Συνέντευξη: Σοφία Μουτίδου

08/11/2016

Ήταν πριν από λίγες ημέρες όταν η Σοφία Μουτίδου ανέβασε ένα βίντεο στο Facebook, σατιρίζοντας – με τον δικό της μοναδικό τρόπο- τις ομοφοβικές δηλώσεις του Αρχιεπισκoπου Κύπρου (ναι, ναι εκείνες για τα σχολεία που θα καταπολεμήσουν την ομοφυλοφιλία). Σήμερα, η ανατρεπτική ηθοποιός μιλά στο Antivirus και μας εξηγεί γιατί κανείς ποτέ δεν πρέπει να κρύβει τη σεξουαλικότητά του!

Σοφία, γιατί αποφάσισες να κάνεις αυτό το βίντεο;

Δεν ηταν αποτέλεσμα κάποιας απόφασης. Ακριβώς τη στιγμή που διάβασα τις δύο αυτές ειδήσεις (για τον Αρχιεπισκοπο και την Αλεξανδράτου), μου ήρθαν αυτές οι σκέψεις και τις κατέγραψα σε βίντεο. Εννοείται με τη δική μου ματιά…

Αλήθεια, γιατί θεωρείς ότι είναι τόσο δύσκολο για την εκκλησία να δεχθεί τη “διαφορετικότητα”;

Γιατί είναι συνυφασμένη με την υποκρισία και την απομάκρυνση από καθε τι φυσικό. Τον έρωτατο πάθοςτη ζήλιατη ζωή την ίδια. Εχει χτίσει και συντηρεί με νύχια και με δόντια μια αυτοκρατορία ψεύδους και οτιδήποτε την απειλεί είναι στο στόχαστρο. Θα είναι πολύ δυσάρεστο για την εκκλησία να αφυπνιστεί ο κόσμος και να στραφεί προς τις ανάγκες τουκατά τη διάρκεια της “επίγειας” ζωής του.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αν και οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία δεν θα ήθελαν το παιδί τους να είναι gay. Πως το σχολιάζεις; Είσαι από τα λίγα άτομα που έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα είχε πρόβλημα μ΄αυτό;

Η διαφορετικότητα είναι πάντα δυσκολοχώνευτη. Οι άνθρωποι απειλούνται απο το διαφορετικό, “οργανώνονται” σε ομαδες ομοίων μέσα στις οποίες νιώθουν ασφαλείς. Ναιεγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα απολύτωςόσο κι αν αυτό ακούγεται ακραίο. Άλλωστε, ο καθένας θεωρει ακραία και ακατανόητα άλλα πράγματα. Ας πούμε εγώ δεν καταλαβαίνω το “θαύμα”Κι ομως το “υπόκειμαι” καθημερινά σε αφηγήσεις χιλιάδων πιστών.

14909940_236520033432292_5698803088546885184_n

Έχεις δεχθεί ποτέ κριτική γι΄αυτές σου τις απόψεις;

Ναι έχω δεχθεί. Σχεδόν κανεις δε με πιστεύει. Κι όσοι με πιστεύουν θεωρούν οτι έχω κάποιο πρόβλημα. Μου έγραψε κι ενα γράμμα κάποιος και μου είπε οτι δε γίνεται να είμαι δημόσιο πρόσωπο κι να έχω αυτές τις απόψεις. Γράμμα που, αν το δώσω στη δημοσιότητα, θα ανατριχιάσει κι ο κάθε συντηρητικός.

Πως απαντά η Σοφία Μουτίδου σ΄όλο αυτό τον ρατσισμό εκεί έξω και τί έχει να πει στα ΛΟΑΤ+  άτομα που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη;

Η αντίδραση μου είναι η ζωή μου η ίδια. Οι φίλοι μουμεταξύ των άλλων, είναι λεσβίεςομοφυλοφιλοιαμφιφυλόφιλοι και τρανς. Και πόρνες. Δεν εχω να πω κατι στα ΛΟΑΤ άτομα. Α όχι, έχω να πω. Μην κρύβετε τη σεξουαλικότητα σας. Διαιωνίζετε τον ρατσισμό εναντίον σας. Και που δεν το δηλώνετε κάποιοι, πάλι δυστυχισμένοι είστε. Η κοινωνία δεν αλλαζει από μόνη της δυστυχώς. “Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους”.

Καλλιτεχνικά που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Μελλοντικά σχέδια;

Κάνω ενα stand up comedy στο Μayor στο Κολωνάκι, κάθε Δεύτερα. Στις 12 Δεκεμβρίου θα κάνουμε πρεμιέρα στο “Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή” στο θεατρο Ριάλτο και είμαι στο talent show “Κάνε μου like” στο κανάλι Ε, ως μέλος της κριτικής επιτροπής.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!