Μετρώντας τα φορέματά της – Θεάτρο του Νέου Κόσμου

30/10/2014

header_57Στο Δώμα του ΘΝΚ η ομάδα Μ.Α.Μ.Α ανεβάζει την παράσταση Μετρώντας τα φορέματά της. Το έργο είναι εμπνευσμένο από μια διδακτορική διατριβή πάνω στο έργο της Γερτρούδης Στάιν και διαπραγματεύεται την ιστορία της γνωριμίας της Γερτρούδης Στάιν με την επί 40 χρόνια σύντροφό της Άλις Τόκλας. Στην ωριαία παράσταση βλέπουμε τη γνωριμία των δύο γυναικών, τις αρχικές κόντρες τους, την βαθμιαία έλξη που αρχίζουν να αισθάνονται και τέλος τον έρωτα. Όλο αυτά τοποθετημένα μέσα στο ιστορικο πλαίσιο της εποχής.

Είναι γεγονός ότι παραστάσεις με λεσβιακό περιεχόμενο βλέπουμε σπανιότατα και όταν μας δίνεται η ευκαιρία τρέχουμε. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή η έλλειψη μας κάνει να είμαστε πολυ επιεικής με την κριτική τους. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη παράσταση δε θα σε βάλει πολύ μέσα στην κατάσταση και πιθανώς να μη μπορέσεις να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες, κυρίως λόγω της πολύ γρήγορης εναλλαγής σκηνών και του αφηγηματικού χαρακτήρα της. Όμως, η ταχύτητα αυτή δίνει έναν ωραίο ρυθμό που εμένα μου άρεσε και σου διηγείται, χωρίς να σε κουράσει, όλη την εξέλιξη του love story. Οι σκηνές μου φάνηκαν αρκετά ευρυματικές, με αποκορύφωμα αυτής της ερωτικής πράξης, που ήταν από τις ωραιότερες που έχω δει.
Εν κατακλείδι, μια παράσταση που λόγω λεσβιακής θεματικής, αν είσαι λεσβία, μπορεί να έχεις ένα λόγω παραπάνω να πας, αλλά και που αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς είναι μια πολύ φρέσκια και καλή προσπάθεια.

Μέχρι 2 Νοεμβρίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: ομάδα Μ.Α.Μ.Α. (devised and collaborative theatre work)
Μετάφραση- coaching: Αγγελίνα Παρασκευαΐδη
Λογοτεχνική επιμέλεια: Μαρίνα Κανελλοπούλου
Ενδυματολόγος-Σκηνογράφος: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί: Νίκος Κανέλλος
Μουσική επιμέλεια/ πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κυριάκος
Ερμηνεύουν: Αμαλία Αρσένη, Μαρίνα Κανελλοπούλου.
Φωτογραφίες-σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Καρανικόλας




Δες και αυτό!