Πώς έχουν αλλάξει τα πρότυπα αντρικής ομορφιάς τα τελευταία 100 χρόνια

08/09/2017
από

Οι άνδρες προσπαθούσαν πάντα να είναι όμορφοι, κομψοί, επιτυχημένοι και, φυσικά αρεστοί στις κυρίες (και όχι μόνο). Επεδίωκαν να φαίνονται μάτσο, σέξι, casual ή επιμελώς ατημέλητοι – ανάλογα με τις ισχύουσες τάσεις της μόδας. Σε κάποιες δεκαετίες χαρακτηρίζονταν από μια ξέγνοιαστη κομψότητα. Χαρακτηριστικά όπως οι διάφορες κομμώσεις, τα μουστάκια, οι γενειάδες, το καλοκαιρινό μαύρισμα και οι καλοσχηματισμένοι μύες συνέβαλλαν στην εξέλιξη των προτύπων της αντρικής ομορφιάς στο πέρασμα του χρόνου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε (σύμφωνα με τη λίστα της Bright Side) τους πιο όμορφους άντρες από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το σήμερα:

1900 – Η δεκαετία των παλαιστών και των δυνατών αρσενικών

Οι παραστάσεις του Eugen Sandow στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξαν τόσο δημοφιλείς στον γυναικείο πληθυσμό, όσο ήταν και οι συναυλίες των Beatles στη δεκαετία του ’60. Ακόμη και ο Arnold Schwarzenegger έχει μερικά αγαλματίδια που απεικονίζουν τον διάσημο αθλητή.


1910 – Η υπέρτατη κομψότητα

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε στο προσκήνιο τη μόδα με το μουστάκι handlebar (‘τιμόνι ποδηλάτου’) – αυτό το στυλ θεωρούταν ταυτόχρονα όμορφο και αρρενωπό.


1920 – Γυαλιστερά μαλλιά και βαρύ βλέμμα

Όλοι τρελαίνονταν για τον κινηματογράφο και τον Rudolph Valentino, τον σταρ του βουβού σινεμά. Σχεδόν κάθε άντρας με γυαλιστερά μαλλιά και χωρίστρα στη μέση, όπως αυτός ο αστέρας του Χόλιγουντ, θεωρούταν αυτόματα και όμορφος.


1930 – Τα σέξι μουστάκια

Ο κόσμος είχε αρχίσει να μιμείται όλο και περισσότερο τους αστέρες του σινεμά. Το πρότυπο της αντρικής ομορφιάς ήταν ένα αθλητικό, καλοστεκούμενο σώμα, με φαρδείς ώμους, στενούς γοφούς και δυνατούς μύες. Τα διάσημα μουστάκια του Clark Gable έγιναν αναπόσπαστο στοιχείο της τότε μόδας.


1940 – Η στρατιωτική αρρενωπότητα

Το κυριάρχο πρότυπο του ιδανικού άνδρα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εκείνο του σοβαρού, αρρενωπού, ντυμένου σύμφωνα με τις προσταγές της εποχής και καλοξυρισμένου αρσενικού, όπως απαιτούσε ο πόλεμος.


 

1950 – Η ανοιχτή σεξουλικότητα

Η δεκαετία του ’50 σηματοδοτήθηκε από το ροκ στυλ και τον Elvis Presley, ενός ψηλού και όμορφου άντρα, που αναστέναζε στο μικρόφωνο και χόρευε με έντονο ρυθμό. Το πιο δημοφιλές χτένισμα ήταν η τεράστια φράτζα πάνω από το μέτωπο.

Το ατίθασο πνεύμα

Χιλιάδες μιμητές έκανα την εμφάνιση τους μετά την προβολή του «The Wild One» με τον Marlon Brando – νεαροί άνδρες πάνω στις μοτοσικλέτες τους, φορούσαν δερμάτινα σακάκια και αυτοαποκαλούνταν «σκληρά αγόρια».


1960 – Αισθησιακό βλέμμα και απαράμιλλο σεξαπίλ

Εκείνη την εποχή, ο Alain Delon αποτελούσε το σύμβολο της αντρικής ομορφιάς. Ένας μαυρισμένος και αθλητικός νεαρός άνδρας με αγορίστικο πρόσωπο και αισθησιακό βλέμμα με μπλε μάτια θεωρούταν το τέλειο αρσενικό.

Ελευθερία έκφρασης

Το τέλος της δεκαετίας χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση των χίπιδων και του ψυχεδελικού ροκ. Ο Jim Morrison, απερίγραπτα γοητευτικός χάριν του ταλέντου του και των γεμάτων νόημα στίχων του, τρέλαινε τα κορίτσια και ενέπνεε τους νεαρούς άντρες να προβούν σε εξωφρενικές πράξεις.


1970 – Το «φούσκωμα»

Ενώ οι χίπις κατακτούσαν τον κόσμο και οι άνδρες γίνονταν λιγότερο ευδιάκριτοι από τις γυναίκες, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ βραβευόταν επτά φορές ως «Μίστερ Ολύμπια». Οι κυρίες τρελαίνονταν και οι κύριοι κυριευμένοι από ζήλεια έτρεχαν προς τα γυμναστήρια.


1980 – Η αθλητική ομορφιά

Το Baywatch αποτέλεσε έναν ακόμη λόγο για να αρχίσει κανείς την άθληση, αν και πλέον στο επίκεντρο βρίσκονταν οι αθλητικοί άντρες με ήπιο μαύρισμα, γραμμωμένους μύες και, φυσικά, κόκκινα σορτς.


1990 – Το Grunge κίνημα

Η δεκαετία του ’90 ήταν η εποχή της ροκ grunge μουσικής που γέννησε μια νέα γενιά ανθρώπων που αδιαφορούσαν για το τι φορούσαν και το πώς φαινόταν. Ρίξτε απλά μια ματιά στον Kurt Cobain, το αστέρι της Nirvana! Παρ’ όλα αυτά, η ατημέλητη στάση του, δεν τον εμπόδισε από το να είναι όμορφος, προκαλώντας φρενίτιδα έτσι στις χιλιάδες οπαδούς του.


2000 – Η χιλιετία των μετροσέξουαλ 

Η εποχή της μετροσεξουαλικότητας. Ο David Beckham έχει μετατραπεί στον τέλειο άνθρωπο: ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός άλφα αρσενικού – κοιλιακούς, επαγγελματικό κούρεμα και ακριβά ρούχα.


2010 – Η δεκαετία των χίπστερς

Το κίνημα των hipster κάνει πάταγο. Ανέμελο στυλ, γενειάδα, vintage ρούχα, αδύνατη ή αθλητική σιλουέτα, πουά ή ρίγες, γυαλιά, τατουάζ και μια κομψή εμφάνιση – και ειδού, το τέλειο αρσενικό είναι έτοιμο. Ειδικά όταν πρόκειται για τον Ryan Gosling.


Σήμερα

Η γενειάδα και τα μακριά μαλλιά πιασμένα στην κορυφή της κεφαλής κερδίζουν και πάλι δημοτικότητα. Αυτή η τάση είναι τόσο ισχυρή και διαδεδομένη, που έχει ακόμη και τη δική της ονομασία: lumbersexuality (‘σεξουαλικότητα ξυλοκόπου’), εμπνευσμένη από το παρουσιαστικό των παραδοσιακών ξυλοκόπων.

Γιαννάκης Σμηλάνης

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!