκλώβισε τον Ζακ στο κατάστημα

23/10/2018
από

Μια νέα κατάθεση έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, από αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό και παρακολούθησε τα τελευταία βήματα του Ζ. Κωστόπουλου προς το κοσμηματοπωλείο. Η καινούρια μαρτυρία που δημοσιεύει σήμερα το VICE Greece φέρνει στο προσκήνιο ακόμη περισσότερες αντιφάσεις από εκείνες που είχαν ήδη προκύψει από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων.

Το πώς εγκλωβίστηκε εντός του κοσμηματοπωλείου ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν από την αρχή ένα από τα καίρια ερωτήματα, ωστόσο παρέμενε ασαφές. Όπως λέει τώρα ο νέος αυτόπτης μάρτυρας, περιγράφοντας το περιστατικό στον ανακριτή, ο κοσμηματοπώλης ήταν εκείνος που κλείδωσε μέσα τον 33χρονο, αφού μπήκαν στο κατάστημα με διαφορά δύο δευτερολέπτων. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν φάνηκε τρομαγμένος, ούτε ταραγμένος, σύμφωνα με τη μαρτυρία. «Είδα να μπαίνει μέσα [σ.σ. ο Ζακ], χωρίς βία όμως. Όταν μπήκε, μετά από δύο με τρία δευτερόλεπτα, από πίσω του μπήκε ο καταστηματάρχης. Μετά από λίγο άκουσα μέσα γυαλιά να σπάνε και αμέσως μετά βγήκε ο καταστηματάρχης. Δεν φώναξε, καθόταν έξω από το μαγαζί, νομίζω ότι είπε “παιδιά πάρτε την Αστυνομία”, νομίζω ότι τον είδα με το κινητό και μετά ακολούθησε το σπάσιμο της βιτρίνας από τον Ζακ για να βγει έξω», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Ο κοσμηματοπώλης, στην απολογία του προς τον ανακριτή, είχε δηλώσει πως «Κατά τις 14.10–14.15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα πέντε-έξι λεπτά. Επιστρέφοντας, βλέπω μέσα στο μαγαζί μου στο βάθος έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά […] Όλα γίνανε πολύ γρήγορα. Είχε εγκλωβιστεί, φαίνεται ότι ένιωσε πως δεν μπορούσε να βγει, πήρε τον πυροσβεστήρα, τον άρπαξε και βάραγε την πόρτα με τον πυροσβεστήρα. Η πόρτα δεν ανοίγει εύκολα, μόνο με κοντρόλ γιατί έχει μαγνήτη». Παρά τους ισχυρισμούς του, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί από την Αστυνομία καμιά κατάθεση από τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου ο οποίος φέρεται σύμφωνα με τον κατηγορούμενο να τον εξυπηρέτησε εκείνο το μεσημέρι, ενώ επί της Γλάδστωνος δεν υπάρχει περίπτερο.

Όσο για το περιβόητο μαχαίρι, του οποίου ο ιδιοκτήτης αναζητείται ακόμα, στις μέχρι τώρα απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αλλά και τα δύο φιλικά τους πρόσωπα που έχουν καταθέσει στον ανακριτή, έχουν αποδώσει το μαχαίρι στον Ζακ. Ωστόσο, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν έχει καταθέσει πως είδε τον Ζακ να κρατάει κάτι πέρα απ’ τον πυροσβεστήρα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα. Στην καινούρια μαρτυρία που δημοσιεύει σήμερα το VICE Greece, αναφέρεται ρητά από τον άνθρωπο που κατέθεσε πως ο Ζακ δεν κρατούσε απολύτως τίποτα: «Ο καταστηματάρχης πέταξε μια πέτρα πάνω στον Ζακ, πιθανόν για εκφοβισμό. Μετά είδα τον Ζακ να παίρνει τον πυροσβεστήρα, να προσπαθεί να βγει από την κάτω βιτρίνα. Δεν κρατούσε απολύτως τίποτα στα χέρια του. Πολύ σύντομα ήρθε και ο άλλος και άρχισαν τα χτυπήματα».

Και αυτές οι λεπτομέρειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα κατέθεσε ο κατηγορούμενος-ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος. Όπως είχε δηλώσει στην απολογία του: «Τον έβλεπα απ’ έξω. Μου είπε ένας απ’ έξω, “μην μπείτε, κρατάει μαχαίρι”. Είχε γίνει μεγάλος θόρυβος με την είσοδό του στο κατάστημα και είχε μαζευτεί κόσμος λόγω της φασαρίας. Ενδεχομένως μπήκε μέσα κλοτσώντας την πόρτα ή με μεγάλη δύναμη, σπρώχνοντας, αφού ακούστηκε θόρυβος. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι, τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα».

Η υποκειμενική αίσθηση του νέου μάρτυρα είναι πως «Τα χτυπήματα δεν ήταν καίρια δεν θα μπορούσαν να τον τραυματίσουν σοβαρά γιατί υπήρχαν τα γυαλιά και θα κοβόταν αυτός που κλότσαγε. Η μόνη στιγμή που ανησύχησα ήταν όταν προσπάθησαν με το πόδι να τον σπρώξουν πάνω στα γυαλιά να τον κόψουν στον λαιμό». Λέει, ωστόσο, πως «Ήταν εκεί και ο άνδρας του ΕΚΑΒ, δεν φάνηκε ανήσυχος».

Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, αλλά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για τη στάση του ΕΚΑΒ εκείνη την ημέρα. Με ανακοινώσεις τους έχουν ήδη καλέσει τους διασώστες να δώσουν εξηγήσεις για λεπτομέρειες που ήταν καθοριστικές. Όπως λένε, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε τι πεδίο βρέθηκαν οι διασώστες, αν ζούσε ή όχι το θύμα κατά τη διάρκεια της αρχικής εκτίμησης, ποιος ανέλαβε τη σταθεροποίηση και μεταφορά του πολυτραυματία με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά και ποιος ο ρόλος της Αστυνομίας την ώρα της διάσωσης. Από τη νέα κατάθεση προκύπτει πως τουλάχιστον ένας διασώστης ήταν παρών στο περιστατικό, όμως παραμένει άγνωστο αν είναι ο ίδιος που έχει καταθέσει και ως μάρτυρας. Στο βίντεο που έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών απεικονίζεται να είναι παρών ξανά ένας διασώστης τη στιγμή του ξυλοδαρμού και της χειροπέδησης από την ομάδα Ζ. Ακόμη, δεν έχει κληθεί, αλλά ούτε και έχει προσέλθει αυτοβούλως όλο το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ που έχει εμπλακεί στο περιστατικό, ενώ δεν έχει ξεκινήσει κάποια πειθαρχική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενέργειές τους. Οι διαβιβάσεις της Αστυνομίας αλλά και του ΕΚΑΒ, έχουν ήδη ζητηθεί από την πολιτική αγωγή, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί ούτε στους συνηγόρους αλλά ούτε και στον ανακριτή.

πηγή: vice.com




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!