Παρά τις απειλές το 1o LGBT ραδιόφωνο της Τυνησίας είναι στον αέρα

19/12/2017
από

Ένα online ραδιόφωνο που στηρίζει την LGBT κοινότητα, μάλλον το πρώτο στο είδος του στον αραβικό κόσμο, είναι στον αέρα!

Ο σταθμός Shams Rad άρχισε να εκπέμπει τη Δευτέρα (Δεκέμβριος 18) στην Τυνησία.

Ο Bouhdid Belhadi, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Shams, του 1ου LGBT ραδιόφωνο σε αραβική περιοχή, στο στούντιο, λίγο πριν βγει στον αέρα, κατά την 1η μέρα έναρξης στις 18 Δεκεμβρίου 2017 στην Τυνησία. PHOTO: AFP

Η ομάδα, που βρίσκεται πίσω από τα μικρόφωνα συγκροτήθηκε από ακτιβιστές LGBT δικαιωμάτων, με σκοπό να αντιμετωπίσει τη βαθιά ριζωμένη εχθρότητα στο βορειοαφρικανικό κράτος, όπου η ομοφυλοφιλία είναι επίσημα παράνομη.

Το σύνθημα του σταθμού Shams Rad είναι “αξιοπρέπεια, ισότητα” κι οι εκφωνητές του έχουν ενεργή ακτιβιστική δράση, αλλά αναφέρουν ότι δέχονται απειλές.

Ο  γενικός διευθυντής του σταθμού, Bouhdid Belhadi, ανέφερε ότι δέχτηκε πάνω από 4.000 online προσβολές κι απειλές, συμπεριλαμβανομένων απειλών θανάτου.

Ο σκοπός είναι ο σταθμός αυτός να «ευαισθητοποιήσει τον λαό της Τυνησίας, τους απλούς πολίτες και τους πολιτικούς ιθύνοντες για την ομοφοβία στην κοινωνία και να υπερασπιστεί τις ατομικές ελευθερίες» , δήλωσε ο Belhadi.

Ο σταθμός προορίζεται να εκπέμπει καθημερινά από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και θα μεταδίδει εκπομπές με πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο, με έμφαση στην LGBT κοινότητα.

«Θα αγγίξουμε, μέσω των θεμάτων μας, όσους ζουν στην Τυνησία» , δήλωσε ο Belhadi.

Η συντακτική μας πολιτική είναι να μιλάμε για τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες εν γένει, αλλά θα δοθεί έμφαση στην LGBT κοινότητα” . Μεταξύ των εκπομπών, για παράδειγμα, είναι μία που θα περιέχει ιστορίες από την καθημερινή ζωή LGBT ανθρώπων.


Οι ακτιβιστές των LGBT δικαιωμάτων βγήκαν στο φως μετά από την επανάσταση του 2011 στην Τυνησία, αλλά η θέση τους παραμένει επισφαλής στη συντηρητική αυτή μουσουλμανική κοινωνία.

Το άρθρο 230 του ποινικού κώδικα περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για την ομοφυλοφιλία κι οι νέοι άνδρες φυλακίζονται και διώκονται τακτικά.

Παρόλο που οι ακτιβιστές καλωσόρισαν την έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κάποιες εχθρικές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σε άλλα μέσα ενημέρωσης.




Δες και αυτό!