Όσα είπε ο Ομάρ Σαρίφ Τζ. ως gay ακτιβιστής των LGBT δικαιωμάτων

13/01/2018
από

Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ (Δρ. Ζιβάγκο), Ομάρ Σαρίφ Τζ., μιλά στην Hornet για το πώς είναι να είσαι gay Αιγύπτιος και να έχεις γεννηθεί σε μια τόσο ομοφοβική χώρα.

“η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης είναι ένα συνεχές ταξίδι προς την ένταξη”

 

«Κάθε πρωί ξυπνάω και με περιμένει ένα γεμάτο inbox από αποκαρδιωτικά emails για την Αίγυπτο. Προέρχονται και από φίλους και από αγνώστους, αλλά και από μέλη της αιγυπτιακής LGBT κοινότητας, που άφησα πίσω, πριν πέντε χρόνια, όταν έκανα coming out ως gay κι έφυγα απ’ την χώρα. Όλοι τους υποφέρουν φρικτά από βία, εκφοβισμό ακόμη και από απειλές για τη ζωή τους» , αναφέρει ο Ομάρ Σαρίφ Τζ. , ο οποίος σήμερα ζει στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι:

«Στα μηνύματα [που δέχομαι] όλοι είναι απελπισμένοι και θέλουν να κάνουν ό,τι κι εγώ: να δραπετεύσουν από τη χώρα, που κατακλύζεται από έναν καταιγισμό ομοφοβίας. Όταν όμως κάποιοι δε μπορούν να το κάνουν, μου γράφουν ότι θέλουν να αυτοκτονήσουν. Δεν ξέρω τι να τους απαντήσω. Θα ήθελα να τους δώσω ελπίδα. Και θα ήθελα να μην είναι ψεύτικη η ελπίδα αυτή» .

«Τους τελευταίους μήνες, η αστυνομία σταματά στον δρόμο άντρες, με την υποψία πως είναι gay, ψάχνει τα κινητά τους για φωτογραφίες, που μπορεί να τους ενοχοποιήσουν, ή για dating apps. Μπορεί να τους βάζει στη φυλακή από έξι μήνες μέχρι και έξι χρόνια. Υπάρχουν μαρτυρίες, που σου γυρίζουν το στομάχι και μιλούν για αστυνομικούς, που υποβάλλουν, δήθεν υπόπτους, σε αναγκαστικές εξετάσεις πρωκτού, ένα άκρως εξευτελιστικό βασανιστήριο» , τονίζει ο Ομάρ Σαρίφ Τζ.

«Δε μπορώ να συμβουλεύω τους gay νεαρούς άνδρες, που ζουν στην Αίγυπτο και που με ρωτούν για το coming out, δε θέλω να δεχθούν πυρά για τις δικές μου απόψεις. Δε μπορώ ούτε καν να τους συμβουλέψω, να το πουν στους δικούς τους. Ελάχιστοι έχουν τις φιλελεύθερες απόψεις των παππούδων μου, έχοντας δουλέψει στον κινηματογράφο με τόσους ανθρώπους. Οπότε, απλώς τους λέω να προσέχουν και να κάνουν κουράγιο» , συνεχίζει να αφηγείται.

«Αυτό όμως που προσπαθώ να τους προσφέρω είναι το είδος της ελπίδας στην οποία πιστεύω, ότι δηλαδή, ολόκληρη η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης είναι ένα συνεχές ταξίδι προς την ένταξη. Όταν οι άνθρωποι θα πάρουν την πρώτη γεύση αλληλεγγύης, αγάπης, ελευθερίας, μιας δυνατότητας να ζήσουν με τις αυθεντικές τους ταυτότητες, δε θα υπάρχει τίποτα, που να τους κρατάει πίσω πια» , καταλήγει ο Ομάρ Σαρίφ Τζ.




Δες και αυτό!