Εν ψυχρώ συλλήψεις gay & τρανς ατόμων στο Αζερμπαϊτζάν

02/04/2019
από

Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 14 gay και τρανς άτομα έχουν συλληφθεί εν ψυχρώ τις τελευταίες 24 ώρες, μετά τον εντοπισμό τους από τις αρχές μέσω της χρήσης του διαδικτύου στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία του Αζερμπαϊτζάν στην πρωτεύουσα της χώρας Baku συλλαμβάνει gay και τρανς άτομα από χθες το βράδυ. Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τα gay και τρανς άτομα μέσω του διαδικτύου, αν χρειαστεί, στήνει καταστάσεις για να προσελκύσει τα άτομα παραπλανώντας τα και στη συνέχεια συλλαμβάνοντάς τα.

Μια πηγή δήλωσε στο Gay Star News, ότι ο αριθμός των κρατουμένων είναι ήδη 14 άτομα. «Μόλις έλαβα πληροφορίες ότι καταδικάστηκαν για 30 ημέρες κράτησης» , αποκάλυψε η ίδια πηγή, που για ευνόητους λόγους παραμένει ανώνυμη.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Καλούμε τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης να αντιδράσουν αμέσως ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των αριθμών αυτών» .

Ο λόγος για την κράτηση είναι άγνωστος, αν και αναφέρεται ότι σε ορισμένα άτομα που κρατούνται έχει επιβληθεί πρόστιμο βάσει του άρθρου 510 του Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων (μικρός χουλιγκανισμός).

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Αζερμπαϊτζάν. Παρόμοια σκηνικά έγιναν και το Σπετέμβριο του 2017 με την κυβέρνηση να αρνείται τις συλλήψεις και τον Eskhan Zakhidov, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, να δηλώνει ότι έχουν γίνει συλλήψεις ατόμων, όχι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά επειδή τα άτομα αυτά «ενοχλούσαν τους άλλους πολίτες με την συμπεριφορά τους ή η αστυνομία και οι υπεύθυνες για την Υγεία αρχές έκριναν πως είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών» .

Μάλιστα, τότε, με αφορμή τις μαρτυρίες για μαζικές διώξεις που υφίστανται τα LGBTI+ άτομα από τις αρχές στο Αζερμπαϊτζάν, η ILGA-Europe απηύθυνε έκκληση σε παγκόσμιους οργανισμούς για χρηματοδότηση ακτιβιστών και νομικών που δουλεύουν με τα θύματα. Η έκκληση εξακολουθεί να είναι ενεργή, δείτε την εδώ.

Πηγή: minorityaze.org 

Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

Gay άνδρες μιλούν για την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν: «Μου έκαναν ηλεκτροσόκ»




Δες και αυτό!