Τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσαν τα κέντρα πρόληψης για τον HIV “Checkpoint”

16/11/2015

Τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint» έκλεισαν τρία χρόνια δράσης και στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το Νοέμβριο του 2012, ξεκίνησε τη λειτουργία της η δομή της Αθήνας στο Μοναστηράκι, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C και συμβουλευτικής για θέματα ασφαλέστερου σεξ και σεξουαλικής αγωγής και υγείας. Το Μάρτιο του 2014, λειτούργησε για πρώτη φόρα η αντίστοιχη δομή της Θεσσαλονίκης, ενώ ένα χρόνο αργότερα το ταξίδι της πρόληψης ενισχύθηκε από την Κινητή Μονάδα «Checkpoint».

checkpoint testΣυνολικά μέσα σε τρία χρόνια έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών των δομών 20.040 ωφελούμενοι και έχουν διενεργηθεί 22.500 εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στα «Checkpoint» καταγράφηκε το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα, ενώ το 2015 εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 30%.

Οι ωφελούμενοι των δομών εξετάζονται δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο «rapid test», που χρησιμοποιεί μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό.

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ανιχνεύσουν αντισώματα σε έναν από τους ιούς HIV ή HCV ή βγει αντιδρών το αυστραλιανό αντιγόνο για τον ιό HBV, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου γίνεται διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την επιβεβαιωτική εξέταση. Τα ποσοστά επιτυχούς διασύνδεσης ξεπερνούν το 95% του συνόλου των ωφελούμενων με αντιδρών αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, το προσωπικό και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές των δομών υλοποιούν μέσω της εργασίας στο πεδίο μία σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο γενικό πληθυσμό και σε πάνω από 10.500 συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εργαζόμενοι/εργαζόμενες στο σεξ, τρανς, κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι, Ρομά, μετανάστες κ.λπ., μοιράζοντας δωρεάν πάνω από 2.200.000 προφυλακτικά.

checkpoint peopleΤα «Checkpoint» αποτελούν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με το «Aids Healthcare Foundation» (AHF), το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση, εποπτεία και αξιολόγηση και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας». Στους κύριους χρηματοδότες της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται τα ΕΕΑ Grants που διαχειρίζεται για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και οι εταιρείες Abbvie, Bristol-Myers Squibb, Janssen, Gilead, GlaxoSmithKline και MSD.

Τη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 το Checkpoint γιορτάζει με ένα μεγάλο πάρτι με καλεσμένους όλους εμάς, που το αγκαλιάσαμε και το στηρίξαμε όλον αυτόν τον καιρό. To party για τα 3 χρόνια του Checkpoint στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, από τις 22:00 – 05:00, στον υπόγειο χώρο (Level -1) του Apartment club στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 141, στο Γκάζι με είσοδο 10€ και Open bar. ΟΛΑ τα έσοδα από τη βραδιά θα διατεθούν για τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών ενημέρωσης από το Checkpoint για το 2016.

Νίκος Σοφιανός

Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!