Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που καθιστά την Πολιτεία καταφύγιο για τα τρανς νεαρά άτομα και τις οικογένειές τους από τις απαγορεύσεις ως προς την επιβεβαίωση του φύλου τους, σε άλλες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο 107 της Γερουσίας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, θα προστατεύει τις οικογένειες, που ταξιδεύουν στην Καλιφόρνια, αναζητώντας ιατρική περίθαλψη, για την επιβεβαίωση του φύλου των τρανς παιδιών τους.

Ο γερουσιαστής Scott Wiener, ο οποίος εισήγαγε το νομοσχέδιο, είπε στο Twitter ότι το νομοσχέδιο θα «προσφέρει καταφύγιο» στα τρανς παιδιά και τις οικογένειές τους, εάν «ποινικοποιηθούν στις Πολιτείες καταγωγής τους.»

“Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αλαμπάμα, επιδιώκουν να διαλύσουν αυτές τις οικογένειες”, έγραψε ο Wiener. “Η Καλιφόρνια δε θα συμμετάσχει σ’ αυτό. Σας προστατεύουμε.” 

 Ο νέος νόμος θα απαγορεύει στα δικαστήρια και τους δικηγόρους της Καλιφόρνια να επιβάλλουν κλητεύσεις εκτός Πολιτείας, που σχετίζονται με τη φροντίδα, που επιβεβαιώνει το φύλο για ανήλικα παιδιά.

Θα δίνει, επίσης, στα δικαστήρια της Καλιφόρνια την εξουσία να λάβουν έναν αρχικό προσδιορισμό της επιμέλειας του παιδιού, εάν το παιδί βρίσκεται στην Πολιτεία, για να λάβει υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο, όπως αναστολείς της εφηβείας ή ορμονοθεραπεία.

Το νομοσχέδιο 107 θα επιβάλλει ότι σε ενδεχόμενο εντάλματος σύλληψης εκτός Πολιτείας, για παραβίαση των νόμων που σχετίζονται με την τρανς υγειονομική περίθαλψη, θα δοθεί η «χαμηλότερη προτεραιότητα επιβολής του νόμου».

Ο Newsom είπε στο υπογραφόμενο μήνυμά του ότι οι νόμοι σε συντηρητικές Πολιτείες, που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν το φύλο των τρανς νεαρών ατόμων στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης «δαιμονοποιούν» την κοινότητα και τις οικογένειές τους, κάτι που είπε είναι εντελώς «απαράδεκτο».

Gavin Newsom
Gavin Newsom

«Στην Καλιφόρνια, πιστεύουμε στην ισότητα και την αποδοχή», είπε ο Newsom. «Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να διώκεται για τη φροντίδα που χρειάζεται — συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο».

Και συνέχισε: «Οι γονείς ξέρουν τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους και θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία των παιδιών τους χωρίς φόβο.» 

Ο Wiener είπε ότι η Καλιφόρνια πρέπει να κινηθεί για να προστατεύσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα καθώς «τόσες πολλές Πολιτείες εργάζονται για να διαγράψουν τα τρανς παιδιά και να ποινικοποιήσουν τις οικογένειές τους».

«Με το νομοσχέδιο 107 να έχει υπογραφεί, η Καλιφόρνια αντεπιτίθεται σθεναρά ενάντια στο μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που εξαπλώνεται σε μέρη του έθνους μας», είπε ο Wiener. «Το κύμα του ουράνιου τόξου είναι πραγματικό και έρχεται.»