Αφαιρούνται τα πορτρέτα LGBT ακτιβιστών με υπουργική εντολή στη Μαλαισία

09/08/2018
από

Οι διοργανωτές, ενός Φεστιβάλ στη Μαλαισία, αναγκάστηκαν, με υπουργική διαταγή, να αφαιρέσουν δύο πορτρέτα LGBT ακτιβιστών, από δημόσια έκθεση φωτογραφιών.

Ο διευθυντής του “George Town” Φεστιβάλ  δήλωσε ότι “κατευθύνθηκε” από τον υπουργό ισλαμικών υποθέσεων, Mujahid Yusof Rawa, στο να απομακρύνει τα δύο πορτρέτα LGBT ακτιβιστών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η προώθηση του LGBT πολιτισμού δεν υποστηρίζεται από το κράτος της Μαλαισίας.

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από πορτρέτα διαφόρων Μαλαισιανών, που φωτογραφήθηκαν πέρυσι, για να τιμήσουν τα 60 χρόνια της ανεξαρτησίας της Μαλαισίας. Μεταξύ αυτών ήταν και η Nisha Ayub, τρανς ακτιβίστρια, η οποία έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του “International Women of Courage Award” του Αμερικανικού Υπουργού Εξωτερικών το 2016, για το έργο της σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Ο δεύτερος ακτιβιστής είναι ο Pang Khee Teik, συνιδρυτής του Seksualiti Merdeka, ενός ετήσιου Φεστιβάλ δικαιωμάτων σεξουαλικής ζωής και συντάκτης του online φόρουμ Queer Lapis.

Με υπουργική εντολή ζητήθηκε να αφαιρεθούν τα πορτρέτα και των δύο από τη δημόσια έκθεση.

Η “ομοφυλοφιλική δραστηριότητα” είναι παράνομη στη Μαλαισία σύμφωνα με τους κοσμικούς και θρησκευτικούς νόμους.

Ο Joe Sidek, διευθυντής του φεστιβάλ, δήλωσε στο BBC ότι «κατευθύνθηκε» να απομακρύνει τις φωτογραφίες, αλλά «δεν απειλήθηκε» .

Δήλωσε, ότι ο στόχος της δημόσιας έκθεσης, με τίτλο: Stripes και Strokes, ήταν να προβάλει τη “Μαλαισιανή υπερηφάνεια, όχι την gay υπερηφάνεια. Δεν εγκρίνω τη λογοκρισία, αλλά καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνει.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, προτίμησε να εστιάσει στη “μεγάλη εικόνα” , οπότε, κάπως έτσι, επέλεξε να χάσει “αυτήν τη μάχη” και να συμμορφωθεί με την εντολή.

Ο υπουργός κ. Mujahid Yusof Rawa δήλωσε στην εφημερίδα The Star της Μαλαισίας ότι η μαλαισιανή κοινωνία “δε μπορεί να δεχθεί τα LGBT ζητήματα να προωθούνται, επειδή είναι αντίθετα με τα κοινωνικά πρότυπα. Όταν βάζετε τη φωτογραφία με το σύμβολο [τη σημαία του ουράνιου τόξου], αν αυτό δεν είναι προώθηση… τότε πείτε μου ποιος είναι ο ορισμός της προώθησης;

Μιλούν για τα δικαιώματα των πολιτών της Μαλαισίας, αλλά αρνούνται σε ανθρώπους σαν κι εμένα να εκφράσουμε την αγάπη μας για τη χώρα μας” , δήλωσε η κ. Ayub στο Facebook, συνεχίζοντας:

Μπορούν να κάψουν ή να πετάξουν τη φωτογραφία μου, αλλά δε μπορούν να μου πάρουν την αγάπη μου για τη χώρα μου. Μπορεί να είμαι τρανς, αλλά είμαι απλώς μία Μαλαισιανή, που έχει οικογένεια, φίλους, που πάντα ελπίζει σε μια πιο συμπεριληπτική Μαλαισία“.

Ο Pang επανέλαβε τα λόγια της Ayub, γράφοντας κι αυτός με τη σειρά του στο Facebook ότι η μόνη δραστηριότητα που προωθήθηκε ήταν η “αγάπη για τη χώρα μας, παρά το μίσος” .




Δες και αυτό!