Για εσένα που θες να πας στη Μάλτα για διακοπές

27/06/2018

Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία στη Μάλτα έχουν εξασφαλίσει περισσότερα δικαιώματα για τους LGBT+ ανθρώπους της χώρας. Ωστόσο, η στροφή προς μια μεγαλύτερη πολιτιστική αποδοχή είχε και μια απροσδόκητη εξέλιξη: να καθιερώσει τη Μάλτα ως έναν αγαπημένο προορισμό για τους gay επισκέπτες. Η Αρχή Τουρισμού της Μάλτας (MTA) ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία προωθώντας την χώρα ως “παράδεισο για τον LGBT ταξιδιώτη”.

TΑ ΒΑΣΙΚΑ
Η Μάλτα είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος που αποτελείται από εφτά νησιά στο μέσο της Μεσογείου. Η Βαλέτα είναι η πρωτεύουσα, η οποία μάλιστα στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιγράφεται ως «μία από τις πιο συμπαγείς ιστορικές περιοχές του κόσμου». Μπορεί η χώρα να μην προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών από gay παραλίες και μπαρ, η LGBT+ κοινότητα όμως είναι ιδιαίτερα δυναμική εδώ, αποτελούμενη από ντόπιους και ξένους. Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς στο νησί υπάρχουν αρκετά gay ξενοδοχεία καθώς και αρκετές -σχετικές με την κοινότητα – εκδηλώσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΕΚΕΙ
1)Γνωρίστε τη Βαλέτα: Η συγκεκριμένη πόλη είναι τόσο ιδιαίτερη διότι συμπιέζεται σε μια περιοχή μικρότερη από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ενώ ανάμεσα στον πλούσιο καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, και το Θέατρο Manoel, η Βαλέτα τα έχει όλα: εστιατόρια, μνημεία, παραδοσιακά κτίρια, καταστήματα και εμπορικά κέντρα καθώς επίσης μουσεία, φρούρια, προμαχώνες και υπαίθριες αγορές. 2) Η Πόλη Μντίνα: Η Μντίνα είναι το μεσαιωνικό στολίδι της Μάλτας, ονομάζεται και διαφορετικά «σιωπηλή πόλη». Τα χαρακτηριστικά στενά δρομάκια της προστατεύονται από τους επιβλητικούς τοίχους των σπιτιών των ευγενών και φυσικά είναι απλώς μοναδικά για να κάνετε τον περίπατό σας σε αυτά. Τα σημάδια της σύγχρονης ανάπτυξης μόλις που διακρίνονται ενώ αντίθετα τα απογεύματα με τις αναμμένες λάμπες είναι σουρεαλιστικά. Αξίζει να επισκεφτείτε μια σειρά από αξιοθέατα που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, όπως μπορείτε επίσης να απολαύσετε από εδώ την καλύτερη θέα της Μάλτας. 3) Το Νησί Γκόζο: Το Γκόζο είναι ένα μικρότερο αγροτικό νησί στα βόρεια της Μάλτας, μόλις μισή ώρα μακριά με το φέρι. Είναι μια ζωντανή εικόνα της Μάλτας, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες με πιο αργούς ρυθμούς ζωής, καταδεκτικούς ανθρώπους, αναξιοποίητες δαντελωτές ακτές, ανεπιτήδευτα χωριά και παραδοσιακές τέχνες. Τα αξιοθέατα του Γκόζο περιλαμβάνουν την Citadella, τους μεγαλιθικούς ναούς της Ggantija, τη βασιλική Τa’Pinu και την περιοχή Dwejra.

Η GAY ZΩΗ 
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η Μάλτα δεν έχει πολλές επιχειρήσεις αναγνωρισμένες – αποκλειστικά – ως gay, αν και οι περισσότερες είναι φιλικές προς την LGBT κοινότητα. Το πιο γνωστό, πάντως, μπαρ των gay επισκεπτών αποτελεί το Monaliza Lounge στη Βαλέτα. Αν και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου είναι αγαπημένη επιλογή για αρκούδους, κυνηγούς και θαυμαστές. Αυτό το gay μπαρ είναι ιδανικό για χαλαρά ποτά την υπαίθρια βεράντα δίπλα από τη θάλασσα. Η συνέχεια στη (gay) διασκέδαση δίνεται στο Michelangelo Club Lounge, με 2 stages, private rooms και αρκετή ηλεκτρονική μουσική.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η gay σκηνή στη Μάλτα περιλαμβάνει αρκετές εκδηλώσεις και τακτικές βραδιές. Παρόλο που οι επιλογές του χώρου είναι περιορισμένες, η ατμόσφαιρα και η εμπειρία συνθέτουν ένα δυναμικό σύνολο. Ειδικά gay parties συμβαίνουν κάθε λίγες εβδομάδες, πιο συχνά το καλοκαίρι. Το φεστιβάλ Υπερηφάνειας της χώρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαλέτα, συνήθως στα τέλη καλοκαιριού. Για φέτος, το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 
Το δημόσιο σύστημα μεταφοράς στη Μάλτα βασίζεται αποκλειστικά στα λεωφορεία, τα οποία αποτελούν μια από τις attraction του νησιού. Χρονολογούνται από τη δεκαετία του 50, είναι σχετικά αργά αλλά το εισιτήριο είναι πολύ φτηνό (στις πιο πολλές διαδρομές ήταν λιγότερο από 1 ευρώ). Επίσης, είναι καλύτερα να αποφύγετε τη χρήση ταξί, είναι πολύ ακριβά και κάποιοι οδηγοί θα προσπαθήσουν να σας κλέψουν. Το ταξίμετρο σπάνια δουλεύει για αυτό θα πρέπει να συμφωνήσετε την τιμή της διαδρομής από πριν. Η ντόπια κουζίνα περιλαμβάνει σούπα (μινεστρόνε και ψαρόσουπα), ζυμαρικά (λόγω της ιταλικής επιρροής) και παραδοσιακά γλυκά. Επίσης, δοκιμάστε pastizzi (πουγκιά με ricotta). Φεύγοντας από τη Μάλτα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε δοκιμάσει το εθνικό φαγητό της το λαγό (Φενέκ).

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!