Ποια είναι η διαφορά μεταξύ bisexual και pansexual;

22/06/2018

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή και αυτοπροσδιορίζονται με τον όρο pansexual, μεταξύ αυτών και η Miley Cyrus, η Janelle Monae και η Jazz Jennings. Έτσι, ο όρος αυτός εισάγεται σιγά σιγά στο “λεξικό” του καθενός μας, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει να είσαι pansexual και σε τι διαφέρει από το να είσαι bisexual.

Σύμφωνα με την GLAAD, ο όρος bisexual αναφέρεται στην έλξη από παραπάνω από ένα φύλα. Ένα άτομο που είναι bisexual είναι συναισθηματικά και σωματικά ικανό και ενδιαφέρεται να αναπτύξει ερωτικές σχέσεις με άτομα του ίδιου ή ενός διαφορετικού φύλου, το οποίο τις περισσότερες φορές αυτοπροσδιορίζεται ως άντρας ή γυναίκα.

Ωστόσο τα “άντρας” και “γυναίκα” δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση όλες τις ταυτότητες φύλου. Όπως ξέρουμε, το φύλο είναι ρευστό και υπάρχουν περισσότερα φύλα από το δίπολο στο οποίο έχουμε συνηθίσει, με το Facebook να προσφέρει γύρω στις 60 επιλογές φύλου για τους χρήστες του όταν δημιουργούν τα προφίλ τους.

Κάπως έτσι προκύπτει η πανσεξουαλικότητα. Το πρόθημα “παν-” χρησιμοποιείται για να δηλωθεί ότι η παραγόμενη λέξη περιλαμβάνει όλα τα μέλη ενός συνόλου. Αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως pansexual έλκονται από όλα τα φύλα, σύμφωνα με την GLAAD.

17 μοναδικές ομοερωτικές στιγμές του πανσέξουαλ Deadpool

Με την πρώτη ματιά, οι δύο έννοιες μοιάζουν σχεδόν ταυτόσημες. Αλλά παρατηρώντας την ερμηνεία των δύο όρων, φαίνεται ότι η διαφορά δεν βρίσκεται στην έλξη αλλά στην ελευθερία του ατόμου να διαλέξει ποιον και πώς αγαπά.

Το αν ένα άτομο θα επιλέξει τον όρο pansexual για τον εαυτό του ή όχι έχει να κάνει με τις απόψεις του για τις έμφυλες ταυτότητες. Το pansexual δηλώνει ότι το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο στη σεξουαλικότητα του ατόμου και ότι αυτό δεν έχει προτιμήσεις για το ένα ή το άλλο φύλο, σύμφωνα με το American Institute of Bisexuality.

Τα άτομα που είναι pansexual μπορούν να έλκονται από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες, γυναίκες, ανδρόγυνα, trans, intersex, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την παραδοσιακή αντίληψη της αμφιφυλοφιλίας.

Φυσικά, η σεξουαλικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο, οπότε αυτοί οι ορισμοί δεν είναι απόλυτοι. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι σημαίνει για κάθε άτομο ο προσδιορισμός που χρησιμοποιεί.

Το Asia Kate Dillon, το πρώτο ανοιχτά non-binary άτομο σε τηλεοπτική σειρά στην Αμερική (που χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες they, them και theirs), επισημαίνει ότι παρόλο που η πανσεξουαλικότητα άρχισε πρόσφατα να αποκτά αναγνωρισιμότητα ως ιδέα, ως όρος περιγράφει τέλεια τον τρόπο με τον οποίο επέλεγε πάντα να αντιμετωπίζει την αγάπη.

“Από τότε που κατάλαβα τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα σχετικά, αυτοπροσδιορίζομαι ως pansexual, και πάντα ένιωθα ότι είχα την πνευματική, συναισθηματική και σωματική ικανότητα να έλκομαι από κάθε φύλο,” δήλωσε στο HuffPost.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι νεότερες γενιές είναι πιο ανοιχτές στην ιδέα της αγάπης και έλξης εκτός του διπόλου των φύλων. Σε μια έρευνα του J. Walter Thompson Intelligence το 2015, 82% των ερωτηθέντων, ηλικίας 12 -19, δήλωσαν ότι δεν τους ένοιαζε ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ατόμων, και το 81% δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι το φύλο χαρακτηρίζει ένα άτομο όσο γινόταν παλιά.

Κωνσταντίνος Καραΐσκος




Δες και αυτό!