Εφετείο της Τυνησίας κατέληξε ότι η δίωξη ενός γκέι ακτιβιστή είναι «άκυρη», σε μια ιστορική απόφαση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα.

Η απόφαση στην υπόθεση που είναι γνωστή ως «μαθητές του Kairouan» αφορά μόνο στον Ντάνιελ, το παρατσούκλι του ακτιβιστή που ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία της 19ης Δεκεμβρίου, ενώ οι άλλοι πέντε Τυνήσιοι κατηγορούμενοι βρήκαν άσυλο στο εξωτερικό.

«Είναι μια νίκη για τον Ντάνιελ και για εμάς», δήλωσε η Τυνησιακή Ένωση για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (Damj).

Η δίωξη φέρεται να αποσύρθηκε «επειδή η αστυνομία είχε ανοίξει τον υπολογιστή» του Ντάνιελ χωρίς δικαστική άδεια.

Περίπου 30 ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές είχαν συγκεντρωθεί την ημέρα της έφεσης μπροστά στο δικαστήριο του Kairouan, μετά από κάλεσμα της Damj και της Τυνησιακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κάλεσαν να «αφαιρεθεί το άρθρο της ντροπής», αναφερόμενοι στο άρθρο 230 του ποινικού κώδικα που τιμωρεί τις ομοφυλοφιλικές πράξεις με ποινή φυλάκισης έως και τριών χρόνια.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2015, όταν έξι φοιτητές συνελήφθησαν με την κατηγορία της «σοδομίας», πριν καταδικαστούν σε τρία χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση από την περιοχή Kairouan για άλλα τρία χρόνια.

Το επόμενο έτος, η ποινή τους μειώθηκε σε 40 ημέρες κράτηση, αλλά το 2018 το ΣτΕ αντέστρεψε αυτή την απόφαση και έστειλε την υπόθεση ξανά σε έφεση.

Το άρθρο 230 χρονολογείται από το 1913, υπό τον γαλλικό αποικισμό, αλλά διατηρήθηκε στη νομοθεσία μετά την ανεξαρτησία το 1956.

«Για πρώτη φορά», σύμφωνα με την Damj, το γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε στις 19 Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα των πρωκτικών εξετάσεων, που απαιτούνται από τον νόμο της εποχής της αποικιοκρατίας, να εξαιρεθούν από τη δίωξη.

Από το 2011, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές έχουν βγει στο φως στην Τυνησία, αλλά η κατάστασή τους παραμένει επικίνδυνη.