Μια βόλτα στο πρώτο φεστιβάλ που απαγόρευσε την είσοδο στους cis άνδρες

04/09/2018

Η Σουηδία φιλοξένησε το πρώτο της “free from cis men” φεστιβάλ, την περασμένη Παρασκευή (μέχρι και το Σάββατο), ως απάντηση στα περαστικά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που συμβαίνουν συχνά στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της χώρας. 

Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ και ήταν ανοιχτό μόνο σε cis γυναίκες, τρανς και non-binary άτομα, αποτελεί πνευματικό παιδί της κωμικού Emma Knyckare. Η ίδια συνέλαβε την ιδέα της εκδήλωσης, όταν ενημερώθηκε για τα ποσοστά βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσων που σημειώθηκαν στα μουσικά events στη Σουηδία το 2017.

Emma Knyckare

Πέρα από την απαγόρευση της εισόδου στους cis άνδρες και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν μόνο cis γυναίκες, τρανς και non-binary άτομα. Κάποιοι μάλιστα cis άνδρες που άνηκαν στις ομάδες των καλλιτεχνών ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε έναν χώρο – αποκλεισμένο από το υπόλοιπο φεστιβάλ – που ονομαζόταν “manpen backstage”.

“Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο, απαλλαγμένο από cis άνδρες και είναι μια δήλωση εναντίον όλων των σεξουαλικών επιθέσεων στην κοινωνία μας”, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του φεστιβάλ.

«Θέλουμε απλά να μπορούν οι γυναίκες, τα τρανς και τα non-binary άτομα να μπορούν επισκεφθούν ένα φοβερό φεστιβάλ και να αισθάνονται ασφάλεια.”

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν ονόματα όπως αυτό της Loreen (που είχε κερδίσει τη Εurovision) αλλά και άλλων διάσημων προσωπικοτήτων της χώρας (Frida Hyvönen, Joy, Beatrice Eli, Maxida Märak & Tami T).

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!