Γιατί η Lara Fabian αυτοπροσδιορίζεται ως φυσική σύμμαχος της LGBT+ κοινότητας

14/05/2018
Lara Fabian

H Lara Fabian κρατά πάντα τις υποσχέσεις της… Αν υπάρχει ένα μήνυμα που η ίδια θέλει να μεταφέρει μέσα απ΄αυτή τη συνέντευξη είναι ακριβώς αυτό. Σε λίγες εβδομάδες επιστρέφει στην Αθήνα, γιατί αυτό είχε υποσχεθεί στο κοινό της που την προηγούμενη φορά δεν είχε καταφέρει να την ακούσει, λόγω μιας απρόσμενης καταιγίδας. Και θα συνεχίζει να τραγουδά για τη διαφορετικότητα μέχρι ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να την αποδεχθεί. Γιατί και αυτό είναι υπόσχεση της!

Eπιστρέφετε για δύο μοναδικές συναυλία στην Αθήνα. Ποιες οι αναμνήσεις σας από προηγούμενες εμφανίσεις σας στην Ελλάδα και ποια η γνώμη σας για το ελληνικό κοινό;

Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τις παλιότερες εμφανίσεις μου στην Ελλάδα, κυρίως απ΄αυτήν που έγινε στο Ηρώδειο. Κάποια μέρη είναι απλά μαγικά και προσθέτουν μια ακόμη διάσταση στη συναυλία, που την καθιστά αξέχαστη. Έχω μια μακρόχρονη σχέση με το ελληνικό κοινό. Μια σχέση που έχει αναπτυχθεί φυσικά μέσα στα χρόνια. Πιστεύω πως οι Έλληνες είναι ένα κοινό που σέβεται την τέχνη και τον πολιτισμό, κάτι που μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί στην Αθήνα.

Η τελευταία σας συναυλία στην Αθήνα ακυρώθηκε λόγω βροχής.

Ναι, ακυρώθηκε μόλις λίγα λεπτά πριν ανέβω στη σκηνή, λόγω μιας απρόσμενης καταιγίδας που παρέλυσε όλη την τεχνολογική κάλυψη. Δεν είχαμε καν τη δυνατότητα να προβούμε σε κάποια ανακοίνωση και η ασφαλιστική εταιρεία δεν μου επέτρεπε να ανέβω στη σκηνή. Έτσι μίλησα από ένα μεγάφωνο στο κοινό, δίνοντας την υπόσχεση να επιστρέψω όσο πιο σύντομα μπορώ. Κράτησα την υπόσχεσή μου και γι΄αυτό είμαι εδώ. Έρχομαι στην Αθήνα όχι για μία αλλά για δύο συναυλίες.

Η συναυλία γίνεται στα πλαίσια του Camouflage World Tour και του 13ου άλμπουμ σας, “Camouflage”. Ποιο είναι το μήνυμα που κρύβεται πίσω απ΄αυτή τη λέξη (camouflage), ενδεχομένως και πίσω από τη συναυλία;

Το “Camouflage” είναι ο τίτλος τόσο του άλμπουμ όσο και ενός τραγουδιού που υπάρχει σ΄αυτό. Το προηγούμενο άλμπουμ μου ήταν στα Γαλλικά και ήταν πολύ προσωπικό, γιατί μιλούσε για τους δικούς μου ανθρώπους. Για τους γονείς μου, την κόρη μου, το άνδρα μου, τους φίλους μου κλπ. Το “Camouflage” τώρα έχει να κάνει με εμένα και την προσπάθειά μου να δω πέρα από τον εσωτερικό μου κύκλο. Να δω τι συμβαίνει στην κοινωνία, στο πλανήτη και το πώς οι άνθρωποι προσπαθούν κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ζήσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους. Το τραγούδι “Camouflage” μιλάει συγκεκριμένα για την ανάγκη που έχουμε να κρύψουμε τον εαυτό μας, να φορέσουμε τις μάσκες μας και να αναγκαστούμε να αναμειχθούμε με το πλήθος για να προστατευτούμε. Κάτι που αν και γίνεται για την προστασία μας είναι κάτι που μπορεί να γίνει επίπονο.

Στην Ελλάδα, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, η LGBT+ κοινότητα συχνά αναγκάζεται να χρησιμοποιεί την τεχνική του camouflage για να προστατευτεί από τον κοινωνικό ρατσισμό. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι είμαστε στη λεγόμενη αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σίγουρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες, τότε που έγραψα και το τραγούδι «La difference», ως μια προσπάθεια να εξηγήσω στο μέινστριμ κοινό κάτι τόσο απλό όπως το “η αγάπη είναι αγάπη, δεν υπάρχει διαφορά”. Αλλά είμαστε πολύ μακριά από την πλήρη κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη “ανοχή”, μιας και ανεχόμαστε κάτι που είναι “ενοχλητικό”. Και δεν υπάρχει τίποτα ενοχλητικό στη διαφορετικότητα και στη ισότητα των δικαιωμάτων. Συγκρινόμενες με χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία την Ισπανία ή την Πορτογαλία, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δυστυχώς υστερούν σε θέματα νομικής ισότητας για τις LGBT+ κοινότητες. Αλλά είμαι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και εδώ. Όπως είπε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, “ Το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά γέρνει προς τη δικαιοσύνη ”.

Είχατε συμμετάσχει στο project του Oliver Ciappa εναντίον της ομοφοβίας, με τίτλο “Les Couples Imaginaires”, φωτογραφιζόμενη ως ζευγάρι με την Eva Longoria. Πώς προέκυψε αυτό; Πως ήταν αυτή η εμπειρία.

Ήταν ένα εκπληκτικό πρότζεκτ που προτάθηκε σε εμένα και την Eva από αυτόν τον υπέροχο φωτογράφο και ακτιβιστή. Το σκεπτικό ήταν γνωστοί καλλιτέχνες, πολιτικοί και αθλητές να ποζάρουν ως “φανταστικά” ζευγάρια για να δείξουν ότι η αγάπη είναι απλά αγάπη. Η συλλογή αυτή αν και κυκλοφόρησε πριν από κάποια χρόνια, εξακολουθεί να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Ζήτησα από τον Olivier την άδεια να χρησιμοποιήσω αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου περιοδείας, ως σκηνικό για το τραγούδι «La difference». Μ΄αυτό τον τρόπο οι φωτογραφίες προβλήθηκαν σε όλες τις πόλεις που επισκεφτήκαμε, από τη Μόσχα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Και πιστεύω ότι έκανε τον κόσμο να σκεφτεί και να καταλάβει ότι αυτό δεν έχει να κάνει απλά με το ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε τίποτα από τον άλλο, αλλά με το ότι χρειαζόμαστε ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού και γι΄αυτό χρειάζεται να προωθήσουμε την αποδοχή της διαφορετικότητας στις κοινωνίες μας. Δεν προωθώ τίποτα άλλο πέρα από αγάπη και δικαιοσύνη.

Έχετε δηλώσει ότι η Νάνα Μούσχουρη είναι μια από τις ερμηνεύτριες που σας έχουν επηρεάσει καλλιτεχνικά. Θα κάνετε μια αντίστοιχη φωτογράφιση (όπως στο Les Couples Imaginaires) με την ίδια, αν σας το ζητούσαμε;

Φυσικά και θα το έκανα (γέλια). Είναι ένας φάρος πολιτισμού και μια φανταστική και δυνατή γυναίκα. Δε θα ξεχάσω την πρώτη μου συναυλία ως παιδί. Ζήτησα από τους γονείς μου ως δώρο γενεθλίων να με πάνε στη συναυλία της Μούσχουρη. Και εξακολουθώ να είμαι θαυμάστριά της από τότε.

Υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα που γνωρίζετε;

Φυσικά έχω κάποιοι είναι και φίλοι μου. Ένας από τους πιο κοντινούς μου φίλους είναι ο Γιώργος Περρής, τον οποίο βασικά τον θεωρώ οικογένεια ή όπως λέω “τον αδερφό που ποτέ δεν είχα”. Αγαπώ επίσης τον Μάριο Φραγκούλη.

Έχετε λάβει ποτέ μέρος σε κάποια Pride διοργάνωση;

Ναι με είχαν προσκαλέσει στο κεντρικό event στο Pride του Μόντρεαλ, το 2016 και έδωσα μια συναυλία στο κέντρο της πόλης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έλαβα σε μια τέτοια διοργάνωση και ήταν φανταστικά!

Θεωρείτε τον εαυτό σας σύμμαχο της LGBT+ κοινότητας; Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε πως πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να μπορεί να θεωρηθεί ένας τέτοιος σύμμαχος;

Όπως ανέφερα, ο αγώνας ισότητας για τις LGBT+ κοινότητες του κόσμου είναι για εμένα ένα ερώτημα δικαιοσύνης. Τα ίσα δικαιώματα, από νομικής πλευράς, δεν είναι ζήτημα προσωπικής άποψης ή κάτι που κάποιος πρέπει να τα ζητήσει. Είναι καθολικά και ανταποκρίνονται στο κάθε άτομο. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Οποιοσδήποτε έχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και του σεβασμού προς την ανθρωπότητα καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος από την αποδοχή της διαφορετικότητας. Είναι επομένως ένας φυσικός σύμμαχος της LGBT+ κοινότητας. Το θέμα αυτό για εμένα είναι αυτονόητο, όπως και η ισότητα των φύλων και τα γυναικεία δικαιώματα. Σε έναν ιδεατό κόσμο δεν θα χρειαζόταν να παλεύουμε γι΄αυτά. Αλλά δυστυχώς χρειάζεται και είναι κάτι μου μας αφορά όλους, όχι μόνο τα μέλη της LGBT+ κοινότητας.

Αν κάνατε τη ζωή σας ταινία, ποια ηθοποιό θα θέλετε να σας υποδυθεί; Ποια θα ήταν η πρώτη σκηνή;

Δύσκολη ερώτηση. Υπάρχουν τόσες ηθοποιοί που θαυμάζω και που θα ήθελα να παίξουν εμένα. Αλλά από την άλλη η ζωή μου δεν είναι τόσο συναρπαστική για γίνει ταινία. Η ζωή μου είναι αρκετά συνηθισμένη ως γυναίκα, κόρη, σύζυγος και μητέρα. Και ναι, τυχαίνει να γράφω τραγούδια και να ανεβαίνω σε μια σκηνή, παρουσιάζοντάς τα. Αλλά η υπόλοιπη ζωή μου είναι η ίδια με οποιαδήποτε εργαζόμενη γυναίκα. Πάντως, για την ηθοποιό που λέγαμε και αν παραβλέψουμε για λίγο την ανάγκη για κάποια ομοιότητα στην εξωτερική μας εμφάνιση, αγαπώ την Julianne Moore, την Kate Blanchet, την Jessica Chastain, και την Jennifer Lawrence. Αλλά και πάλι δε βλέπω γιατί κάποιες απ΄αυτές τις γυναίκες θα έπαιζαν εμένα σε μια ταινία (γέλια).

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι σήμερα καριέρας σας;

Η πρώτη επιτυχία στο Κιεμπέκ του Καναδά, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Μετά όταν επέστρεψα στην Ευρώπη με τον επόμενο άλμπουμ μου “Pure”, που στην ουσία ξεκίνησε την καριέρα μου στην Ευρώπη. Τα τραγούδια όπως “Je t aime” ή “I will love again”, που έπιασαν το νούμερο ένα στα τσαρτς των ΗΠΑ. Η επιτυχία του άλμπουμ «Mademoiselle Zhivago» στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Και φυσικά εκείνες οι μαγικές στιγμές που συμβαίνουν στις συναυλίες με το κοινό. Είναι δύσκολο να το εκφράσω με λόγια, αλλά είναι εκείνη η σύνδεση που δημιουργείται μέσω της φωνής, της μουσικής και των στίχων. Η σύνδεση αυτή είναι ο λόγος που κάνω ό,τι κάνω. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από κάθε βραβείο και θέση τραγουδιού.

Ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Να χάσω τους ανθρώπους που αγαπώ.

Θα λαμβάνατε μέρος και πάλι στη Eurovision;

‘Ηταν μια ωραία εμπειρία, όταν ήμουν 18 ετών. Και η Eurovision ήταν αρκετά διαφορετική τότε, αν και ήταν το καλύτερο ζωντανό μουσικό σόου στη γη. Αν και καλό είναι “ποτέ μην λες πότε”, δεν μπορώ να βρω κάποιον λόγο για να ξαναπάω. Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία και νέους καλλιτέχνες ώστε να κερδίσουν διεθνή αναγνωρισιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, πίσω στο 1988, βγήκα 4η εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο, χωρίς να κάνει κάποια διαφορά στην καριέρα μου και χωρίς να οδηγήσει ουσιαστικά κάπου. Χρειάστηκαν να περάσουν κάποια χρόνια για να κερδίσω την επιτυχία και την αναγνώριση στον Καναδά. Έχοντας πει αυτό, σίγουρα θα πρότεινα σε έναν νέο καλλιτέχνη να αναμετρηθεί στον διαγωνισμό, αν του το ζητήσουν. Και τι εκπληκτικό σόου που είναι, στο οποίο μπορούμε να ακούσουμε τραγούδια από την Πορτογαλία και την Εσθονία μέχρι την Κύπρο και τη Νορβηγία. Που αλλού έχουμε αυτή τη δυνατότητα;

Τι να περιμένουμε από αυτές τις εμφανίσεις σας στην Αθήνα;

Επιστρέφω στην Αθήνα, όπως υποσχέθηκα. Θέλω να επανορθώσω για όλους τους θαυμαστές μου που κόλλησαν στην κίνηση και περίμεναν για το σόου μου και έπρεπε να περιμένουν κάτω από τη βροχή, για να καταλήξουν απογοητευμένοι λόγω της ακύρωσης. Υποσχέθηκα να επανορθώσω και είμαι άνθρωπος που κρατά τις υποσχέσεις του. Εγώ, η μπάντα μου και το κοινό που θα έρθει θα συμμετέχουμε στην καλύτερη συναυλία αυτής της παγκόσμιας συναυλίας. Και μετά θα τη ξαναζήσουμε την επόμενη μέρα. Αλήθεια ανυπομονώ να φέρω το “Camouflage World Tour” στην Αθήνα και πραγματικά πιστεύω ότι θα είναι από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα μου. Αν θέλετε να με δείτε να ερμηνεύω έστω μια φορά στη ζωή σας, αυτή είναι η ευκαιρία.

Υπάρχει κάποια ιστορία που να σχετίζεται με την κοινότητά μας και δεν την έχετε διηγηθεί ποτέ δημόσια;

Δεν μου έρχεται κάτι συγκεκριμένο, αλλά σίγουρα μου έρχονται ιστορίες που έχουν να κάνουν με κοντινούς μου ανθρώπους, αλλά το ότι δεν έχουν ειπωθεί δημόσια σημαίνει ότι δεν είναι για να ειπωθούν δημόσια.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Ανυπομονώ πραγματικά να έρθω στην Αθήνα γιατί πιστεύω ότι θα είναι μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα μου. Αν θέλετε να με δείτε να ερμηνεύω ζωντανά μια φορά στη ζωή σας, αυτή είναι η ευκαιρία … 19 Μαΐου και 20 Μαΐου! Όπως δύο φιλιά, ένα στο κάθε μάγουλο. Ή και τα δύο στο στόμα … όπως σας αρέσει (γέλια).

https://avmag.gr/84651/lara-fabian-i-pio-erotiki-sagineftiki-synavlia-tis-chronias/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!