Κολλημένη είναι εδώ και τρία χρόνια η διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων και λοιπού εργαστηριακού εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή των ελέγχων του ιικού φορτίου HIV στους οροθετικούς. Σύμφωνα με τις πηγές του Antivirus, υπήρχε ένας διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με την εισαγγελική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την προηγούμενη διοίκηση του εν λόγω φορέα, ο διεθνής διαγωνισμός δεν προχώρησε. Η «νέα» διοίκηση, με επικεφαλής τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου τον Απρίλιο του 2016, αποφάσισε να προχωρήσει πέρυσι μσε διμερείς ετήσιες συμβάσεις με τα Κέντρα Αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια έχουν αποδεσμευτεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα 4 Κέντρα Αναφοράς, τουλάχιστον με βάση όσα δήλωσε σήμερα τηλεφωνικά στο Antivirus η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον HIV και τα ΣΜΝ, Δήμητρα Παρασκευά.

Ουσιαστικά, η κυρία Παρασκευά απαντά στις αιτιάσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ο οποίος παραχώρησε χθες Συνέντευξη Τύπου καταγγέλοντας ότι: Την τελευταία διετία, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οροθετικά άτομα αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας τους και για την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής που λαμβάνουν. Παράλληλα, οι γιατροί αναγκάζονται να ξεκινούν θεραπεία σε ασθενείς χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η «Θετική Φωνή» κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεση πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταθέτοντας τις παρακάτω προτάσεις:

 • Εξεύρεση λύσης για την άμεση προμήθεια αντιδραστηρίων έως την περάτωση των διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς. Η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων πρέπει να αποτελούν αναγκαίες παραμέτρους της λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας, όχι όμως σε βάρος της υγείας και της ζωής των πολιτών.
 • Άμεση και αξιόπιστη εκτίμηση των πραγματικών αναγκών των Κέντρων Αναφοράς σε αντιδραστήρια και έγκαιρη χρηματοδότησή τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ροή προμηθειών.
 • Νομοθέτηση της διεύρυνσης της δυνατότητας αποζημίωσης της εξέτασης για τη μέτρηση ιικού φορτίου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εκτός από τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου.

«Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατ’ επανάληψη δεσμευθεί για την αποκατάσταση της πρόσβασής μας στις εξετάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες και επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα με προεκτάσεις όχι μόνο για την υγεία των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά συνολικά για την αναχαίτιση της επιδημίας στην Ελλάδα. Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν επιτυχώς αντιρετροϊκή αγωγή και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό HIVσε άλλους ανθρώπους. Επομένως είναι αναγκαία η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της αγωγής για την πρόληψη νέων μεταδόσεων».

Από την πλευρά της, η κυρία Παρασκευά τόνισε στο Antivirus ότι όχι μόνο έχουν αποδεσμευθεί τα κονδύλια εδώ και ένα χρόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις «βρισκόμαστε στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων. Δεν μπορώ να γνωρίζω, όμως, γιατί κάποια Κέντρα Αναφοράς δεν έχουν προχωρήσει στους σχετικούς διαγωνισμούς.»

Τα 4 Κέντρα Αναφοράς είναι στην:

 • Ιατρική Σχολή Αθηνών
 • Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης
 • Ιατρική Σχολή Πάτρας
 • Εθνική Σολή Δημόσιας Υγείας (Αθήνα)

Σε επικοινωνία που είχε το Antivirus με Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων κεντρικού αθηναϊκού νοσοκομείου, μάθαμε ότι οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ποιο είναι το ιικό τους φορτίο εδώ και δύο χρόνια, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Επίσης, υπήρξε παραίνεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους γιατρούς των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων να συνταγογραφούν για την εξέταση του ιικού τους φορτίου, προκειμένου οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα/εργαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, όπως μας είπαν, υπάρχουν τρία προβλήματα:

 • Δεν είναι όλοι οι οροθετικοί ασφαλισμένοι.
 • Δεν είναι υποχρεωμένα τα ιδιωτικά κέντρα να τηρούν το απόρρητο των εξεταζόμενων.
 • Δεν μπορούν να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια εργαστήρια είναι πιστοποιημένα με ISO και ποια όχι.

Το χρονολόγιο της μη πρόσβασης των οροθετικών στις εξετάσεις τους

8 Ιουλίου 2016
Η «Θετική Φωνή» απευθύνει επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στην οποία επισημαίνει το πρόβλημα της έλλειψης αντιδραστηρίων και ζητούμε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυσή του.

13 Ιουλίου 2016
Η «Θετική Φωνή» δημοσιεύει δελτίο τύπου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ενημερώνοντας το κοινό για το ζήτημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων που θίγει το δικαίωμα στην υγεία των οροθετικών ατόμων και αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας.

16 Σεπτεμβρίου 2016
Η «Θετική Φωνή αποστέλλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζο και τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, όπου επισημαίνουμε την κλιμάκωση του προβλήματος στα τέσσερα κέντρα αναφοράς της χώρας.

4 Οκτωβρίου 2016
Με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η «Θετική Φωνή» επισημαίνει τα σημαντικά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Λοιμώξεων της χώρας. Ανάμεσα στα ζητήματα αναδεικνύεται και η ανεπαρκής πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους.

12 Νοεμβρίου 2016
Το Υπουργείο Υγείας δημοσιεύει δελτίο τύπου με το οποίο προαναγγέλλει άμεση διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων. Ο διαγωνισμός δεν έγινε ποτέ. Ανακοινώνει επίσης την άμεση παραγγελία αντιδραστηρίων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Και η συγκεκριμένη δέσμευση μένει ανεκπλήρωτη.

14 Νοεμβρίου 2016
Σε απάντηση του δελτίου τύπου του Υπουργείου Υγείας, η «Θετική Φωνή» προβαίνει σε νέο δημοσίευμα με το οποίο τονίζει πως παράλληλα με τη διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια που να καλύπτουν τις συσσωρευμένες και τρέχουσες ανάγκες των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς της χώρας σε αντιδραστήρια.

Την ίδια ημέρα το ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιεύει δελτίο τύπου με το οποίο υποστηρίζει πως «θέτει ως άμεση προτεραιότητα την εργαστηριακή παρακολούθηση των ασθενών με HIV/AIDS λοίμωξη και προχωράει στην χρηματοδότηση των τεσσάρων Εργαστηρίων-Κέντρων Αναφοράς, με προπληρωμή σχετικών εξετάσεων επί τη βάσει του τιμολογίου που έχει πρόσφατα εγκριθεί».

1 Δεκεμβρίου 2016
Η «Θετική Φωνή» διοργανώνει συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Κυριαρχεί το ζήτημα της πρόσβασης στις εξετάσεις. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ δεσμεύεται για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

19 Δεκεμβρίου 2016
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε επίσημη απάντησή του στην αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνει πως «έχει προβεί σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνεχίσουν τα εργαστήρια να πραγματοποιούν τις εξετάσεις και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα οφείλονται στις ελλείψεις αντιδραστηρίων».

20 Δεκεμβρίου 2016
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος παραδέχεται πως «η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστηρίων που είναι αρμόδια για την διεξαγωγή εξετάσεων, τόσο για την διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση των ατόμων αυτών. Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση και δεσμεύομαι επειδή και του χρόνου -εδώ θα είμαστε να τα ξανασυζητήσουμε- θα έχουμε να πούμε πράγματα για όλους αυτούς τους τομείς», σε ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Ενάμιση χρόνο μετά, η απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστηρίων παραμένει μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.

20 Φεβρουαρίου 2017
Με ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως προχωρά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας με τα τέσσερα Κέντρα Αναφοράς. Στο επόμενο διάστημα οι συμβάσεις υπογράφονται, ωστόσο τα πανεπιστημιακά εργαστήρια υποχρεούνται και αυτά με τη σειρά τους να διενεργήσουν χρονοβόρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

21 Φεβρουαρίου 2017
Επιστολή της «Θετικής Φωνής» προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου τονίζουμε τις δραματικές συνέπειες της μη πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους και απαιτούμε από το Υπουργείο μία άμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων.

23 Φεβρουαρίου 2017
Η «Θετική Φωνή» δημοσιεύει δελτίο τύπου για τη νέα επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

2 Μαρτίου 2017
Με πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής», ο Συνήγορος του Πολίτη, συντάσσει αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα Κέντρα Αναφοράς, για το ζήτημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων. Ζητά από όλα τα μέρη να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους.

16 Μαρτίου 2017
Τα Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Αθήνας παραδέχεται σε αναφορά του προς το Συνήγορο του Πολίτη πως «υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην προμήθεια αντιδραστηρίων ελέγχου HIV-RNA» ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015, όταν «εκκρεμούσαν 2.500 βιολογικά δείγματα και ο χρόνος διεκπεραίωσης ήταν τουλάχιστον 100 ημέρες». Στην ίδια αναφορά το ΕΚΑΡ σημειώνει πώς «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκήρυξης διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων». Ένα χρόνο μετά, ο διαγωνισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση προετοιμασίας.

28 Μαρτίου 2017
Η «Θετική Φωνή» δημοσιεύει υπόμνημα με αφορμή τη Διακήρυξη της Μάλτας για το AIDS, στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη χάραξης και υλοποίησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, με έμφαση στην καθολική πρόσβαση στη διάγνωση και στη θεραπεία.

12 Απριλίου 2017
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζει σε επίσημη απάντησή της προς το Συνήγορο του Πολίτη ότι «οι καθυστερήσεις στη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής μπορεί να έχουν επίπτωση στην υγεία του ασθενή και στη δημόσια υγεία».

5 Μαΐου 2017
Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία επαναλαμβάνουμε την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για το ζήτημα.

23 Μαΐου 2017
Σε απάντηση του στη Βουλή των Ελλήνων σε ερώτηση βουλευτών αναφορικά με το ζήτημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων, ο Υπουργός Υγείας δεσμευτήκατε δημόσια για την άμεση εξεύρεση λύσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί με δύο Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προχωράνε με τα άλλα δύο εργαστήρια».

12 Ιουνίου 2017
Ο Συνήγορος του Πολίτη συντάσσει νέο υπόμνημα προς το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα Κέντρα Αναφοράς, ζητώντας εκ νέου από όλες τις πλευρές να ενεργήσουν για την αποκατάσταση του προβλήματος και να υποβάλλουν υπόμνημα για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες τους.

5 Ιουλίου 2017
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος δηλώνει σε ομιλία του σε σύσκεψη κορυφής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας ότι «η χρηστή διαχείριση θα πρέπει να συνοδεύεται και από αποτελεσματικότητα, για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε πως το πρόβλημα (της έλλειψης αντιδραστηρίων) θα αποκατασταθεί άμεσα και με πολύ μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για το εθνικό σύστημα υγείας».

14 Σεπτεμβρίου 2017
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ δηλώνει πως «το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων έχει ήδη αντιμετωπιστεί», σε ομιλία του στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση AIDS και Ηπατίτιδες 2017.

21 Σεπτεμβρίου 2017
Η «Θετική Φωνή» αποστέλλει επιστολή προς την ηγεσία τουΥπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, με κοινοποίηση στα Κέντρα Αναφοράς της χώρας, όπου κωδικοποιούμε τις αδυναμίες της διαδικασίας προμήθειας αντιδραστηρίων που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβασή μας στις εξετάσεις: 1) Χρονοβόρα διαδικασία, 2) Πίστωση στα Κέντρα Αναφοράς με τη «μέθοδο του σταγονόμετρου» και 3) Υπογραφή συμβάσεων με κονδύλια που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Αναφοράς.

26 Οκτωβρίου 2017
Η «Θετική Φωνή» δημοσιεύει δελτίου τύπου καλώντας τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία και να συγκαλέσει μία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Κέντρων Αναφοράς και των ίδιων των ασθενών.

1 Νοεμβρίου 2017
Ο Συνήγορος του Πολίτη υποβάλλει νέα αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΝΠΟ και τα Κέντρα Αναφοράς, με την οποία επισημαίνει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την προμήθεια αντιδραστηρίων και καλεί το Υπουργείο να διευκρινίσει τις πολιτικές παρεμβάσεις που έχει και προτίθεται να αναλάβει.

1 Δεκεμβρίου 2017
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDSσυνδιοργάνωσαν συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Το κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για τις εξετάσεις των ανθρώπων που ζουν με HIV.

18 Δεκεμβρίου 2017
Η «Θετική Φωνή» δημοσιεύει δελτίο τύπου με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των αντιδραστηρίων, απαιτώντας και πάλι την εφαρμογή μίας μεσοπρόθεσμης λύσης μέχρι την περάτωση των διαγωνισμών.

Μάρτιος 2018
Ο Συνήγορος του Πολίτη συντάσσει νέα αναφορά με την οποία καλεί το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να ανταποκριθούν στο αίτημά του για ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειές τους για την επίλυση του προβλήματος. Η Ανεξάρτητη Αρχή δε λαμβάνει και πάλι απάντηση στην αναφορά της.

12 Μαρτίου 2018
Η «Θετική Φωνή», το AHF Europe και ο Δήμος Αθηναίων συνδιοργανώνουν σύσκεψη εργασίας για την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα. Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων (βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιατρών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών) είναι η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος των αντιδραστηρίων.

28 Μαρτίου 2018
Η «Θετική Φωνή» αποστέλλει νέα επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας απαιτώντας την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας. Το μείζον ζήτημα της έλλειψης αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις των οροθετικών ατόμων συμπληρώνει ήδη δύο χρόνια αναποτελεσματικότητας και ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων.

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
 • hiv
Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.