Σύμφωνο συμβίωσης α λα… ελληνικά: Τα ιταλικά κόμματα σπάνε για το «ναι»

24/01/2016

Όσοι Ιταλοί έλεγαν πως «κι η Ελλάδα μάς ξεπέρασε» ψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, μάλλον θα βρουν σύντομα άλλον έναν παραλληλισμό με την Αθήνα: Το νομοσχέδιο έρχεται σε Γερουσία και Βουλή και φαίνεται ότι, όπως και στην ελληνική περίπτωση, θα «διαρρήξει» τις κομματικές γραμμές και θα βρει υποστήριξη αλλά και αντίθεση τόσο στους κυβερνητικούς όσο και στους αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Αιτία πολέμου η «έμμεση υιοθεσία», να κρατήσει τα προσχήματα προσπαθεί το Βατικανό.

Έπειτα από διαβουλεύσεις που κράτησαν πολλούς μήνες, η ιταλική κυβέρνηση φέρνει την Πέμπτη (αρχικά, στη Γερουσία) το νομοσχέδιο που επεκτείνει την αστική ένωση και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο έρχεται με περίπου 6.000 προτάσεις για τροποιήσεις που έχουν υποβάλει κοινοβουλευτικοί από όλα τα στρατόπεδα.

Η Ιταλία είναι η πλέον τελευταία χώρα της «παλιάς ΕΕ» που δεν νομικό πλαίσιο αναγνώρισης ομόφυλων ζευγαριών έστω και στο απλούστερο επίπεδο, εκείνο των αστικών ενώσεων.

Ωστόσο, ο νόμος που έρχεται στη Ρώμη έχει κι ένα δεύτερο σημείο που έχει αποδειχθεί πολιτικά εμπρηστικό: Διάταξή του επεκτείνει και στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα «έμμεσης υιοθεσίας» στον έναν σύντροφο -δηλαδή, να υιοθετεί βιολογικό παιδί που έχει ήδη ο δεύτερος σύντροφος.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει προωθήσει με θέρμη το νομοσχέδιο και έχει καλέσει την πλειοψηφία της συγκυβέρνησής του να το υποστηρίξει, αλλά φαίνεται ότι κινείται στο να επιτρέψει ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Μειοψηφία βουλευτών ωστόσο έχουν δείξει την αντίθεσή τους και ζητούν απόσυρση της πρόβλεψης για την έμμεση υιοθεσία (οι λεγόμενοι «καθολικοδημοκρατικοί»).

Αντιθέτως όμως, ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος -η «Νέα Κεντροδεξιά» (NCd) υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο- εμφανίζεται καθ’ ολοκλήρου πιο αρνητικός.

Ο αρχηγός του κόμματος, και υπουργός Εσωτερικών, λέει ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο «ό,τι μοιάζει με δικαίωμα γάμου» -δηλαδή, η επίμαχη διάταξη για την «έμμεση υιοθεσία» από τον δεύτερο σύντροφο. Μάλιστα, λέει ανοικτά πως αν το νομοσχέδιο έρθει χωρίς αλλαγή, «θα περάσει χωρίς την ψήφο μας, πράγμα που δεν θα είναι καλό για τον κυβερνητικό συνασπισμό».

Ο ίδιος ο Αλφάνο ξεκαθάρισε επίσης πως «το μόνο που τον εμποδίζει» να κατέβει στις διαδηλώσεις εναντίον του νομοσχεδίου που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από την κυβέρνηση ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέτι (με το Κόμμα του Κέντρου) έχει πει πως θα είναι στις διαδηλώσεις εναντίον του νομοσχεδίου.

Στην αντιπολίτευση, τα πράγματα φαίνονται εξίσου ρευστά. Το κίνημα M5S, υπό τον Μπέπε Γκρίλο έχει δείξει ότι προτίθεται να ψηφίζει το νομοσχέδιο, και με την πρόβλεψη για την «έμμεση υιοθεσία» -έστω κι αν επίσης δεν αποκλείεται να στραφεί σε ψήφο κατά συνείδηση.

Στο κεντροδεξιό Forza Italia (το οποίο, υπό τον Μπερλουσκόνι, είχε αποσπαστεί από κεντροδεξιό στρατόπεδο στο σχίσμα που οδήγησε και στο NCd) η «φιλελεύθερη πτέρυγα» φαίνεται ότι θα πει το «ναι». Στο επίμαχο όμως θέμα της πρόβλεψης για την έμμεση υιοθεσία, και εδώ η κομματική ηγεσία φαίνεται ότι θα αφήσει το ελεύθερο σε βουλευτές και γερουσιαστές.

Υποστήριξη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα προέλθει και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στα αριστερά. Oι οικολόγοι της SEL και το κόμμα της Αριστεράς (Sinistra), από μέλη που είχαν αποχωρήσει από το PD, έχουν δείξει ότι προτίθενται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Εξυπακούεται ότι η ακραία συντηρητική Λέγκα του Βορρά δεν θα υπερψήφισει το νομοσχέδιο, ενώ ο αρχηγός της, Ματέο Σαλβίνι, είχε πει παλιότερα πως «αν πλησιάσουμε σε οτιδήποτε μοιάζει με υιοθεσία, θα κατέβω στα χαρακώματα».

Όπως είναι βέβαια ο κανόνας για κάθε Κοινοβούλιο (και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για την Ιταλία), οι μαθηματικοί υπολογισμοί για κάθε ψηφοφορία είναι παρακινδυνευμένοι και, μέχρι να έρθει η ώρα της ψήφου, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποιος θα ψηφίσει τι.

Όσον αφορά τέλος τον άλλον τελευταίο μεγάλο παράγοντα στη Ρώμη, το Βατικανό, η Αγία Έδρα δηλώνει με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή της, όμως παλεύει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μείνει επισήμως μακριά.

Η τελευταία ενδεικτική αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου ήταν η γενική επισήμανση ότι «δεν μπορούμε να συγχέουμε την οικογένεια κατά το θέλημα του Θεού με οποιονδήποτε άλλο τύπο ένωσης», επαναλαμβάνοντας πως «όσοι ζουν μέσα σε κατάσταση σφάλματος, παραμένουν το αντικείμενο της αγάπης μετ’ ελέους της Εκκλησίας».

Το Σάββατο, στις μεγάλες ιταλικές πόλεις βγήκαν χιλιάδες υπέρ του νόμου για τις αστικές ενώσεις. Αργότερα εντός της εβδομάδας ωστόσο, έχουν διοργανωθεί συγκεντρώσεις εναντίον του νόμου, υπό το μότο «Ημέρα Οικογένειας» (Family Day).

Στο Μιλάνο μάλιστα, ο ουρανοξύστης της Pirelli βιάστηκε να δείξει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο και σχημάτισε το Family Day στην μπροστινή του πλευρά (προκαλώντας κύμα σχολίων και σάτιρας στο Διαδίκτυο).

Στιγμιότυπο 2016-01-24, 8.03.36 μμ

πηγή: in.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!