Συνέντευξη: Ennio Marchetto

25/11/2016

Σε λίγες μέρες ο Ennio Marchetto, ο Βενετός performer που ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος, έρχεται για μια ακόμη φορά στην Αθήνα για να μας παρουσιάζει το φαντασμαγορικό του σόου. Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης και ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να υπερασπιστεί επάξια την ιδιότητα του “ζωντανού καρτούν”, αφήνει για λίγο τα 100 πρόσωπα που υποδύεται και μας δείχνει πόσο ανοιχτός και ακομπλεξάριστος είναι στην πραγματικότητα.

Πως ξεκινά η ιστορία του Ennio Marchetto;

Όλα ξεκίνησαν γιατί γεννήθηκα στη Βενετία, η οποία είναι γνωστή για το Καρναβάλι της. Όταν ήμουν 20 ετών, στις αρχές του 80 δηλαδή, οι Βενετσιάνοι ετοίμαζαν μόνοι τους τα κοστούμια τους, εμπνευσμένα από το Commedia dell’Arte. Εγώ όμως προτιμούσα να φτιάχνω διαφορετικά κοστούμια, τα οποία μπορούσα να τα φέρω στη ζωή μέσω των μιμήσεων. Τα κοστούμια δεν ήταν απαραίτητα ανδρικά ή γυναικεία. Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα κοστούμια μου ήταν η “θάλασσα”, το οποίο σχεδίασα χρησιμοποιώντας μπλε και πράσινες πλαστικές σακούλες. Ένα κύμα έγινε με αφρό που κόλλησα σ’ ένα από τα μανίκια μου και ζωγράφισα με σπρέι στο πρόσωπό μου. Ήταν πραγματικά ένα όμορφο αποτελέσμα, καθώς οι πλαστικές σακούλες μιμούνταν τον ήχο των κυμάτων. Μου άρεσε να χρησιμοποιώ σκληρά υλικά, οτιδήποτε θα μπορούσε να με εμπνεύσει και να με κάνει να δουλέψω. Η ιδέα όμως να χρησιμοποιήσω χαρτί μου ήρθε σε ένα όνειρο, στο οποίο είδα την Marilyn Monroe να χορεύει στα σύννεφα ντυμένη με λευκό χαρτί. Όταν ξύπνησα, έφτιαξα αυτό το κοστούμι και τότε είναι που άλλαξε η ζωή μου για πάντα.

Πως θα περιέγραφες αυτό που κάνεις;

Το σόου μου είναι ένα αυθεντικό κόνσεπτ που φέρνει μια επανάσταση στην τέχνη του origami και των χάρτινων κοστουμιών και είμαι πολύ περήφανος γι΄αυτό. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω χαρτ,ί γιατί είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο υλικό και μπορεί να δημιουργήσει πολλούς αστείους χαρακτήρες. Ακόμα κι αν ασχολούμαι μ΄αυτό 30 χρόνια, έχω πολλές ιδέες. Μπορώ ακόμη να ανακαλύπτω νέους τρόπους να σχεδιάζω τα κοστούμια μου και να ερμηνεύσω τους χαρακτήρες που κάνουν τον σόου πολύ ενδιαφέρον και αστείο.

Υπάρχουν drag στοιχεία στο σόου σου;

Το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι το κομμάτι του ότι πρακτικά είμαι ένας άνδρας και πολλοί χαρακτήρες μου είναι γυναικείοι. Πριν καιρό μια βρετανική εφημερίδα έγραψε ότι το σόου μου “δεν έχει να κάνει τίποτα με το drag” και εγώ συμφωνώ μ΄αυτό. Δεν θέλω να πάρω τίποτα από τους drag performers, αλλά πιστεύω ότι τα σόου τους καποιες φορές είναι αρκετά σοβαρά, αν και παραδέχομαι ότι υπάρχουν κάποια νούμερα που πραγματικά απολαμβάνω. Είχα δουλέψει με κάποιους drag καλλιτέχνες μια φορά στη Γαλλία, αλλά η δική μου παράσταση είναι αρκετά διαφορετική.

Ποια είναι η αγαπημένη σου μίμηση;

Η τελευταία μου δημιουργία είναι συνήθως αυτή με την οποία συνδέομαι περισσότερο, γιατί νιώθω ότι είναι το μωρό μου που χρειάζεται να φροντίσω, ώστε να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Η Marilyn Monroe όμως θα είναι πάντα η αγαπημένη μου, γιατί μ’ αυτή ξεκίνησε η καριέρα μου.

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις όλα αυτά τα κοστούμια;

Με κάποιον τρόπο μπορείς να πεις ότι δίνω ζωή στο χαρτί, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εμπνέομαι από τον χαρακτήρα. Η δύναμη και οι αδυναμίες του με βοηθούν να βρω μια δομή αυτού που είναι σε συνδυασμό με τον τρόπο που ντύνεται και τραγουδά. Οι στίχοι είναι πολύ σημαντικοί επίσης. Συνεργάζομαι με ένα Ολλανδό σχεδιαστή, τον Sosthen Hennekam, για 27 χρόνια και οι χαρακτήρες έρχονται στη ζωή μέσα από την ανταλλαγή των ιδεών και των σχεδίων μας.

Τί είναι πιο εύκολο σήμερα; Να είσαι ένα ζωντανό καρτούν ή ένας ανοιχτά gay άνδρας;

Πραγματικά δεν μπορώ να κάνω τη σύγκριση σ΄αυτά τα δύο. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το να είμαι ένα ζωντανό καρτούν ή με τη σεξουαλικότητά μου. Δημιούργησα το σόου μου γιατί  μ΄αρέσει να κάνω τον κόσμο να γελά. Νομίζω ότι έχω σταθεί αρκετά τυχερός με την καριέρα μου.

Σε ποια ηλικία έκανες coming out;

Δεν χρειάστηκε να κάνω ποτέ. Πάντα γνώριζα τι ήθελα, χωρίς να έχω προβλήματα και χωρίς να το κρύβω

Η Ελλάδα όπως και η Ιταλία είναι  οι τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθέτησαν το σύμφωνο συμβίωσης. Γιατί μείναμε τελευταίοι;

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την κουλτούρα μας, ακόμη κι αν ήταν γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν σχέσεις με το ίδιο φύλο. Στην Ιταλία είναι θρησκευτικό κυρίως το πρόβλημα. Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αλλά ο κόσμος αλλάζει και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό.

Εσύ σκέφτεσαι να κάνεις σύμφωνο κάποια στιγμή;

Να σου πω την αλήθεια ποτέ δεν το έχω σκεφτεί, αλλά μάλλον ναι, ακόμα και μόνο για να αφήσω τα υπάρχοντά μου στο άτομο που αγαπώ και όχι σε κάποιους συγγενείς που δεν υπάρχουν στη ζωή μου. Έχω μια αδερφή που αγαπώ πολύ. Αν κάνω σύμφωνο θα μοιράσω την περιουσία μου σ΄αυτή και τον σύντροφό μου.

Για την ομοφοβία που υπάρχει εκεί έξω, τί έχεις να πεις;

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι να πω. Οι άνθρωποι είναι αγνώμονες και φοβούνται ό,τι είναι διαφορετικό. Λένε ότι τα πιο ομοφοβικά άτομα στην πραγματικότητα είναι gay που δεν το εκφράζουν.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για την Ελλάδα;

Αυτή είναι η τρίτη φορά που έρχομαι. Η τελευταία ήταν το 2011. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα με μεγάλη ιστορία και οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν με τους Ιταλούς. Δυστυχώς, δεν είχα τη δυνατότητα να έρθω ποτέ για διακοπές, μόνο για δουλειά, αλλά περιμένω τη στιγμή που θα έρθω για να επισκεφθώ τα όμορφα νησιά σας.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά από την εμφάνισή σου;

Είμαι ένα καλλιτέχνης που αλλάζει γρήγορα, οπότε να περιμένετε πολλά διαφορετικά και πολύχρωμα κοστούμια. Με τη βοήθεια ενός καυτού soundtrack, διακωμωδώ μέχρι 70 διάσημες προσωπικότητες από την Lady Gaga και τον Eminem, την Mona Lisa και την Adele, τον Obama και την Βασίλισσα Ελισάβετ. Το σόου είναι αστείο και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, οπότε όλοι μπορούν να απολαύσουν. Μεταφέρει όλο το πάθος μου για ένα σόου που έχω τελειοποιήσει αυτά τα χρόνια και έχω περιοδεύσει μ’ αυτό σε όλο τον κόσμο. Πάντα αναβαθμίζοντας τα κοστούμια και τους χαρακτήρες και την εκτέλεση με το ίδιο επίπεδο ενέργειας και το πάθος που είχα στην αρχή. Όλα αυτά, ενώ κάνω lip-synching σε 17 διαφορετικές γλώσσες!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!