«Έχω αυτές τις αξίες με τις οποίες μπορώ να συνδεθώ: ευθύνη, συμπόνια» , δηλώνει η Chelsea Manning στη Vogue.

Τα χέρια στα μαλλιά της κι ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της, η Chelsea Manning ακτινοβολεί ελευθερία μέσα στο κόκκινο μαγιό της για το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Vogue.

Η φωτογράφιση από την Annie Leibovitz, η τρανς ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην μυστική αναλύτρια του στρατού, πόζαρε, όπως η Jennifer Lawrence, η Oprah, η Nicole Kidman, η Hugh Jackman και πολλές άλλες προσωπικότητες στη συλλογή της 125ης επετείου του περιοδικού.

Για να γιορτάσει την περίσταση, η Manning ανέβασε το tweet: «Μάλλον κάπως έτσι μοιάζει η ελευθερία».


Το 2010, η Manning απέστειλε τα 3/4 των εκατομμυρίων απόρρητων εγράφων στην WikiLeaks. Οι πληροφορίες κάλυπταν πάνω από 40 χρόνια πληροφοριών και μηνυμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών. Τον Αύγουστο του 2013 κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Την επόμενη μέρα, η Manning έκανε coming out ως τρανς γυναίκα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2017, στις ημέρες της τελικής περιόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβαλε την ποινή της Manning. Τελικά, αντιμετώπισε επταετή περιορισμό πριν αφεθεί ελεύθερη.

«Έχω αυτές τις αξίες με τις οποίες μπορώ να συνδεθώ: ευθύνη, συμπόνια» , δηλώνει η Chelsea Manning στη Vogue.

«Αυτά είναι πραγματικά θεμελιώδη για μένα. Κάνε και λέγε και να είσαι αυτή/ός που είσαι, γιατί ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, είσαι αγαπητή/ός άνευ όρων.

Εξομολογείται, επίσης, ότι αποδέχεται την ευθύνη για τις ενέργειές της. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα:

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν κάποιος θεωρεί παράνομη την κυβέρνηση – είτε είναι παράνομη είτε επαίσχυντη ή ανήθικη – δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα μέσα για να κάνει κάτι γι ‘αυτό» εξηγεί.

Στα μάτια της, θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι τρόποι να μιλήσουμε για το τι κάνει η κυβέρνηση.

Τώρα, στα 29 της, γράφει ένα απομνημόνευμα και παίρνει το χρόνο της για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη συνέχεια.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κομμάτι Vogue εδώ. Το περιοδικό κυκλοφορεί στις 22 Αυγούστου.