Έρευνα: Υπερβολική βρίσκουν την παρέμβαση της εκκλησίας οι περισσότεροι Ιταλοί

05/02/2016

Το ιταλικό ίδρυμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ερευνών Eurispes δημοσίευσε την έκθεσή του για το 2016, από το οποίο διαφαίνεται μια πιο προοδευτική Ιταλία

Στη μεγάλη αυτή καθολική χώρα, η πλειονότητα των πολιτών πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά μόνο στις μεγάλες γιορτές, όλο και λιγότεροι θέλουν να δώσουν το οκτώ τοις χιλίοις από τη φορολογία στην καθολική εκκλησία και αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι το Βατικανό επεμβαίνει υπερβολικά στα θέματα των δικαιωμάτων και σε ζητήματα όπως η έκτρωση, το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και στη νομιμοποίηση της ευθανασίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71,1% δηλώνουν καθολικοί, αλλά μόνο το 25,4% πηγαίνει συχνά στην εκκλησία (το 31% πηγαίνει στην εκκλησία στις μεγάλες γιορτές και το 21,1% μόνο σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες). Από αυτούς που πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία το 75,2% πιστεύει στη μετά θάνατο αιώνια ζωή, το 73,2% στα θαύματα, το 59,6% στην Κόλαση και στον Παράδεισο και το 56,6% στους αγγέλους και στους διαβόλους. Μόνο το 37% των φορολογούμενων επέλεξε να χρηματοδοτήσει με το οκτώ τοις χιλίοις του φόρου εισοδήματός του την καθολική εκκλησία.

Το 40,6% του πληθυσμού θεωρεί υπερβολική την παρέμβαση της εκκλησίας σε ηθικά ζητήματα, το 35,2% θεωρεί ότι η εκκλησία παρεμβαίνει όσο χρειάζεται και μόνο το 8,9% πιστεύει ότι θα πρέπει να παρεμβαίνει περισσότερο (το14,6% όσον αφορά τις κοινωνικές πολιτικές). Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι απ’ αυτούς που θεωρούν σωστή την παρουσία της εκκλησίας στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα το 41,2% ανήκει στην κεντροαριστερά.

Σε μια στιγμή που γίνονται μεγάλες συζητήσεις, διαδηλώσεις και αντιπαραθέσεις εν όψει της συζήτησης στη Γερουσία του συμφώνου συμβίωσης, το Eurispes αποκαλύπτει ότι το 67,6% των Ιταλών είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, ακόμη και μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και είναι σε αύξηση σε σχέση με το 2015 (64,4%), αλλά σε μείωση σε σχέση με το 2014 (78,6%). Το 47,8% είναι υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ μόνο το 29% συμφωνεί με την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Σε αύξηση είναι και όσοι θέλουν τη νομιμοποίηση του χασίς και της μαριχουάνας (από το 33% στο 47,1%) καθώς και τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας (συμφωνεί το 60%, αλλά μόνο για ασθένειες στο τελικό στάδιο). Αντίθετα, η πορνεία χάνει συναίνεση (από το 65,5% στο 57,7%).

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!