Ουγκάντα: Ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος αποτελεί κίνδυνο για την πρόληψη του HIV

22/01/2024
από
Η διεθνώς κατακριτέα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία στην Ουγκάντα, αποτελεί πλέον μια τεράστια απειλή για τις προσπάθειες της χώρας να αποτρέψει τη μετάδοση του HIV.

Με την ποινικοποίηση των συναινετικών ομόφυλων σχέσεων, ο νόμος βάζει σε άμεσο κίνδυνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Θέτει επίσης σε κίνδυνο τους συμμάχους τιμωρώντας όποιον «εν γνώσει του προωθεί την ομοφυλοφιλία» προσλαμβάνοντας, βοηθώντας ή δίνοντας στέγη σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο πιο προφανής κίνδυνος είναι η θανατική ποινή για όποιο άτομο κατηγορείται για τη λεγόμενη «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία», το οποίο μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε – από το να έχεις σεξουαλικές επαφές με κάποιο ευάλωτο άτομο μέχρι και το να κάνεις σεξ ζώντας με HIV.

Τώρα, μήνες μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου σε νόμο από τον πρόεδρο Yoweri Musevini, εμφανίζονται κι άλλες επιπλοκές.

Μια νέα έρευνα των New York Times αναδεικνύει την επίδραση που μπορεί να έχει ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος στη μετάδοση του HIV.

Μαζί με χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Κένυα, η Νιγηρία και η Τανζανία, η Ουγκάντα είναι πρωτοπόρος χώρα στην έρευνα για τον HIV. Τον περασμένο Αύγουστο, μια υποσχόμενη κλινική μελέτη για τα εμβόλια για τον HIV, που πραγματοποιήθηκε στην Ουγκάντα, ήταν πολύ κοντά στα τελευταία της στάδια. Αν και η δοκιμή διακόπηκε τον Δεκέμβριο, όταν οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι δεν δουλεύει, οι προγραμματιστές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να πιέζουν μέχρι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον HIV.

Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά από τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, ο οποίος απαιτεί από τους πολίτες να καταγγέλλουν οποιοδήποτε είναι ύποπτο για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία».

Οι ερευνητές και οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτές τις μελέτες και δοκιμές, πλέον οφείλουν να αποκαλύπτουν τις ταυτότητες των συμμετεχόντων.

«Είναι ανησυχητικό από ερευνητική και ακαδημαϊκή άποψη και τρομακτικό από επιστημονική άποψη για την πραγματική ανάπτυξη των φαρμάκων και των εργαλείων που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις επιδημίες στο μέλλον», δήλωσε στους New York Times ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγκάντα William W. Popp.

Η πράξη αυτή όχι μόνο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην έρευνα για τον HIV στην Ουγκάντα, αλλά πιθανότατα θα συμβάλει σε μια σημαντική εξάπλωση μιας και τα άτομα θα αποφεύγουν την απαραίτητη θεραπεία υπό το φόβο της σύλληψης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του UN, γκέι και bi άνδρες που ζουν σε χώρες με νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, είναι 12 φορές πιο πιθανό να ζουν με HIV, σε σχέση με αυτούς που ζουν οπουδήποτε αλλού.

Ήδη στην Ουγκάντα, δεκάδες πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και άτομα έχουν συλληφθεί επειδή είτε ζουν με HIV, είτε βοηθούν άλλο άτομο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Από τα άτομα που ζουν με HIV και που δεν έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες έχουν διακόψει την επαφή με κλινικές δοκιμές, υπό τον φόβο της ποινικής δίωξης.
Δες και αυτό!