Επιτέλους, άσυλο για τον Μοχάμεντ

10/08/2016
AP Photo/Petros Giannakouris

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψή του και την κράτησή του στην Αμυγδαλέζα προς απέλαση και περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» την ιστορία του, μια ιστορία φόβου και διακρίσεων σε βάρος ενός γκέι πρόσφυγα από το Πακιστάν, ο Μοχάμεντ Φ. πήρε επιτέλους άσυλο στην Ελλάδα, όπως μας ενημερώνει η δικηγόρος του, Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα.

Πριν από τρία χρόνια δήλωνε στην «Εφ.Συν.»: «Προσπαθούσα περισσότερο από δύο χρόνια να πάρω άσυλο. Περίμενα στην ουρά στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, σε απάνθρωπες συνθήκες, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική μου ακεραιότητα. Ζω σαν φάντασμα. Δεν μπορώ να πάρω τη ζωή στα χέρια μου, δεν μπορώ να επωφεληθώ από όσα δικαιούνται όσοι ζητούν άσυλο, δεν μπορώ να δουλέψω με αξιοπρέπεια».

Τα δύο προηγούμενα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Απρίλιο του 2015

Τον είχαμε συναντήσει στο διαμέρισμα του Μισέλ Α., του αυστριακής καταγωγής συντρόφου του με τον οποίο είχαν γνωριστεί στην Ελλάδα και ζούσαν μαζί, χωρίς στην πραγματικότητα να μπορούν να χαρούν τις απλούστερες χαρές μιας σχέσης, έναν καφέ σε δημόσιο χώρο, μια βόλτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο.

Ζούσαν κρυμμένοι, με τον φόβο μην πέσουν στα χέρια των αστυνομικών του Ξένιου Δία και των εκτεταμένων επιχειρήσεων-σκούπα που είχαν βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, παραβιάζοντας, όπως κατήγγειλαν διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις, τα δικαιώματά τους.

Πρόσφατα, ο Μοχάμεντ και ο Μισέλ έκαναν σύμφωνο συμβίωσης, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου έδωσε άσυλο στον Μοχάμεντ, αναγνωρίζοντας ότι στη χώρα του αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

«Με δεδομένο ότι πρόκειται για αναγνωρισμένο, σήμερα, και μάλιστα από τον πρώτο βαθμό, πρόσφυγα από το Πακιστάν, είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε τις συντριπτικές συνέπειες που έχει η θεώρηση ότι πρόσφυγες “παράγονται” μόνο στις εμπόλεμες ζώνες. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιος ΔΕΝ είναι πρόσφυγας, προτού υπάρξει εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματος ασύλου – και αποτελεσματική προσφυγή. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο, απάνθρωπο και παραβιάζει τις διεθνείς μας υποχρεώσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα.

πηγή: efsyn.gr




Δες και αυτό!