Όταν η ελληνική κοινωνία σχολιάζει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

08/05/2017
από

Από την προηγούμενη Τρίτη (02/05) έχει τεθεί σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου- Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Το ενδιαφέρον του κόσμου, που συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο είναι έντονο, ειδικά για το Άρθρο 1: “Δικαιώματα του προσώπου“, το Άρθρο 3: “Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – προϋποθέσεις” , αλλά και το Άρθρο 5: “Συνέπειες της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου” .

Οι πλειοψηφία των σχολίων αφορά σε θετικές παρατηρήσεις με σκοπό τη βελτίωση και τη μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα του νομοσχεδίου, ενώ είναι αξιοσημείωτες κι οι πρώτες θετικές αντιδράσεις. Συγκίνηση προκαλούν τα σχόλια εκπαιδευτικών και γονέων:

Μπράβο στον νομοθέτη, που τολμά να φτιάξει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία στην χώρα μας για τους τρανς συμπολίτες μας!


Είμαι μητέρα τρανς παιδιού και βλέπω με μεγάλη ανακούφιση να έρχεται το νομοσχέδιο μήπως επιτελούς αποκτήσουν και οι τρανς άνθρωποι τα στοιχειώδη ανθρώπινα  δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι.


Συγχαρητήρια που έστω και εν έτει 2017 το νομοσχέδιο έρχεται για ψήφιση. Παρά κάποιες διορθώσεις που θεωρώ σκόπιμες πως πρέπει να γίνουν, εκφράζει μια νέα αντίληψη που έπρεπε πια να γίνει πραγματικότητα.


Θερμά συγχαρητήρια για την αναγνώριση επιτέλους αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρά τις επιμέρους ενστάσεις και επιφυλάξεις μου, οφείλω να αναγνωρίσω το μέγα βήμα που γίνεται στην κατεύθυνση αυτή.


Έχω διδάξει σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχω ζήσει από κοντά το πρόβλημα κάποιων παιδιών που ένιωθαν «αλλιώτικα» και οικειοποιούνταν ένα πρόβλημα που δεν ήταν τόσο εσωτερικό, όσο προερχόταν από την άγνοια και τη θωράκιση του περιβάλλοντός τους. Ελπίζω και σε παράλληλες δράσεις ενημέρωσης που θα καταστήσουν ορατές ομάδες ανθρώπων που ώς τώρα αναγκάζονταν να κρύβονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


Εν έτει 2017 η υπερψήφιση τέτοιων μέτρων θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.


Για όσους πολίτες ο ανθρωπισμός και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα αποτελούν θεμέλιο της κοινωνίας μας αλλά και ουσία της ύπαρξής μας, το νομοσχέδιο αυτό είναι μια ανάσα αισιοδοξίας.


Βεβαίως, δε λείπουν κι οι γνωστές φοβικές φωνές. 

Συναντήσαμε, λοιπόν το τρολ: “Επιτέλους, μπορώ να γίνω ελικόπτερο.


… λίγο πιο πέρα τον θρησκόληπτο: “Στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ Ελλάδα μας είναι αδιανόητο να ψηφίζονται τέτοια νομοσχέδια. Μας βρίσκουν εντελώς ασύμφωνους.

έχετε χάσει τον θεό και ψάχνετε σε λάθος δρόμο..


Ο άνδρας και η γυναίκα πλάστηκαν με Θεϊκή σοφία. Μας λένε δηλαδή ότι ο πρώην άνδρας θα μπορεί να τεκνοποιήσει κιόλας; Θα μπορεί να θηλάσει; Και τί πρώτυπα ηθικής είναι αυτά για τα ίδια μας τα παιδιά.


…τον “βιολόγο” : “Όλα τα κύτταρα των αρσενικών ατόμων έχουν τα χρωματοσωμάτια ΧΥ, και όλα των θηλυκών έχουν τα ΧΧ. Φυσικά, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, και χαρακτηρίζουν το άτομο ως αρσενικό ή θηλυκό. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικές περιπλοκότητες, με τις οποίες το νομοσχέδιο ελλιπέστατα ασχολείται. (Πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο.)


….& φυσικά τον συνομωσιολόγο: “Είναι η καθολική εφαρμογή αυτού που λέγαμε από πάντα… Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις!!! NTROPH

Το antivirus θα παρακολουθεί από κοντά και με ενδιαφέρον την εξέλιξη της διαβούλευσης, που θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στις 14:00 ακριβώς.




Δες και αυτό!