Ένα αμερικανικό συμβούλιο μετανάστευσης πρέπει να διερευνά εάν οι μη Αμερικανοί πολίτες που θεωρούνται ομοφυλόφιλοι στις χώρες τους μπορούν να αιτούνται άσυλο στις ΗΠΑ ανεξάρτητα από τον πραγματικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό, δήλωσε την Πέμπτη ομοσπονδιακό εφετείο.

Μια ομάδα τριών δικαστών του 9ου Περιφερειακού Εφετείου των ΗΠΑ επανεξέτασε μια προσφορά ασύλου από τη Ρεμπέκα Κριστόμπαλ Αντόνιο, πολίτη της Γουατεμάλας που δέχθηκε απειλές για τη ζωή της και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα θυμωμένο όχλο και ξυλοκοπήθηκε από μέλη της οικογένειας επειδή πίστευαν ότι ήταν λεσβία με βάση τον τρόπο που ντυνόταν.

Για να είναι ένα άτομο επιλέξιμο για άσυλο βάσει της νομοθεσίας για τη μετανάστευση των ΗΠΑ, πρέπει να δέχεται δίωξη στη χώρα καταγωγής του, ως μέλος μιας «γνωστής κοινωνικής ομάδας».

Το Συμβούλιο Εφέσεων για τη Μετανάστευση των ΗΠΑ (BIA) έχει κρίνει εδώ και δεκαετίες ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα από ορισμένες χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις ως μέλη τέτοιων κοινωνικών ομάδων.

Το συμβούλιο έκανε λάθος όταν διαπίστωσε ότι η αίτηση ασύλου της Antonio είχε να κάνει περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο ντυνόταν παρά με τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, έγραψε ο δικαστής περιφερειών Mark Bennett για την επιτροπή.

«Αυτό το εύρημα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην Αντόνιο, χωρίς να αποδώσει καμία βαρύτητα στις αντιλήψεις των διωκτών της», δήλωσε ο δικαστής Gabriel Sanchez.

Η Αντόνιο αιτήθηκε άσυλο το 2014, ισχυριζόμενη ότι φοβόταν ότι θα μπορούσε να σκοτωθεί στη Γουατεμάλα επειδή φορούσε ανδρικά ρούχα στη δουλειά, κάτι που οδήγησε συγγενείς και γείτονες στο συμπέρασμα ότι ήταν λεσβία.

Ένας δικαστής μετανάστευσης αποφάσισε ότι η αίτηση βασίστηκε σε «ένα θέμα ενδυμασίας» και όχι στον πραγματικό σεξουαλικό της προσανατολισμό. Η BIA επικύρωσε αυτή την απόφαση το 2021.

Η Antonio άσκησε έφεση και το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή της για επανεξέταση.