Παιδικά βιβλία για ΛΟΑΤ οικογένειες

23/11/2014

tumblr_n5omlzHhkH1so2x79o8_1280 (1) (1)Ο κάθε δύσμοιρος γονιός, που προσπαθεί να ηρεμήσει το παιδί του όταν είναι κουρασμένο, γκρινιάζει, βαριέται ή είναι άρρωστο, καταφεύγει σε δοκιμασμένες μεθόδους χαλάρωσης. Η δική μου –ομολογουμένως μη δημιουργική, αλλά απολύτως αποτελεσματική μέθοδος- είναι να παίρνω τον μικρό αγκαλιά και να παρακολουθούμε μαζί την Πέπα το Γουρουνάκι.

Πέραν του ότι είναι γουρούνι, η Πέπα δεν διαφέρει σε τίποτε από ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών. Ζει αγαπημένα με τον μπαμπά, τη μαμά και τον αδελφό της, οι οποίοι συμπρωταγωνιστούν σε όλες τις περιπέτειές της, και είναι πραγματικά αξιολάτρευτη. Μόνο που, μια μέρα, καθώς την παρακολουθούσα πιο αποσβολωμένη κι από το γιο μου, κατάλαβα ότι η αγαπημένη μας σειρά είναι γεμάτη στερεότυπα: Η μαμά ψιλοδουλεύει από το σπίτι για να είναι με τα παιδιά, ο μπαμπάς φεύγει με το αυτοκίνητό του και πηγαίνει στο γραφείο του. Η μαμά μαγειρεύει, ο μπαμπάς τα ξέρει ή νομίζει πως τα ξέρει όλα…

Η θεματική της οικογένειας είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη τόσο στην παιδική τηλεόραση όσο και στην παιδική λογοτεχνία. Είναι λογικό άλλωστε- ο κόσμος των παιδιών είναι η οικογένειά τους. Οι μπόμπιρες μπορούν εύκολα να ταυτιστούν με αυτή την οικεία εικόνα και να καταλάβουν καλύτερα την ιστορία που διαβάζουν ή παρακολουθούν. Το παιδί μου μεγαλώνει σε μία οικογένεια με γονείς διαφορετικού φύλου. Ακόμη κι αν βρίσκω τα χαρακτηριστικά της πρότυπης οικογένειας -που συχνά προωθείται στα παιδικά βιβλία- τρομερά εκνευριστικά, τουλάχιστον δεν χρειάζεται να του εξηγώ τα βασικά για τα μέλη της οικογένειας κάθε φορά που του διαβάζω ένα παραμύθι.

Τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους; Με όλους εκείνους τους γονείς που μεγαλώνουν ένα παιδί χωρίς σύντροφο; Με όλους τους ΛΟΑΤ γονείς που κάθε φορά που ανοίγουν ένα ρημαδοβιβλίο για να αποκοιμίσουν τα παιδιά τους, αντί να τα κοιμίζουν βρίσκονται αντιμέτωποι ξανά και ξανά με την διαφορετικότητά τους και αναγκάζονται να κάνουν μίνι διαλέξεις περί οικογένειας, αντί να βλέπουν τα μάτια των σπλάχνων τους να βασιλεύουν σιγά σιγά;

Δυστυχώς, αγαπητοί γονείς που εμπίπτετε στις παραπάνω κατηγορίες, γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι στη χώρα μας τώρα μόλις γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για ΛΟΑΤ παιδική λογοτεχνία. Πρωτοπόροι στην προσπάθεια κάλυψης του κενού αυτού είναι οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο που μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να εκδόσουν το βιβλίο «Τα δύο μικρά αυγά» (της Στέλλας Μπελιά, σε εικονογράφηση Σμαράγδας Μάγκου- περισσότερες πληροφορίες Οικογένειες Ουράνιο Τόξο). Θα ήταν ευχής έργον κάποιος εκδοτικός οίκος να εντόπιζε επιτέλους αυτή τη σημαντική έλλειψη στην αγορά και να προχωρούσε στη μετάφραση λογοτεχνίας για ΛΟΑΤ οικογένειες. Το εγχείρημα αυτό δεν θα ήταν απλά μία γενναία κίνηση από κοινωνικής άποψης, αλλά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον εκδοτικό οίκο, καθότι οι ΛΟΑΤ καταναλωτές αποτελούν σημαντική αγοραστική δύναμη.

Πέρα από αυτό, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μερικά υπέροχα βιβλία στα αγγλικά, με την ευχή σύντομα οι ΛΟΑΤ μπαμπάδες και μαμάδες να σταματήσουν σύντομα να εξασκούντα καθημερινά στη μετάφραση!

1. And tango makes three των Justin Richardson και Peter Parnell από τις εκδόσεις Simon and Schuster Books for Young Children. Μια υπέροχη και πραγματική ιστορία για μια διαφορετική οικογένεια πιγκουίνων που θα δώσει στα παιδιά σας να καταλάβουν πως αν μη τι άλλο η διαφορετικότητα υπάρχει και στη φύση.
2. Daddy, Pappa and Me και Mommy, Mama and Me της Leaslea Newman από τις εκδόσεις Tricycle Press. Τα δύο αυτά βιβλία με την υπέροχη εικονογράφηση παρουσιάζουν την καθημερινότητα ενός παιδιού με τους δύο μπαμπάδες και τις δύο μαμάδες του αντίστοιχα. Ξεχειλίζουν από αγάπη και σίγουρα θα σας αγγίξουν βαθιά!
3. Heather has Two Mommies της Leaslea Newman από τις εκδόσεις Alysson Books. Πρόκειται για το πρώτο παιδικό βιβλίο με λεσβιακή θεματολογία. Η Newman αρχικά το εξέδωσε ιδίοις χρήμασι. Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για την εικονογράφησή του, αλλά πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που θα πρέπει να στολίζει το ράφι κάθε ΛΟΑΤ οικογένειας που σέβεται τον εαυτό της!
4. The Family Book του Todd Parr από τις εκδόσεις Little Brown and Company. Ένας από τους πιο αγαπητούς παιδικούς συγγραφείς, βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά, μας παρουσιάζει διάφορα είδη οικογενειών. Η απλή γραφή και η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Παρ, σίγουρα θα μαγνητίσουν τα παιδιά σας.
5. The Pea that was Me, Volume 5 της Kimberly Kluger-Bell από τις εκδόσεις CreateSpace. Αυτή η σειρά βιβλίων πραγματεύεται τις ιστορίες παιδιών που ήρθαν στον κόσμο με τρόπο διαφορετικό. Το πέμπτο βιβλίο της σειράς μιλάει για ένα παιδί που ήρθε στη ζωή δύο μαμάδων με τη βοήθεια ενός δωρητή σπέρματος.
6. ABC, A family alphabet book, του Bobbi Combs από τις εκδόσεις Two Lives. Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να διδάξει το αλφάβητο στα παιδιά μέσα από καθημερινές εικόνες της ζωής ΛΟΑΤ οικογενειών. Τώρα εσείς βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει κι απλά μάθετέ τους το αγγλικό αλφάβητο. Άλλωστε είστε ειδικοί στο να ξεπερνάτε τέτοια εμπόδια με φαντασία και αγάπη!
7. A Tale of Two Daddies και A Tale of Two Mommies, Vanita Oelschlager από τις εκδόσεις Vanita Books. Δύο βιβλία με θέμα την επαφή των παιδιών σας με άλλα παιδιά και τις απίθανες ερωτήσεις που μπορούν να προκύψουν όταν κανείς έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες.
8. A Different Dragon της Jennifer Bryan από τις εκδόσεις Two Lives. Μια υπέροχη ιστορία με εξαιρετική εικονογράφηση για το πώς ένα μικρό αγοράκι θα ζήσει αξέχαστες περιπέτειες με τη βοήθεια μιας από τις μαμάδες του.
9. One Dad, two Dads, Brown Dad, Blue Dads του Johny Valentine από τις εκδόσεις Alyson Books. Ένα παιδί ετερόφυλης οικογένειας και ένα παιδί με δύο μπλε μπαμπάδες συγκρίνουν τους γονείς τους. Ένα όμορφο βιβλίο για όλα όσα μας ενώνουν.
10. King and King της Linda de Haan από τις εκδόσεις Tricycle Press. Επιτέλους ένα παραμύθι με πρίγκιπες! Ένας πρίγκιπας κινάει να βρει το ταίρι του για να παντρευτεί και να στεφθεί βασιλιάς. Μόνο που αντί για μακρομαλλούσσα αρχοντοπούλα, θα φέρει στη μαμά βασίλισσα έναν άλλον πρίγκιπα. Μια όμορφη ιστορία αγάπης!

Τατιάνα Μιχαλά-Μεταφράστρια




Δες και αυτό!