Οι LGBQ έφηβοι είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση σκληρών ναρκωτικών

16/07/2018
από

Σε μια έρευνα που διοργανώθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύτηκε από το American Journal of Public Health συμμετείχαν 15.624 μαθητές λυκείου, οι οποίοι ρωτήθηκαν για το σεξουαλικό προσανατολισμό τους και για τη χρήση 15 ουσιών, αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι LGBQ μαθητές είναι πιθανότερο να καταναλώνουν ουσίες όπως αλκοόλ, τσιγάρα, κοκαΐνη, έκσταση, παραισθησιογόνα, ηρωίνη, μαριχουάνα, μεθαμφεταμίνη αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα και στεροειδή.

Ένα ανησυχητικά μεγαλύτερο ποσοστό LGBQ εφήβων βρίσκεται σε κίνδυνο χρήσης σκληρών ναρκωτικών, με 6,6% να αναφέρει χρήση ηρωίνης. Το αντίστοιχο ποσοστό των στρέιτ εφήβων είναι 1,3%. Παράλληλα, 12,3% των LGBQ δήλωσαν ότι θα δοκίμαζαν παραισθησιογόνα, ενώ μόλις 5,5% των στρέιτ δήλωσε το ίδιο.

Άλλα σημαντικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν 8,6% των νέων LGBQ ατόμων να αναφέρουν ότι θα δοκίμαζαν μεθαμφεταμίνη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 2,1% των στρειτ, καθώς και 15% να δηλώνει ότι θα έκανε χρήση έκσταση και κοκαΐνης.

Ο John W. Ayers, ένας από τους διεξαγωγούς της έρευνας αναφέρει: “Υπήρχαν ανέκαθεν ενδείξεις ότι οι LGBQ έφηβοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρήσης ουσιών, αλλά η έρευνα μας δείχνει για πρώτη φορά ότι το πρόβλημα επεκτείνεται πέρα από τον καπνό και το αλκοόλ, και περιλαμβάνει τα πιο ισχυρά και επικίνδυνα ναρκωτικά.”

Η ομάδα τονίζει ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κατακρίνεται η LGBQ νεολαία, αλλά για να φανεί το μέγεθος του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίσταται.

Η Laramie Smith, διεξαγωγός της έρευνας και ερευνήτρια υγείας των LGBQ ατόμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, επισημαίνει: “ Τα αποτελέσματα τονίζουν την ανάγκη αποδοχής των LGBQ εφήβων, καθώς το στίγμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου χρήσης ουσιών, και αποτρέπει τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια από το να την αναζητήσουν.”

Παρόλα αυτά, το σεξ και η χρήση ναρκωτικών βρίσκονται σε πτώση ανάμεσα στους μαθητές στις ΗΠΑ, αναφέρει άλλη έρευνα.

Η έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, που εκτίμησε επικίνδυνες συμπεριφορές ανάμεσα στους νέους, βρήκε πως το 39,5% των μαθητών που απάντησαν είχαν κάνει σεξ, πτώση από το 47,8% του 2007.

Το 2017, 9,7% των μαθητών είχαν τέσσερις ή παραπάνω συντρόφους, λιγότεροι από το 14,9% μια δεκαετία πριν.

Ωστόσο, μικρότερο ποσοστό των μαθητών με ενεργή σεξουαλική ζωή δήλωσαν χρήση προφυλακτικού. Μόνο 53,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους σεξουαλική επαφή, σε σύγκριση με 61,5% το 2007.

Κωνσταντίνος Καραΐσκος




Δες και αυτό!