Η Ινδία ίσως βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάργηση της απαγόρευσης του gay σεξ

24/08/2017
από

Η ευχάριστη είδηση της ημέρας μάς έρχεται από την Ινδία, αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μια πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου της χώρας μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση της απαγόρευσης του gay σεξ.

Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή, ένας νόμος- κατάλοιπο από τα χρόνια της αποικιοκρατίας – επηρεάζει εκατομμυρία Ινδούς, απογορεύοντας τους οποιαδήποτε σεξουλική επαφή, εκτός απ΄αυτή ανάμεσα σ΄έναν άνδρα και μια γυναίκα (σ.σ. και μόνο σε ιεραποστολική στάση).

Αλλά τώρα του δικαστήριο αποφάσισε ότι η “ιδιωτικότητα” αποτελεί φοντεμανταλιστικό δικαίωμα για κάθε πολίτη της χώρας.

Η απόφαση αυτή είναι αποτελέσμα μια πληθώρας αναφορών που έγιναν στο δικαστήριο, καταγγέλοντας την υποχρεωτική χρήση των καρτών “Aadhaar”, που επέβαλε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για έναν 12ψήφιο αριθμό ταυτότητας που αναλογεί σε κάθε πολίτη και βασίζεται σε βιομετρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Οι ακτιβιστές άσκησαν έντονη κριτική στον κυβερνητικό αυτόν εξαναγκασμό, κάνοντας λόγο για παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικότητας.

Κάτι στο οποίο συμφώνησε και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. “Το δικαιώμα στην ιδιωτικότητα, αποτελεί ένα εσωτερικό τμήμα του Δικαιώματος στη Ζωή και στην Προσωπική Ελευθερία, όπως ορίζει το άρθρο 21 του Συντάγματος.”

Η απόφαση αυτή έχει, όμως, επεκτάσεις και σε άλλα θέματα, όπως αυτό της σεξουαλικής ελευθερίας. Σύμφωνα με την απόφαση, “τα LGBT δικαιώματα δεν είναι υποτιθέμενα, αλλά είναι πραγματικά και βασίζονται σε ένα υγιές συνταγματικό δόγμα”.

Πιο συγκεκριμένα: “Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ιδιωτικότητας. Η διάκριση σε βάρος ενός ατόμου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι βαθιά προσβλητική για την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση του ατόμου.”

«Η ισότητα απαιτεί να προστατεύεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάθε ατόμου στην κοινωνία σε μια ισότιμη πλατφόρμα.

«Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού βρίσκεται στον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων που εγγυώνται τα άρθρα 14, 15 και 21 του Συντάγματος».




Δες και αυτό!