20 μοναδικά στιγμιότυπα από το απελευθερωτικό LGBT κίνημα του ’70

04/07/2017
από

Στις 28 Ιουνίου του 1969 η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε σ’ ένα LGBT μπαρ γνωστό ως Stonewall Inn. Οι εξεγέρσεις κι οι απελευθερωτικές δράσεις, που ακολούθησαν έμελλε να αλλάξουν την Αμερική μια για πάντα.

Στιγμιότυπα

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστά στιγμιότυπα για το τι συνέβη την δεκαετία του ’70 μέσα από μία μοναδική συλλογή φωτογραφικού υλικού που συγκέντρωσε ο Gabriel H. Sanchez.


New York Daily News Archive / Getty Image
  1. Οργισμένο πλήθος επιχειρεί να εμποδίσει τις συλλήψεις της αστυνομίας έξω από το Stonewall Inn στην οδό Christopher στο Greenwich Village στις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969.

New York Post Archives / Getty Images

2. Μέλη και υποστηρικτές του Μεγάλου Απελευθερωτικού Μετώπου απομακρύνονται από αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει τείχος μεταξύ των οδών Greenwich και Charles για να εμποδίσουν τον κόσμο να φτάσει στο Charles St. Precinct House. Αυτή η διαδήλωσε είχε οργανωθεί με σκοπό την διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής επιδρομής σε LGBT μπαρ νωρίς την 10η Μαρτίου του 1970.


Spencer Grant / Getty Images

3. Ένα μεγάλο πλήθος συμμετέχει σε παρέλαση υπερηφάνειας στη γειτονιά Back Bay της Βοστόνης, το 1970.


NYPL

4. Αριστερά: Τρία μέλη της Lavender Menace, μιας ομάδας ριζοσπαστικών λεσβιών φεμινιστριών, που υποστήριζαν τα δικαιώματα των λεσβιών στο 2ο συνέδριο της Ένωσης Γυναικών το 1970 στη Νέα Υόρκη.
Δεξιά: Τα μέλη της Lavender Menace κρατούν αφίσες διαμαρτυρίας


Getty Images

5. Αριστερά: Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τη διάκριση σε βάρος των LGBT ατόμων στην Christopher Street Day στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1971.
Δεξιά: Γαμήλια τούρτα κοσμείται με gay ζευγάρια κι είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από ακτιβιστές για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την άρνηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης να εκδώσει άδειες γάμου σε gay άτομα.


NYPL

6. Αριστερά: Τα μέλη του Φόρουμ για την Απελευθέρωση διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της Time Inc. το 1969 για να εκφράσουν την διαφωνία τους για την κάλυψη των gay δικαιωμάτων από το περιοδικό.
Δεξιά: Διαδηλωτές σε πορεία για τα gay δικαιώματα στο Albany της Νέας Υόρκης το 1971.


David Fenton / Getty Images

7. Διαδηλωτές συσπειρώνονται για τα πολιτικά δικαιώματα των LGBT ατόμων στη Νέα Υόρκη στις 15 Απριλίου 1970.


NYPL

8. Οι δράσεις που ακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις της Christopher Street Day στις 20 Ιουνίου 1971.


Spencer Grant / Getty Images

9. Mεγάλο πλήθος που συμμετέχει σε παρέλαση υπερηφάνειας στη γειτονιά Back Bay της Βοστόνης, το 1970.


Ray Stubblebine / AP

10. Οι κάτοικοι της περιοχής Hillburn της Νέας Υόρκης διαδηλώνουν κατά της ομοφυλοφιλίας στις 22 Σεπτεμβρίου 1977.


New York Post Archives / Getty Images

11. Διαδηλωτές παρηγορούν έναν σύντροφό τους, ο οποίος χτυπήθηκε σε διαμάχη κατά τη διάρκεια μιας πορείας υπερηφάνειας που διοργάνωσε την 6η Λεωφόρο στις 8 Ιουνίου 1977.


Paul Sakuma / AP

12. Διαδηλωτές τη στιγμή που καταστρέφουν τις μπροστινές πόρτες του Δημαρχείου του Σαν Φρανσίσκο στις 22 Μαΐου 1979. Περίπου 5.000 άτομα από την LGBT κοινότητα είχαν συγκεντρωθεί, διαμαρτυρόμενα για την εκούσια καταδίκη ανθρωποκτονίας του Dan White λόγω των θανατηφόρων πυροβολισμών κατά του Δήμαρχου George Moscone και του Harvey Milk .


Anonymous / AP

13. Ο επιτηρητής της πόλης Carol Ruth Silver μεταφέρεται αφού χτυπήθηκε από ένα κομμάτι σκυροδέματος κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο στις 21 Μαΐου 1979.


Suzanne Vlamis / AP

14. Η πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ Bella Abzug απευθύνεται στο πλήθος σε μία κίνηση συσπείρωσης στη Νέα Υόρκη, όπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση ενός νόμου για τα LGBT δικαιώματα στην Dade County, Florida, στις 8 Ιουνίου 1977.


NYPL

15. Αριστερά: Διαδηλωτές συμμετέχουν σε μαζική πορεία υπερηφάνειας στο Albany, της Νέας Υόρκης, 1971.
Δεξιά: Μια ομάδα γυναικών στους δρόμους της Νέας Υόρκης την Christopher Street Day, 20 Ιουνίου 1971.


Grey Villet / The LIFE Picture Collection

16. Μεγάλο πλήθος κόσμου γιορτάζει την επέτειο των ταραχών του Stonewall στο Greenwich Village, στις 28 Ιουνίου 1971.


Carlos Rene Perez / AP

17. Μια σειρά αστυνομικών έρχεται αντιμέτωπη με LGBT διαδηλωτές στην 6η λεωφόρο στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιουλίου του 1979, όταν ένας από τους διαδηλωτές συνελήφθη και κατηγορήθηκε για επίθεση σε αστυνομικό.


Getty Images

18. Αριστερά: Από την παρέλαση LGBT δικαιωμάτων στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, στις 7 Ιουλίου 1979.
Δεξιά: Ζευγάρι μοιράζεται ένα φιλί.


NYPL

19. Αριστερά: Στιγμιότυπα από πάρτυ της Gay Activists Alliance Firehouse στην πόλη της Νέας Υόρκης, 1971.
Δεξιά: Banner για τον εορτασμό της εβδομάδας του Gay Prideστην Gay Alliance Firehouse το 1971.


Mark Reinstein / Getty Images

20. Χιλιάδες διαδηλωτές παρακολουθούν την 1η εθνική παρέλαση υπερηφάνειας στην Ουάσινγκτον για τα LGBT δικαιώματα, στις 14 Οκτωβρίου 1979.




Δες και αυτό!